Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Apple Airpods (2021)

Hegevall är verkligen inte imponerad av den tredje generationen Airpods som rullades ut på marknaden i början av denna vecka...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är fem år sedan nu, om några ynka veckor, som Apple släppte lös den första generationen Airpods och förändrade hörlursvärlden för evigt. De var aldrig särskilt bra på något annat än kompatibilitet med Iphone och sömlös funktionalitet, men de blev ilsnabbt en statussymbol, en livsstilsprodukt och alla skulle bära de små vita pinnarna i sina öron. Alla.

HQ

Men tiden väntar såklart inte på någon, den rusar vidare och på fem år har den här världen gått från att famla i mörkret till att minutiöst veta hur publiken ser ut, dess krav, önskemål och köpmönster. Tillverkare som Sennheiser, JBL, Bose, Bang & Olufsen, Sony, Marshall, Jabra, B&W, Oneplus, Google med flera har sedan länge sprungit om allt vad Apple Airpods har att erbjuda. Just därför har jag varit nyfiken på den tredje, alldeles nysläppta, generationen av Apples snäckor sedan utannonseringen för ett par veckor sedan - och under de senaste 48 timmarna har jag haft möjlighet att hårdtesta dem.

Apple Airpods (2021)
2016 var denna design helt okej. Idag? Känns som en fossil (med usel passform).

Ett av mina största och mest högljudda klagomål gällande Airpods har alltid varit den direkt usla passformen. Detta är naturligtvis högst subjektivt men i mina öron sitter de glättiga plastbollarna knappt fast alls och med tanke på att varenda konkurrent idag arbetat fram ergonomiskt finurliga modeller som levereras med en rad olika typer av gummipluppar för att olika öron ska kunna husera lurarna och inte tappa dem varje gång man vänder huvudet. Apple tog fasta på detta i och med designen av deras "Pro"-modell men inför den tredje generationen vanliga Airpods är man tillbaka där allt startade, och jag tycker nästan att det känns bisarrt. 2016 var detta möjligtvis okej, med tanke på hur marknaden och utbudet såg ut, idag är det som sagt snudd-på absurt hur dåligt Airpods (gen3) sitter i öronen och det känns nästan tondött från Apples sida att fortsätta på inslaget spår snarare än att erbjuda några slags smarta förbättringar.

Ett annat klagomål som jag alltid haft gällande Airpods är att de låter ganska illa. Ljudkvaliteten är medelmåttig, som bäst, och även om Apple nu stoppat in ett litet chip för att kunna erbjuda adaptiv EQ samt "spatialt" ljud, är läget i stort sett oförändrat - trist nog. Mellanregistret blottar sin stygga hängmatta redan under mina första minuter med den nya generationen Airpods då jag drar igång Explorer Tapes lysande debutskiva från tidigare i år. Det känns slött i de mellersta frekvenserna, basen är tunn och lite för slapp, det saknas värme och punch och jag blir lyssningstrött redan innan jag hunnit nå skivans sista låt. Skiftar över till de två första singlarna från Stings kommande "The Bridge" och slås av hur dålig kontrollen i diskanten är. Det finns skapligt god separation mellan de högsta frekvenserna och de lägsta och därmed en del dynamik men bara en sådan sak som att Nero-TX från svenska Supra låter avsevärt bättre än dessa, och kostar 800 kronor, säger väl egentligen allt. Spatial-biten kräver Apple Music och den kan väl klassas som "lite småkul" en stund men ljudmässigt har Apple en lång väg att vandra här för att komma ikapp de mest vässade konkurrenterna.

Detta är en annons:

Det finns en IPX4-klassning nu, vilket är lite fjuttigt jämfört med konkurrenterna men bra. För min del skulle jag aldrig kunna träna med dessa lurar dock eftersom de knappt sitter kvar i mina öron när jag sitter blixt stilla framför min dator, men en förbättring är det ju, oavsett. Även den extra timmen batteritid är ju en förbättring, oavsett om de vassaste konkurrenterna är klart bättre (även här). Att Apple nu kräver 300 kronor mer för dessa än den gamla generationen känns snurrigt, med tanke på hur otroligt små förbättringarna verkligen är.

Det som drar upp betyget till någon slags godtagbar nivå är helt klart samtalskvaliteten, för här är Apple fortsatt bra. Inte bäst, inte jättebra jämfört med exempelvis JBL Tour Pro+ eller Jabra Elite 7, men bra. Mikrofonerna fångar in min röst på ett naturtroget vis och även om det förstärks för mycket miljöljud i upptagningen och själva hanteringen av ljudet, är denna delen den enskilt bästa med dessa i övrigt ganska trötta hörlurar.

Apple Airpods (2021)
Trådlös laddning är numer möjligt.

Jag älskar Apple. Många av er har under årens lopp kallat mig både "Apple-mutad" och för "Mac-Taliban" eftersom jag alltid föredragit Ios framför Android och MacOS framför Windows. Det kommer jag mest troligt alltid att göra, dessutom. För resten av mitt liv. Det går dock inte snacka bort det faktum att även solen har sina fläckar och att detta företag ibland släpper ifrån sig riktiga skitprodukter, eller gör riktigt konsumentfientliga designval. Det tog Apple fem år att begripa hur korkat det faktiskt var att plocka bort alla (!) ingångar på Mac Book pro och det tog dem fem hela år att förstå hur meningslös touchbar-delen på samma produkt var. Det har i samma veva tagit dem fem år att komma fram till att ett par redan medelmåttiga hörlurar inte behöver uppdateras särskilt mycket, vilket för egen del känns som rena villfarelsen.

Detta är en annons:

Apple Airpods var och förblir något av det mest medelmåttiga du kan köpa inom denna produktkategori och för egen del är det nog det sista jag skulle välja om jag skulle punga ut 2100 kronor på nya lurar.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Samtalskvaliteten är bra, funktionerna är fortfarande solida, tål numer svett
-
Medioker ljudkvalitet, medioker batteritid, urkass passform, det läcker mängder av ljud, dyra, fula
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Apple Airpods (2021)

Apple Airpods (2021)

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Hegevall är verkligen inte imponerad av den tredje generationen Airpods som rullades ut på marknaden i början av denna vecka...



Loading next content