Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Iphone SE

Iphone Special Edition är en 6S nedklämd i ett 5S-chassi, men varför? Petter delar ut betyg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det går inte att titta på Iphone SE utan att undra vad Steve skulle ha sagt om han fick se den. Karln var ju väldigt tydlig med att han inte ville se vare sig phablet-stora versioner av sin kära telefon eller billigare, enklare budgetvarianter. Sedan hans tragiska bortgång har Apple med Tim Cook i spetsen lanserat både och. Efter att ha läst ett par böcker om Steve, sett båda filmerna och plöjt ett par ordentliga porträttartiklar törs jag tippa på att han skulle låta Cook halshuggas om han visste vad som skedde med Iphone just (precis) nu. Kapa huvudet strax under adamsäpplet, direkt. Tjoff!

HQ

Samtidigt är det naturligtvis ingen konst att förstå hur Apple idag resonerar. Inte alla vill sluska upp +8000 kronor för en mobiltelefon och att då kunna sälja en något enklare modell för lite mer än halva, är såklart lika grundläggande som finurligt ut affärssynpunkt. Iphone SE är en Iphone 6S nedpulad i ett 5S-chassi. Några enkla förändringar har gjorts på själva aluminiumramen som nu är mer avfasad i kanterna och har nya knappar men i övrigt är det svårt att se skillnad mellan 5S och SE.

Iphone SE

Jag älskade min 5S när det begav sig. Älskade den innerligt. Idag har jag sedan över ett år tillbaka tvingat mig själv att använda Plus-storleken vilket gjort att jag har rätt rejäla problem med att gå tillbaka till 4,7 tum. Det känns lite som att byta ned sig till 55-tums-TV efter att ha kört projektor. Allt blir minkigt. Allt blir trångbott. Jag känner mig som husmusen Norpan som sitter och krafsar på sin lilla mikrotelefon.

Jag svamlar, känner jag. Som vanligt det. Låt mig försöka komma fram till något konkret istället: Iphone SE är bra, riktigt bra. Den 4,7" stora (lilla) skärmen är kristallklart superskarp och touch-funktionaliteten är som vanligt när det gäller Apples telefoner bäst på marknaden. Telefonen väger endast 113 gram vilket gör att den känns lite som att pressa en fjäder mot gubbörat efter att ha släpat runt på 6S Plus i flera månader.

Detta är en annons:

Kameran, processorn, mängden arbetsminne samt beräkningskapaciteten i Iphone Special Edition är exakt densamma som i Iphone 6S. 12 megapixlar, Isight-fokus, A9-chip med M9-processor, 2GB Ram och 1624mAh-batteri (det bästa i en Iphone någonsin) är vad som här erbjuds. Det är (ännu en gång) lite trist att Apple köttar vidare med sin gamla 720p-skärm (även om det är en "retina"-display) medan exempelvis Samsung sedan länge gått förbi och stoppar i betydligt mer högupplösta grejor i sina telefoner.

Iphone SE

Under våra speltester har vi precis som vanligt fläskat på med allt från Asphalt 8 till Infinity Blade III, Warhammer 40,000: Freeblade och Modern Combat 5. Alla spel vi testat på Iphone SE har flutit på perfekt utan lagg eller problem med grafiken och det är tydligt att Apple inte tummat på spelprestandan (eller videoprestandan) trots att den hör luren är avsevärt mycket billigare än Iphone 6S.

Iphone SE kostar 4995 kronor och jämfört med 8495 kronor för 6S är det något av ett kap, inte minst för alla de som fortfarande anser att 4,7" är den perfekta storleken.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Grym materialval, tjusig design, härlig byggkvalitet, strålande batteritid, bra kamera
-
Inget stöd för HD-ljud, endast 720p-upplösning
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Iphone SE

Iphone SE

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Iphone Special Edition är en 6S nedklämd i ett 5S-chassi, men varför? Petter delar ut betyg



Loading next content