Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Nokia G21

Nokia drämmer till med en 1990-kronors-telefon som imponerat tillräckligt mycket på Hegevall för att han ska ta fram stora superlativsleven...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Finska HMD Group har sedan de köpte tillbaka delar av Nokia från Microsoft verkligen gått från klarhet till klarhet och för mig, vars tre första mobiltelefoner (för snart 30 år sedan) alla var Nokia-modeller, känns detta lite extra roligt. Nysläppta G11 och G21 är nu ute, båda ordentligt billiga budgetlurar, och den sistnämnda har vi här på Gamereactor använt i cirka tre veckors tid nu, och är ordentligt imponerade av ganska precis allt som den har att erbjuda.

Det första som imponerar med G21 är batteriet. Jag har utan problem pressar ut tre hela dygn ur varje laddning vilket är bättre än framförallt min Iphone 13 Pro Max som huserar Apples största och bästa mobila batteri. Tre dygn med Nokian (utan problem) har känts snudd-på bisarrt vilket jag även anser att skärmen gör, som är rasande bra för det här skrämmande låga priset. G21 har en IPS-skärm som körs i 90Hz och i upplösningen 1600 x 720 pixel med 270 PPI och den är strålande. Touch-funktionen är superb, kontrasten likaså liksom färgneutralitet och ljusstyrka. Hade det varit fint med en 1080-panel här? Japp. Behövs det på en 6,5" mobil i 2000-kronors-prisklassen? Absolut inte.

Processorn är en Unisoc T606 och även om det knappast är någon veritabel benchmark-best, känns telefonen rapp, fräsch och snabb hela tiden, oavsett vad man gör med den. Visst, apparna startar inte kika snabbt som i min nästan tio gånger (!) så dyra Iphone 13 Pro Max men det finns ingenting med processorchippet i G21 som inte känns nytt, eller mer än tillräckligt snabbt. Telefonen levereras med Android 11 ur kartong och den levereras inte med drösvis med Android-relaterad bloatware som bland annat Samsungs modeller ofta gör, utan känns istället avskalat ren och fri från mycket som jag ogillar med Android som operativsystem, och det är naturligtvis också något som jag vill applådera Nokia för.

Nokia G21
Telefoner som denna kommer tveklöst att förändra produktsegmentet och den prissättning som just nu råder. På ett bra sätt, såklart.

Designen är också strålande G21 både ser bra ut och känns bra i handen. Ingen del av vare sig grundformen, materialvalen eller den räfflade baksidan känns "billigt" (vilket denna telefon verkligen är) utan snarare som något som kanske skulle kunna kosta tre gånger mer än vad den verkligen gör. Jag gillar den gråblå färgtonen också, och den gråbruna andra färgen som också finns tillgänglig. Ljudchippet gör också sitt jobb även om monoljudet är lite blekt. Jag hade såklart mycket hellre sett (hört?) stereoljud via mer påkostade högtalare men vi får återigen inte glömma att den här telefonen kostar 1990 kronor. Ungefär lika mycket som Apples senaste mobilskal eller laddsladden till Samsungs vikbara flaggskepp.

Detta är en annons:

Kameran är nog den bästa biten här tillsammans med batteriet. Det sitter en 50 megapixel-sensor i G21 som imponerar, rakt igenom. Allt från porträttläget till den mjukvarustyrda zoom-funktionen fungerar lysande och bilderna blir riktigt bra. Klart jämförbara med telefoner för tre gånger så högt pris. Jag anser också att kameran här är riktigt imponerande när det gäller snabbhet och kapacitet gällande fotografering i mörka miljöer.

När det gäller de väldigt få negativa saker jag har att säga om denna fantastiska budgetlur handlar det mest om att jag gärna hade sett en 1080-skärm samt ett batteri som rymmer lika mycket ström men kanske laddas en smula snabbare. Annars har jag verkligen ingenting annat att säga om den här mobilen än att Nokia precis släppt världens just nu mest prisvärda och stabila budgetmobil. Att man idag, 2022, kan få såhär mycket för 1990 kronor i det här produktsegmentet känns nästan bisarrt.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Bra skärm med 90Hz uppdateringsfrekvens, rapp och pålitlig processor, tillräckligt mycket minne samt lagring, riktigt bra kamera, strålande batteritid
-
Monoljudet är en smula burkigt, batteriet laddar långsamt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Nokia G21

Nokia G21

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Nokia drämmer till med en 1990-kronors-telefon som imponerat tillräckligt mycket på Hegevall för att han ska ta fram stora superlativsleven...Loading next content