Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Revo Axis

Wi-Fi? Check. DAB? Jess. FM? Självklart. Ipod-docka? You got it. Gamereactor har marathontestat Revos senaste radio Axis, som på papperet ger dig alla typer av radio i en och samma apparat. Är den lika bra som specsen antyder? Ja, åtminstone bitvis

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Med ett avskalat, mattsvart chassi och bara en volymratt och strömknapp på framsidan, är Revo Axis ganska diskret och obestämbar. Den kommer antagligen se lika halvmodern ut även om 20 år. Förhoppningsvis kommer vi också kunna avgöra den saken själva för med det nya trippelchipet som kombinerar FM, digitalradio och Wi-Fi i samma enhet, är den mer framtidssäker än tidigare modeller.

HQ
Revo Axis

Nytt chip är nyheten

Radioapparater med Wi-Fi är inget nytt - jag hörde talas om dem för första gången 2005. Det som gör Axis ny, är Venice 8-chipet från Frontier Silicon, vars teknik sedan tidigare sitter i de flesta tillverkares apparater. Det nya Venice 8 kombinerar Wi-Fi med både FM och digitalradioteknikerna DAB och DAB+ vilket gör dem mer flexibla än tidigare versioner. Lägg sen till möjligheten att docka Ipod/Iphone och inbyggd Last.fm med en månad gratis och det ser riktigt spännande ut.

DAB who?

Detta är en annons:

I Sverige sänds som bekant FM-radio och länge var man inställda på att bygga ut DAB som ersättning för - eller åtminstone komplement till - denna, precis som man redan gjort med analoga tv-nätet. Testsändningar med DAB har skett under flera år, främst i storstadsområdena. Utbyggnaden har dock stoppats och utredarna lutar nu åt den något modernare DAB+-tekniken men inget datum är satt för en eventuell utbyggnad.

Detta sätter hugade radioköpare i en knepig sits. Ska man bränna några tusen på en fin radio vill man såklart kunna behålla den länge och inte behöva kasta eller köpa en förhatlig "box" vid ett teknikskifte. Med de nya chipen bör detta alltså inte vara något problem.

Revo Axis
Det går att söka manuellt direkt på skärmen, men det är givetvis enklare att sköta det via den externa sajten.

Touchscreen både bra och dåligt

Detta är en annons:

Jag sa att det enda på fronten var ratt och en knapp. Det är inte riktigt sant; där finns också en touchscreen, med vilken man styr alla funktioner. Vid uppstart presenteras man först med några settings-rutor för nätverk, klocka etc. Axis hittar routern utan problem och visar sen inga tecken på att tappa signal under hela vår testvecka, vilket får ses som riktigt bra. Användaren erbjuds också att ladda hem senaste firmware vilket såklart rekommenderas eftersom Axis i princip är en liten dator.

GUI:t är baserat både kring ikoner och textmenyer. Responsen i skärmen är givetvis inte på Iphone-nivå men helt okej och det funkar bra att t.ex. skriva in ett stationsnamn med det virtuella tangentbordet. I alla fall sålänge man inte har tjocka fingrar. Vid scrollning blir det däremot lite segt och långsamt. Menysystemet kunde också vara lite mer genomtänkt. Det är inget större problem att hitta dit man ska, men det blir lätt några extra klick och det tenderar att bli lite opedagogiskt, särskilt vid stations-sökningar.

Revo Axis
Bak finns de flesta in- och utgångar man behöver. Videoporten ger möjlighet att visa vad displayen visar på t.ex. en tv. Notera USB:n till vänster, som används för trådad ethernetanslutning.

Bra ljud och många ins/outs

Ljudmässigt är det en monoburk men kontakterna på baksidan gör att den kan kopplas in i t.ex. en hemmavioreceiver. Ljudet är bra sett till storleken och spricker inte även på maxvolym. Bottnen är helt okej och det låter balanserat med tydliga röster. Det går att lyssna på musik utan att det låter överdrivet instängt.

