Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash Up

Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash up

Redaktionens meste sköldpaddsfantast har tagit sig en närmare titt på de pizzasmaskande ninjasköldpaddornas senaste förehavanden i Ubisofts kommande fightingspel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Som gammalt (och då menar jag gammalt, före den första spelfilmen) ninjasköldpaddsfan svider det att medge att den senaste Turtles-filmen inte var något vidare. Sevärd, men inte mycket mer. Vad som dock fått mig att plocka fram den ur dess HD DVD-fodral ett otal gånger är dock scenen där en ilsken Leonardo möter en ännu ilsknare Raphael uppe på ett tack endast upplyst av månen och New Yorks neonskyltar medan regnet häller ner.

De stirrar på varandra ett kort ögonblick och dammar igång en strid som är så häftig att jag sällan nöjer mig med en titt. Det blir alltid en till. Då höjer jag ljudet lite och drömmer mig tillbaka till en tid då sköldpaddorna var det största som fanns och jag bad min polare banda alla tecknade episoder som gick på betalkanalerna. Myser. Höjer volymen ytterligare ett snäpp, farligt nära IGBIT-nivåer (Ilsken Granne Bankar I Taket) och kör ett sita varv. Hörligt vilken strid.

Jag har faktiskt aldrig skänkt det en tanke tidigare, men ett fightingspel baserat på just det här vore ju precis hur cool som helst. Problemet är bara att licensspel så ofta suger, så det var med enorm glädje blandat med skepsis jag hörde att Ubisoft skulle göra spel av det hela. Skepsisen har sedan dess runnit av mig i takt med att ny information dykt upp. Bland annat utvecklas det ju av Game Arts. Alltså folket som gjorde Super Smash Bros. Brawl under Nintendos överinseende. De vet vad de pysslar med.

Det som fick mitt intresse att raka i höjden var dock när jag hörde att avhoppare från Tecmos (ö)kända, Team Ninja som stack när Tomonobu Itagaki lämnade företaget i samband med ett storbråk, skulle vara inblandade. Folk som alltså jobbat med Dead or Alive som är ett av tidernas roligaste fightingspel samt även mästerverken Ninja Gaiden. De vet vad de sysslar med, minst sagt.

Detta är en annons:

Dessutom är det ju så att Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash up inte baseras på någon ny film eller en aktuell TV-serie. Det här är sköldpaddor för sköldpaddornas egen skull. De firar 25-årsjubileum och ska bara slåss lite. Något de inte gjort sedan Konamis riktigt grymma Super Nintendo-fightingspel Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters.

Ännu så länge är bara sköldpaddorna och Splinter utannonserade som spelbara figurer, men vi räknar givetvis med reporterpinuppan April, Jason Vorhees-liknande bråkstaken Casey Jones, Shredder och andra välbekanta ansikten. Som vanligt kommer alla ha sina egna unika specialattacker, en livmätare och en timer som räknar ner. Så långt är allt normalt, men Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash up delar mer än ordet "Smash" med Super Smash Bros. Brawl.

De new York-inspirerade, lite skitiga banorna, har alla plattformar, avsatser och liknande som får dem att starkt påminna om Nintendos fightingserie. Dessutom slutar inte heller striderna där de börjar och en fight högt uppe på ett tak bland bråte, ventilationstrummor och annat flyttas steg för steg tills man istället står på en skum bakgata och avslutar det hela. På samma sätt kan en strid på sköldpaddornas hemmaplan i stinkande kloaker sluta med en flodvåg som för iväg kombatanterna till ett reningsverk där man förutom sin motståndare även får undvika en jättekrokodil sugen på sköldpaddssoppa.

Bakgrunderna går naturligtvis att använda till annat än att stå på. Det är trots allt som sagt folk bakom de fightingserier som bäst nyttjat omgivningar som står bakom detta. Det betyder i praktiken att man kan utföra stunts som att kuta på väggar, göra speciella attacker som kräver väggar eller liknande objekt samt dessutom förstärka andra attacker med lite hederlig akrobatik.

Detta är en annons:

Förutom slagsmålen finns även en story inbakad för den som hellre lirar ensam. Ena halvan av Ninja Turtles-skaparduon, Peter Laird, har varit involverad för att ge det hela den trovärdighet och realism en historia om muterade jättesorkar som karatetränar strålskadade sköldpaddor faktiskt kräver. Exakt hur storyn ska spelas vet vi inte ännu, men att tro att det kommer involvera ohyggliga mängder slagsmål är nog ingen orimlig gissning.

Med tanke på vilket kompetent folk som står bakom Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash up och det faktum att turtlarna är bland de coolaste figurerna någonsin vågar jag faktiskt säga att jag verkligen ser fram emot det hela, trots den uppenbara licensspelsfloppen. Men med ett stort antal figurer och banor och en god dos nostalgi kan det här bli precis hur kul som helst och ett givet inslag på alla spelkvällar med polarna framöver, jag håller tummarna.

HQ
Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash UpTeenage Mutant Ninja Turtles: Smash UpTeenage Mutant Ninja Turtles: Smash UpTeenage Mutant Ninja Turtles: Smash Up
Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash UpTeenage Mutant Ninja Turtles: Smash UpTeenage Mutant Ninja Turtles: Smash UpTeenage Mutant Ninja Turtles: Smash Up

Relaterade texter

8
Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash UpScore

Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash Up

RECENSION. Skrivet av Love Bolin

Att växa upp är frivilligt, barndomens hjältar blir aldrig bortglömda när de gång på gång plockas fram för att exponeras en runda till. Sköldpaddorna är tillbaka och Love har satt betyg...

Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash up

Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash up

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Jonas Mäki

Redaktionens meste sköldpaddsfantast, Jonas Mäki, har tagit sig en närmare titt på de pizzasmaskande ninjasköldpaddornas kommande fightingspel...



Loading next content