Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung KS8005

Samsung har fokuserat på gaming och Blu-rays i skapandet av den hyllade TV:n 8005. Petter har hårdtestat

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det finns snudd-på ingenting som gör mig gladare än Samsungs nuvarande fokus-skifte. Eller jo, det gör det (såklart). Jag blir gladare av att titta på Weird-Als kultklassiska UHF, av att meka med min Silvergris® samt av att äta Gott & Blandat. Men bortsett från det - är det Samsungs val av inriktning som gläder mest, just nu. För den här TV:n är ett tydligt bevis på att koreanerna tagit ett par viktiga beslut i hur de vill uppfattas som tillverkare, och vad de anser vara viktigast.

HQ
Samsung KS8005Samsung KS8005
KS8005 har en input lag på endast 18 ms i "Game Mode" vilket gör den till en underbart bra spel-TV.

För KS8005 är inte särskilt bra på HDR-material i 4K. Matar man skärmen med detta ser det absolut inte dåligt ut, men heller inget som är särskilt chockerande. Den inbyggda Smart LED-funktionen erbjuder en stark och kraftfull bild med strax över 1 400 nits i ljusstyrka, vilket är bra, men samtidigt existerar här en del problem. Ljusa nyanser fräter ibland ut, inte minst i kanterna och det finns ljusuniformitetsbekymmer som gör bilden något flammig, detta trots att vi sänkt gamma-nivåerna till minus två. Massa ljusstyrka och snorhög kontrast är trevligt men bilden är, trots snabbkalibrering via DVE Basics, ganska ojämn.

Samsung KS8005Samsung KS8005
Detta är en otroligt läckert designad TV. Otroligt läcker.

Det är istället när vi börjar mata den här TV:n med Blu-ray och Playstation 4-spel som det märks vad Samsung verkligen satsat på. 1080p-materialet ser helt enkelt rasande bra ut. Rasande bra. Bilden är balanserad och konsekvent, problemen med uniformiteten är som bortblåsta och snacket om att det skulle existera "micro stuttering" i sättet som panelen ritar upp bild i 24p är inget vi sett skymten av. Det enda vi inte riktigt gillat är hur skärmen tenderar att aktivera kantskärpa när bilden skalas upp från 1080p till 4K, något som bör stängas av (tycker vi). I övrigt handlar detta om fantastisk bildkvalitet.

Detta är en annons:
Samsung KS8005Samsung KS8005
KS8005 kräver en kalibrering då färgerna såväl som vitbalansen var helskev "ur kartong".

Betraktningsvinkeln är imponerande för att vara en VA-panel och svärtan är otrolig. Samsung är nästan uppe på OLED-nivåer här (nästan) och detta utan att mista några nyanser i gråskalan. En annan aspekt som faktiskt imponerat på oss när det kommer till Samsung KS8005 är ljudkvaliteten. Visst, det låter knappast fantastiskt men med tanke på att skärmen är 9 millimeter tunn och helt slät på baksidan (därmed otroligt läckert designen och ursnygg som möbel) och att man ändå lyckats klämma in högtalare som ger en så pass tydlig och varm ljudbild - är häftigt.

Samsung KS8005
Alla källor som Blu-ray-spelare, Xbox One, UHD BD-spelare och Playstation 4 kopplas in i en extern box som enkelt går att gömma i mediamöbeln. Ingen risk för sladdberg bakom skärmen, med andra ord.

Fjärrkontrollen är en annan detalj med Samsung KS8005 som visar prov på Samsungs beslutsamhet just nu. De har för första gången någonsin skalat bort 90% av alla traditionella knappar och helt slopat lösningen med två olika fjärrkontroller. Den medföljande dosan påminner nu snarare än Apple TV-fjärren än något annat och innehåller endast sex knappar. Till en början kändes detta märkligt men bara efter några timmar hade vi alla helt vant oss vid detta och är såhär 200 timmar senare rörande överens om att alla andra tillverkare bör följa efter, kopiera Samsungs strålande initiativ. Mycket av orsaken till varför det fungerar så himla bra med den lilla minifjärren som det verkligen gör, stavas Samsungs nya version av deras tidigare så utskällda Tizen-OS.

Detta är en annons:
Samsung KS8005
Det enda negativa med designen är att foten sticker ut så pass långt bakom TV:n att den blir svårplacerad för den som vill skjuta den mot en vägg.

Jag överdriver inte när jag säger att den förra versionen av deras inbyggda gränssnitt var direkt vidrigt. Buggigt, ologiskt och stundtals hjärndött med flertalet appar som öppnade andra appar för att ens nå de mest basala av funktioner. Jämfört med LG:s egna WebOS har Samsung legat långt efter enligt mig men inte längre. Det nya operativsystemet har helt klart inspirerats av såväl Apple TV OS som WebOS vilket har gjort detta till den första riktigt (riktigt) lättskötta Samsung-skärmen på flera, flera år. Apparna (som naturligtvis går att skräddarsy) dyker upp i en tunn rand längst ned i bilden när man nu trycker på hemknappen och att hoppa rätt in i Netflix, Youtube eller Viaplay går väldigt snabbt och väldigt, väldigt smidigt.

Samsung KS8005
Det råder ingen tvekan om att Samsung "tunat" KS8005 för att vara bäst på Blu-ray och HDTV-sändningar. Visst ser HDR-bilden bra ut, men trots kalibrering finns där en obalans som inte existerar i 4K-skalad native 1080p från en BD-disc.

En av snackisarna när det gäller den här TV:n är det väloptimerade spelläget ("Game Mode") och den korta fördröjning som sker mellan spelkonsol och panel. Vi har mätt Samsung KS8005 i Game Mode och hamnat på smått obscena 18ms i input lag vilket helt klart är marknadsledande just nu. I och med detta och i och med den fantastiska svärtan och härliga rörelsehanteringen - råder det inga som helst tvivel om att det här är en strålande, strålande TV för dig som avser att spela mycket och kika mycket på Blu-ray-film. Till ett riktigt vrakpris, dessutom.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Underbart snygg design, fantastisk fjärrkontroll, underbar svärta, massor av ljusstyrka, smidigt operativsystem, bra ljudkvalitet
-
Ojämn HDR-bild, vissa problem med uniformitet i panelen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Samsung KS8005

Samsung KS8005

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Samsung har fokuserat på gaming och Blu-rays i skapandet av den hyllade TV:n 8005. Petter har hårdtestat



Loading next content