Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Motorola Edge 30

Hegevall har kärat ned sig i världens tunnaste 5G-mobil och väljer att kalla Motorolas nuvarande storcomeback för det trevligaste inom mobilvärlden på flera år...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Att både Motorola och kanske framförallt Nokia är på gång igen, på riktigt, och släpper riktiga kvalitetsprodukter gör mig glad. Kanske till och med gladare än vad jag verkligen borde vara. Detta har såklart att göra med det faktum att mina två första mobiltelefoner för en sisådär 80 år sen pryddes av Nokia- respektive Motorola-logotypen och när Edge 30 nu är här, var jag tidig med att tjata på Motorola om ett testexemplar.

Edge 30 är lillebrorsan till Edge 30 Pro och är därmed klenare på flertalet punkter men den marknadsförs heller aldrig som något slags flaggskepp, utan som en vettig mellanklassmobil till ett mycket attraktivt pris. Det är dessutom världens tunnaste och lättaste 5G-mobil vilket naturligtvis är det första som slår en när man plockar upp den ur sin kartong. Jag var förberedd på en tunn telefon men hade nog inte trott att Edge 30 skulle kännas så lätt, tunn och påkostat premium-aktig som den faktiskt gör när jag för första gången höll den i handen.

Motorola Edge 30
Tunn, lätt och ursnygg.

6,8 millimeter tunn och 149 gram lätt gör detta till en fjäder i handen jämfört med allt vad Samsung, Sony, Oneplus och framförallt Iphone heter. Edge 30 är därmed det där perfekta valet för den som anser att dagens telefoner både blivit för tjocka och för tunga, vilket är ett klagomål som jag tycker mig höra från diverse bekanta allt oftare. Jag har till vardags en Oneplus 10 Pro och en Iphone 13 Pro Max och de är båda suveräna telefoner, men stora och särskilt när det gäller Apple-luren; väldigt tung. Det har därför varit en ren fröjd att under cirka två veckor kört Edge 30 som min vardagstelefon då den känns som en dröm rent fysiskt. Nu sticker kameran ut cirka 0,8 millimeter, sure, men den är ändå lövtunn jämfört med min Iphone 13.

Processorn som sitter i denna lur är en Qualcomm Snapdragon 778G+, grafikchippet är ett Adreno 642L, den rymmer åtta gigabyte arbetsminne och inbyggt minne på 128 GB. Skärmen är en 6,5" stor amoled-variant som körs i upplösningen 1080x2400 bildpunkter och i 144Hz. Kamerorna är tre till antalet och fördelningen ser ut som följer; 50 megapixel + 50 megapixel vidvinkel + djupsensor med led bak, 32 megapixel fram för selfies. Edge 30 levereras med Android 12 och det är som vanligt i Motorolas fall ett "cleant" Android utan tjorvigt egenbyggda loaders, skins eller bloatware som det Samsung vräker in i sina telefoner. Batteriet rymmer 4000 mAh och Motorolas snabbladdning TurboPower fyller batteriet från 0% till 100% på strax under 100 minuter.

Detta är en annons:
Motorola Edge 30
Edge 30 andas premium även om den bara kostar 4990 kronor.

När det gäller processor, skärm och grafik tillsammans med arbetsminnesmängden och hårddisken har jag verkligen ingenting att anmärka på med tanke på att denna telefon kostar 4990 kronor. Strålande prestanda, snabbt och problemfritt med massor av RAM och en riktigt fin skärm med superb skärpa och lysande färgvärden. Batteriet räcker ett dygn, prick, för mig med normal användning och jag njuter av att köra skärmen i "high refreshrate" för att få den där sammetslena, mjuka, följsamt härliga scrollningen som känns lite som att dra pekfingret mot en bytte rumstempererat Bregott.

Motorola Edge 30
Mororolas "clean Android" är suveränt bra.

Kamerorna är också väldigt bra då de är samma som i den klart dyrare Edge 30 Pro och inte heller här har jag något att klaga på. Djupseendet är strålande, skärpedjupet och färgåtergivningen likaså. Jag gillar svärtan och "tonen" i bilderna som inte är för kall som i Samsungs telefoner och inte riktigt lika "gul" som i Oneplus Hasselblads-versioner. När jag filmar med Edge 30 blir jag minst lika imponerad då bildstabiliseringen fungerar ypperligt och kvaliteten superb. Det är väl isåfall mörkerfotografering som inte riktigt imponerar här då, om jag ska vara petig, och här märks det tydlig skillnad mot klart dyrare telefoner som exempelvis Oneplus 10 Pro.

Detta är en annons:

Det är en solid, stabil, snygg och premium-doftande mellanklassmobil detta som återigen bevisar att man idag verkligen inte behöver lägga mer än 5000 spänn för att få en telefon av toppklass. Jag älskar verkligen tanken på att Motorola är tillbaka, med besked.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Strålande design, superba materialval, riktigt fin skärm, grymt processor och bra grafikchip, bra batterikapacitet, bra kamera
-
Klen mörkerfoto-kapacitet, ingen trådlös laddning
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Motorola Edge 30

Motorola Edge 30

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Hegevall har kärat ned sig i världens tunnaste 5G-mobil och väljer att kalla Motorolas nuvarande storcomeback för det trevligaste inom mobilvärlden på flera år...Loading next content