Det finns även en equalizer men här har Revo gjort ett misstag. EQ:n har bara två band - ett för bas, ett för diskant. Det är inte särskilt smart eftersom radio ofta handlar om tal och det mesta av tydligheten i en röst ligger i mellanregistret - som man alltså inte kan påverka. Jag skulle gärna sett en trebands EQ och helst också en bunt presets, för några av de vanligaste ljudproblemen. De borde rimligen gå att lösa med mjukvaru-uppdateringar och jag hoppas att Revo gör det.

Revo Axis
Equalizern är bristfällig och borde förbättras, framförallt med några olika presets.

Extern webbsida

Den största poängen med Wi-Fi-radio är att man kan lägga till egna stationer. Det kan lätt bli lite meckigt att knappa in en lång URL på en liten skärm och därför har Revo satsat på en extern webblösning. Egna stationer läggs till genom att man skapar en profil på Frontier Silicons sajt, där man sedan kan söka efter nya stationer alternativt mata in dem manuellt.

Jag testar att lägga in en lokal station i Ohio för att lyssna på Foppas comeback i NHL och det fungerar utan problem. Tyvärr är det mer än man kan säga om Foppa... Söksystemet på sajten kan dock förbättras. Det går t.ex. inte att ordna sina sökresultat efter städer eller regioner vilket gör det svårt att navigera om man som jag letar efter en viss typ av station från en viss stat.

Revo Axis
Den externa sajten är bra men det vore bra om man kunde sortera sökningarna bättre.

Podcasts sidådär

Det går även att lyssna på podcasts men där använder Axis databasen vtuner vilket innebär att material som endast finns på Itunes inte kan hittas. Det går att föreslå nya podcasts som inte finns i vtuners databas men mitt förslag på WTF With Marc Maron har, åtminstone ännu, inte lagts till. Eftersom det även finns en docka kan man dock spela eventuella Itunes-podcasts från sin Ipod.

En riktigt irriterande miss är att radion inte kan spela flera ljudfiler i en rad. Det innebär att om ett radioprogram lagt upp sin podcast som en serie av separata mp3-filer (en för varje inslag,) kan inte radion fortsätta spela upp de andra filerna kronologiskt. Du måste alltså spela upp dem en och en, manuellt.

Revo Axis
Dockan är en smart detalj men mjukvaran för Ipod-uppspelning är fortfarande lite buggig.

Den onda dockan? Nej, inte riktigt

Det går som sagt även att docka Ipod/Iphone. Det är en trevlig bonus, om inte annat är det enklare att ladda sin spelare på det viset än att plugga in den i datorn. Axis visar all låtinformation från spelarens display men verkar inte kunna visa omslagsbilder vilket är lite synd. Det fixar den däremot vid uppspelning av vanlig nätradio eller Last.fm så antagligen är detta någon form av bugg som borde gå att åtgärda. Det finns även några andra små buggar; ibland får inte radion kontakt och ibland fryser helt sonika displayen och visar föregående låttitel och inte det som spelas. Pausknappen förvandlas heller inte till en playknapp när man pausat. Just nu är alltså pod-funktionen inte helt hundra men allt detta borde återigen gå att fixa med ny mjukvara.

Slutsats

Sammantaget är Revo Axis en solid radio som trots sitt plastchassi känns gedigen. Den är snygg och smälter in bra i ett rum. I standbyläge har den en stor klocka i displayen vilket gör att den även kan användas som klockradio även om den nog gör sig bäst i ett kök.

Den stora touchskärmen gör det enklare att navigera än med knappar och funktions- och featuremässigt kan det inte bli mer späckat med dagens teknik. I en framtid med DAB-radio kommer Axis fortfarande att fungera.

Visst hade man velat ha Spotify men Last.fm erbjuder ett ganska gott alternativ. Ett riktpris på runt 3 000 kronor är ganska saftigt men Axis är också riktigt bra. Några equalizer-presets och en förbättrad firmware i största allmänhet, skulle höja totalbetyget ytterligare ett snäpp.

Revo AxisRevo Axis
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fixar alla typer av radio, välbyggd, bra ljud, smart design
-
Lite "klickigt" menysystem, vissa problem med Ipod-uppspelning
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Revo Axis

Revo Axis

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Vi har hårdtestat Revos senaste radio Axis, som ger dig alla typer av radio och dessutom fungerar som Ipod-docka. Är den lika bra som specifikationerna antyder? Ja, åtminstone bitvis



Loading next content