Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Qpad MK-50

Qpad har flera mekaniska tangentbord på menyn. Vi har testat MK-50 som, trots ett pris på 800 kronor, är den billigaste och enklaste modellen. Frågan är bara hur mycket spelbord det är

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Trenden med mekaniska tangentbord har nått spelbranschen. Fler och fler spelare upptäcker hur trevligt det är knappa på mekaniska brytare - och hur bra de håller.

HQ

Vi testade tidigare Mionix Zibal 60, ett lyxbetonat tangentbord av riktigt hög klass. Nu har turen kommit till konkurrenten Qpad. Här har vi valt att fokusera på instegsmodellen MK-50 (Qpad har tre modeller) som kostar runt 800 kronor, hälften så mycket som premiummodellen MK-85 och Mionix Zibal 60.

Qpad MK-50
Qpad MK-50 är ett klassiskt, sobert tangentbord som även passar i en kontorsmiljö.

Nödvändiga nedskärningar

Det som skiljer Qpad MK-50 från de dyrare borden är framförallt att det saknar bakgrundsbelysning i varje individuell tangent. Det kommer att vara en dealbreaker för de som gillar att arbeta i mörker, men har naturligtvis varit nödvändigt för att få ner bordet på en mer sansad prisnivå. MK-50 har heller ingen vävd lyxkabel eller USB-hub på baksidan.

Detta är en annons:

Att skriva på

MK-50 har röda tangentbrytare av märket Cherry, vars produkter sitter i de flesta bord i den här prisklassen. Cherry färgkodar sina brytare och varje färg har olika egenskaper vad gäller ljudnivå, tröghet etc. Den röda modellen ger ett ganska klickigt ljud och ett ganska lätt men konstant motstånd vilket gör det behagligt att skriva på.

Qpad MK-50
Cherry MX Red är en trevlig brytare med ett lagom klickljud.

Om den röda brytartypen är lämplig för spel är en smakfråga. Somliga gilar det progressiva, sega motståndet i de svarta eller blå brytarna, särskilt för spel där man ettrigt trycket på samma knapp under lång tid. Därför är det svårt att ge någon rekommendation men MK-50 känns som ett tangentbord för den som spelar, men kanske inte BARA spelar.

Detta är en annons:

Layouten på MK-50 är den gamla klassiska QWERTY utan en tillstymmelse till lull-lull. F-tangenterna dubblar som mediakontroller och i högra hörnet sitter tre indikatorer för caps/num/scroll lock, belysta med blå dioder.

Qpad ska ha en eloge för att de inte snålat in på utrymmet och gjort skift-tangenten kortare, enter-tangenten lägre eller något annat dumt som tillverkare ibland får för sig. Här är det en redig blaffa till enter, en lång spacebar och en lång och smal backspace, precis som det ska vara.

Qpad MK-50
Rejäla tangenter av rätt form och storlek. Tack för det.

Känsla och kvalitet

Även om priset i sammanhanget är relativt lågt är MK-50 ett välbyggt tangentbord. Det väger ett par hekto mindre än Mionix modell och visst är den (Zibal 60) ett snäpp bättre sett till byggkvaliteten. Men vi talar om ganska små skillnader och MK-50 kostar trots allt hälften så mycket.

Ramen runt tangenterna är belagd med en mattsvart, lite gummiartad yta som vi känner igen från många andra spelprylar. Hur länge det tar innan ytan eventuellt nöts bort vet jag inte, men den är trevlig att ta på. Jag hade gärna sett att Qpad belagt WASD eller andra nyckeltangenter med samma typ av material, för att ge lite bättre känsla och mer friktion just där. Eller kanske skickat med sådana som utbytestangenter.

Sammanfattning

Sammantaget är Qpad MK-50 en välbyggd no-nonsense-produkt med fokus på kvalitet. Det är trots priset på 800 kronor ganska prisvärt och borde passa allroundanvändaren, som vill ha ett tangentbord av klassiskt snitt.

MK-50 har ingen bakgrundsbelysning och saknar specifika finesser eller fördelar för spelande vilket gör att Qpad här konkurrerar inte bara med de andra spelmärkena, utan även resten av tangentbords-branschen. Det återstår att se om de "vanliga" användarna är beredda att köpa ett Qpad. Men bra produkter kan de i alla fall göra.

Qpad MK-50Qpad MK-50
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Bra kvalitet, skönt klick, klassisk design
-
Kunde varit tyngre och haft helt metallchassi
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Qpad MK-50

Qpad MK-50

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Qpad har flera mekaniska tangentbord på menyn. Vi har testat MK-50 som, trots ett pris på 800 kronor, är den billigaste och enklaste modellen. Frågan är bara hur mycket spelbord det är



Loading next content