Svenska
Gamereactor
artiklar

#Gamestruck4: Kristian Kask

Dags för Kaskenkorva att lista de fyra viktigaste spelen som han njutit av under sin livstid...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
#Gamestruck4: Kristian Kask

Rome: Total War
För en ung historieintresserad snorvalp som sett Ridley Scotts Gladiator ett antal gånger för mycket, så var Rome: Total War det perfekta spelet. Jag kommer fortfarande ihåg att det var ett av de allra första spelen jag köpte själv. Efter att gång på gång fått se spelet hos vänner, så vågade jag mig iväg till innerstan för att lägga händerna på detta mästerverk. Under de jämförelsevis korta stunder jag fått prova på spelet hos vänner, så lyckades jag aldrig inse hur otroligt stort och djupt spelet verkligen var. Något jag snart blev varse. Det var bra många hundratals timmar som spenderades med att leda mina legioner mot barbarer, kartager, greker, och alla de andra folken kring medelhavet för att bygga mitt egna imperium. Striderna var massiva, kampanjkartan enorm, det fanns så otroligt mycket att göra. En annan underbar detalj i spelet var de tal som ens generaler höll innan striderna. Klart inspirerade av Russel Crowes tal i just Gladiatorn, så gav de varje nytt slag en riktig känsla av betydelse, som att de tusentals legionärernas liv hade mening och att det var upp till mig att få hem så många som möjligt från mina eviga krigståg. Sen de första turerna i spelet så har Total War-serien tagit sin plats högst upp på listan av favoriter, och jag har nog lagt ner skamligt många timmar på serien sen dess. Men allt började som sagt med de tre romerska familjerna Julii, Brutii och Scipii, och deras kamp om makten i Rom och mot senaten, spelhistoriens ibland jävligaste arbetsgivare.

#Gamestruck4: Kristian Kask

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy
Att få kunna bli en jedi och tränas av Luke Skywalker var nog något de flesta som sett Return of the Jedi drömde om, och jag var inget undantag. När jag då under min tidiga tid som internetanvändare stötte på klipp från ett litet spel vid namn Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy så blev jag hur glad som helst. Allt var ju där, coola strider, alla krafter vi sett i filmerna och lite därtill, och du kunde själv välja hur din ljussabel såg ut och vilken av alla de fantastiska utomjordiska arterna från galaxen långt, långt bort du ville spela som. Som ett stort fan av Plo Koon ända sen jag såg The Phantom Menace på bio, så fick min Jaden Korr också självklart bli en Kel Dor. Att sen under Lukes och Kyle Katarns vägledning få bli en riktig jediriddare var precis allt jag ville ha. Spelet lät mig slåss mot ikoniska karaktärer och monster som Boba Fett, Rancors och Wampas samtidigt som jag fick hugga mig igenom horder av stormtrupper, vad mer kunde jag önska mig? Att det sedan bjöds på en story med fylld med svek och uråldriga sith spöken skadade inte direkt heller. Jedi Academy var nog även första gången jag stötte på ett spel med fler möjliga slut, och var därmed även det första spelet jag spelade om gång på gång för att få se just alla sluten. Skulle Jaden Korr bli en hjälte som Luke, eller skulle han falla till den mörka sidan och leda imperiets rester mot den återskapade republiken? Som elvaåring var det den perfekta fortsättningen på Star Wars-sagan för min del.

Detta är en annons:
#Gamestruck4: Kristian Kask

Mass Effect
Gillar man Star Wars, så gillar man nog episka rymdsagor i allmänhet, och det är precis vad Bioware gav mig i form av Mass Effect. Det fanns nog inte mycket Mass Effect inte bjöd på. Massvis med aliens, ett mysterium som hotade hela galaxen, och fullspäckat med betydelsefulla val. Att som Shepard, den första människan som lyckats bli en Spectre, få fara runt i en galax som kändes minst lika fullproppad med saker som den i Star Wars var en underbar upplevelse. Att sen konstant bombarderas med beslut som varierade i skala från vilken av dina kamrater som skulle behöva offra sig till att avgöra om en hel art förtjänade att dö var precis det jag väntade mig av en story som inte bara allt för lite liknade en av mina vid tiden absoluta favoritserier, Stargate SG-1. Precis som där var vi människor nya spelare i en mycket större och äldre galax. Ett spel som dessutom introducerade oss till både Garrus och Wrex förtjänar automatiskt att nämnas som en personlig favorit. Även Makon som många inte gillar lyckades jag ha kul och skutta runt på planeter med. Dessutom bjuder spelet på mitt absoluta favorit spelminne, den sista konfrontationen med Saren, och alla de val som kunde göras där.
Vilket av spelen i Mass Effect-serien som är ens favorit finns det massor av diskussioner och listor om på internet, men för mig så har originalet, spelet som satte igång den fantastiska serien, fortfarande en speciell plats i hjärtat.

#Gamestruck4: Kristian Kask

The Elder Scrolls III: Morrowind
Jag visste inte mycket om spel när jag på en kompis rekommendation provade på The Elder Scrolls III: Morrowind. På många sett var fångens första steg av skeppet på den mystiska ön Morrowind även mina egna första steg in i rollspelens värld. Och det var då verkligen inga dåliga första steg. Jag visste allt som oftast inte vad jag skulle göra, men lyckades ta mig skuttandes fram över ön, fylld av mer mystik än jag nog var beredd på. Jag lyckades inte komma allt för långt i huvudhandlingen, och många av uppdragen var allt för avancerade för lilla mig vid tiden, men jag kommer fortfarande klart ihåg ett av uppdragskjedjorna i spelet, byggandet av gruvstaden Raven Rock i Bloodmoon expansionen. Genom mina handlingar såg jag hur en hel stad växte fram från vad till en början var en hög stenar på en varulvsfylld liten ö. Att jag sen inte kom särskilt mycket längre har aldrig riktigt stört mig, de minnen jag har av spelet har levt sig kvar så pass länge som de har och det är allt jag behöver. De minnena har fått mig att besöka varje ny värld Bethesda skapar i Elder Scrolls-serien, och jag blir bjuden på en lika underbar upplevelse varje. Allt tack vare ett spel jag knappt förstod.
Och juste, skyarna i Morrowind var underbart vackra.

Detta är en annons:

Du har väl inte missat de andra delarna i denna artikelserie?
#Gamestruck4: Mathias Holmberg
#Gamestruck4: André Lamartine
#Gamestruck4: Petter Hegevall
#Gamestruck4: Henric Pettersson
#Gamestruck4: Kim Jakobsson
#Gamestruck4: Joakim Sjögren
#Gamestruck4: Kim OrremarkLoading next content