Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Motorola Razr

Motorolas flaggskepp Razr är en kompetent telefon som tävlar med de bästa. Den känns unik både utvändigt och invändigt. Frågan är om den är tillräckligt unik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

För några år sedan var en Motorola Razr något av det coolaste och tunnaste man kunde ha i mobilväg. Hur cool den är är en smakfråga, men när Motorola nu återvinner produktnamnet för sin premiumbetonade Android-smartphone, är den i alla fall fortfarande en av segmentets tunnaste.

HQ

Det finns gott om Android-smartphones idag och kunderna är ofta prestanda-kåta. Samsung är marknadsledande med sina Galaxy-modeller och för att som tillverkare locka kunder krävs en mobil som är prestandamässigt likvärdig med S2 och de andra, men med tillräckligt spännande in- eller utsida för att stå ut i mängden. Det är en ganska svår uppgift Motorola tagit sig an.

Motorola Razr
Razr skeppas med Android 2.3.5 men ska gå att uppgradera till 4.0 utan kostnad. Motorolas "take" på Android är ganska neutral och enkel men den sociala mediaintegrationen är ett utropstecken.

Kvalitet och utsida

Som namnet antyder är Razr väldigt tunn. Viktmässigt känns den varken för lätt eller för tung och själva skalet är väldigt gediget. Skärmglaset är av Gorilla-typ och ramen känns stabil. Baksidan är gjort i ett kolfiberliknande material som känns stumt och bra och inte tar åt sin fingeravtryck. Det är ett välkommet avbrott från exempelvis Samsung, som trots prislappar på 5.000 och uppåt ändå tillverkar bakstycken i flortunn plast.

Detta är en annons:

Razr tar minneskort av micro sd-typ och accepterar enbart micro-sim vilket inte är någon direkt deal breaker, men det kan vara bra att vara medveten om, om man vill undvika att hamna i en situation där man måste beställa ett nytt kort och vänta några dagar med att använda sin nya telefon.

Motorola Razr
Motorola har länge haft en businessprägel på sina telefoner och det går igen även med Razr. För några extra tusen kan man köpa till en skärm med inbyggt tangentbord - ett slags laptop utan dator - som telefonen kan dockas i.

Hårdvara och insida

Prestandan i Razr är mycket god. Internminnet är på 1 Gb och under huven sitter en 1,2 GHz:are med dubbla kärnor. Vid ett benchmark-test får Razr fina siffror. Inte lika högt som en S2 men nära. Den har inte några som helst problem med att hantera operativsystemet eller applikationer så någon flaskhals verkar inte finnas rent prestandamässigt. Givetvis blir batteritiden lidande av de dubbla kärnorna och man kan förvänta sig maximalt en dags användning innan laddning vilket egentligen är undermåligt men konkurrenterna är å andra sidan lika dåliga.

Detta är en annons:

Skärmen är en 540x960 pixlars Amoled av "super advanced-typ" och vad det innebär spelar inte så stor roll men den ser väldigt, väldigt bra ut. Svart är svart och färg och skärpa ser riktigt bra ut. Enda möjliga problemet är att den känns aningen mindre tryckkänslig längst ut i kanterna vilket skulle kunna bli ett irritationsmoment om man till exempel spelar i horisontellt läge.

I praktiken

Razr ligger bra i handen men är väldigt stor med sin 4,3 tum stora skärm. Den är dessutom en aning kantigt designad vilket gör att det ibland kan kännas lite oergonomiskt att använda den med en hand, vilket man såklart vill. Den är inte lika skön som Nokias Lumia 800-lur men heller inte sämre än LG Optimus, Samsung S2 med flera. Men det här känns verkligen som den absoluta gränsen i rena tum räknat. Större än så här och det blir jobbigt.

Motorola Razr
Razr är, med undantag för klacken som hyser kameran, bara 7 millimeter tjock.

Tyvärr använder Motorola också fyrknapps-layouten med en extra touchknapp för Sök. Det tycker jag personligen är onödigt och det gör det lättare att trycka fel i nederkant. Hem, meny och bakåt är verkligen allt man behöver idag.

Mjukvarumässigt är det en ganska ordinär Android-upplevelse man får. Den sociala medieintegrationen fungerar bra och Motorolas Smarta åtgärder ger möjlighet till automation för att spara batterikraft eller bara underlätta användningen. Visst, det finns tredjepartsappar att tanka hem för det, men Motorolas inbyggda är bättre. Däremot finns det fortfarande för få inställningsmöjligheter för att det ska bli riktigt perfekt.

Sammanfattning

Motorola Razr är en helt annan mobil idag än den var på de gamla vikbara telefonernas tid. Men den fyller på många sätt samma funktion på marknaden som den gamla Razr gjorde. Prestandan är om inte bäst så i topp. Användarupplevelsen är bra men ordinär. Det som återstår - och det som ska locka kunderna - är utseendet och känslan. Precis som det var för fem-sex år sedan. Om man vill ha en toppmobil-som-inte-är-Iphone och prioriterar utsidan, är den ett spännande alternativ.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Välbyggd, snygg, tunn, kompetent hårdvara
-
Väl stor skärm, möjligen lite för opersonlig för att locka kunderna från konkurrenterna
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Motorola Razr

Motorola Razr

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Motorolas flaggskepp Razr är en kompetent telefon som tävlar med de bästa. Den känns unik både utvändigt och invändigt. Frågan är om den är tillräckligt unik



Loading next content