Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Rock Band 3

Rock Band 3

Musikspelsgenren har tappat momentum de senaste åren men Rock Band 3 ska revolutionera den återigen. Planen är att snärja oss med keyboard, riktig gitarr och ett enormt utmanande proffsläge...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Rock Band 3? Musikspelen är döda, försök inte övertala mig!

Du famlar i mörkret, min vän... Musikspelen har i och med vår första kontakt med Rock Band 3 aldrig kännts hetare. Är det någon som kan ta genren ur sin slummer är det Harmonix, som med det första Guitar Hero och Rock Band lyckats förföra och frälsa oss förr. Vi har haft en enormt rolig spelsession under E3 med lika lyriska sångare, gitarrister, basister, trummisar och keyboard-spelare runt omkring oss.

Okej då. Jag vill spela keyboard!

Den är mycket rolig, ja. "Keytaren" spänner över två oktaver, har 25 tangenter och är MIDI-kompatibel. Tangenterna är indelade i olika färger så på den lättaste nivån plinkar du bara på (relativt) valfri knapp då och då, men kliver du upp i Pro-nivå kommer du att spela som det vore på riktigt. Området för noterna på skärmen borde alltså bli ganska brett, men det har Harmonix löst med att låta det scrolla i sidled vid vissa partier.

Detta är en annons:

Jag vill spela gitarr!

Då har du riktigt mycket att se fram emot, oavsett om du har tummen mitt i handen eller redan behärskar instrumentet i fråga. Nu är det nämligen på riktigt. Du kan använda dina gamla Rock Band-gitarrer, men Rock Band 3 stödjer spel på en riktig Fender Squier Stratocaster med strängar, som även kan pluggas in och användas i en vanlig förstärkare.

I Pro-läget kommer du med Fender-guran att lära dig att spela låtarnas gitarrpartier på riktigt, vilket förstås känns vansinnigt coolt. Om du som hobbygitarrist nött tabulatorer kommer du att känna igen dig; siffror strömmar mot dig på HUD:ens greppbräda som i botten har symboler för de sex strängarna.

Hårdvarutillverkaren Mad Catz gör en annan Rock Band 3-gitarr med knappar, men den är långt från neddummad jämfört med ovannämnda Fender - här finns totalt 102 knappar uppdelade på sex "strängar" och vi gissar på att detta är den spelkontroll med flest knappar någonsin.

Detta är en annons:

Jag vill spela trummor!

Det är Petters tur först. Även vad gäller slagverk kommer plastinstrumenten närmare verkligheten, då Rock Band 3-trummorna har tre cymbaler och stöd för dubbla baskaggar. Detta har vi kunnat rigga förr, men Harmonix lovar att vi i Pro-läget måste banka smärtsamt exakt på ride, crash och cymbal för att ha någon chans att ta oss genom låtarna.

Jag vill sjunga!

Finfint, vi har två skrikhalsar till på kö. Den trestämmiga sången som vi testat i The Beatles- och Green Day-spelen återkommer i Rock Band 3 och de som testat detta vet vilken utmaning det kan innebära. Vi förväntar oss många ...intressanta tolkningar av Bohemian Rhapsody när Rock Band 3 släpps.

Jag vill välja låt!

Crazy Train igen? Okej, men sen är det min tur, jag vill trakassera grannarna med The Cure. De 22 låtar av totalt 83 som hittills avslöjat för Rock Band 3 är följande:

2000
Combat Baby -- Metric
Dead End Friends -- Them Crooked Vultures
Get Free -- The Vines
Lasso -- Phoenix
Me Enamora -- Juanes
Oh My God -- Ida Maria
Portions of Foxes -- Rilo Kiley
The Hardest Button to Button -- The White Stripes

1990
Been Caught Stealing -- Jane's Addiction
In the Meantime -- Spacehog
Plush -- Stone Temple Pilots
Walkin' on the Sun -- Smash Mouth

1980
Crazy Train -- Ozzy Osbourne
Here I Go Again -- Whitesnake
I Love Rock and Roll -- Joan Jett
Just Like Heaven -- The Cure
Rainbow in the Dark -- Dio
The Power of Love -- Huey Lewis and the News
Sister Christian -- Night Ranger

1960 - 1970
Bohemian Rhapsody -- Queen
Break On Through -- The Doors
Crosstown Traffic -- Jimi Hendrix

Musiken är fördelat hyggligt jämt över årtiondena alltså och alla lär som vanligt hitta åtminstone ett par favoriter. Utöver dessa kan vi dessutom spela låtar till tidigare Rock Band-spel (förutom The Beatles: Rock Band) och mer nedladdningsbart material kommer förstås efter att spelet har släppts. Spelvärldens största musikbibliotek är på väg att bli ännu större.

Jag vill spela, nu!

Lita på oss, det vill vi också. Rock Band 3 är ett av redaktionens mest efterlängtade spel och, så vitt vi upplevt, en återfödsel för hela genren. Mest av allt gottar vi åt oss att ingen kan dra fram neggo-klyschan "lär dig spela på riktigt" längre. I höst ska skeptikerna få äta upp sina ord, när vi rockar på riktigt.

Rock Band 3Rock Band 3Rock Band 3Rock Band 3

Relaterade texter

Rock Band 3Score

Rock Band 3

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Harmonix för musikspelsgenren till nästa nivå med 102-knappade instrument. Plastmusikprinsen Elfving recenserar...

6
Projekt Xbox 360: Rock Band

Projekt Xbox 360: Rock Band

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Chefredaktör Hegevall har bestämt sig för att bredda Projekt X360 för att även inkludera musikspel, och har börjat köpa på sig elva år gamla plastinstrument, igen...

3
Nya låtar släppta till Rock Band

Nya låtar släppta till Rock Band

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det var nästan två år sedan Harmonix deklarerade att det var slut med ny nedladdningsbar musik till deras Rock Band-serie. Ett löfte de sedan dess hållit. Tills nu, det...



Loading next content