Svenska
Gamereactor
recensioner
Final Fantasy Tactics: The War of the Lions

Final Fantasy Tactics: The War of the Lions

Sophie myser vid minnet av en tid innan Square Enix blev det de är idag; En spelstudio översållad av digitala flickpojkar och olika långa byxben

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det fanns en tid innan Final Fantasy blev det som jag numera kopplar ihop spelserien med. En tid innan androgyna pojkar, asymmetriska byxben och olustiga spinoffs blev vardagsmat. Under denna storhetsperiod skapades det bra spel från dåvarande Square, utan alldeles för mycket Nomura-tjafs. Ett ganska så annorlunda Final Fantasy-spel gjorde entré 1998, och står sig - än idag.

Eller vadå entré? På vanligt "sumpa Europa"-manér kom aldrig Final Fantasy Tactics, som spelet hette, ut i Europa. Det gavs ut i både Japan och USA till Sonys lilla gråa Playstation, men vi arma stackare såg röken av spelet. Square Enix har dock på senare tid jobbat hårt för att återutge några av sina bättre äldre titlar, och denna lilla strategipärla får nu en välförtjänt chans att charma Europas PSP-ägare.

Fianl Fantasy Tactics var, som jag redan nämnt, ett strategispel med lösa kopplingar till Squares populära varumärke. I en mycket invecklad handling med många tvära kast kunde man inte göra annat än att njuta i fulla drag. I Final Fantasy Tactics: The War of the Lions som PSP-versionen är döpt till, träder du in i rollen som Ramza. Ramza är en ung riddaraspirant som hamnar mitt i den gigantiska religiös-politiska striden som utgör spelets handling. I rollen som Ramza rekryterar du manskap, planerar strider och kämpar för att lösa den invecklade soppan som landet Ivalice har hamnat i.

Visst, planering av strider är Final Fantasy Tactics: The War of the Lions kärna. Mestadels kommer du att spendera din tid med spelet i någon av spelets många och stundtals komplicerade strider. Striderna är turbaserade och fulla med finesser som skulle ta på tok för mycket utrymme att beskriva. Den största frustrationen som fanns redan på Playstation-versionen finns såklart kvar, vilket innebar att när en karaktär dör i spelet är den död. Borta. Finito. Hårda bud om du inte hinner väcka upp dina avsvimmade kämpar, för då finns det ingen chans för dig att återse dem.

Detta är en annons:

I och med att Final Fantasy Tactics: The War of the Lions är en återutgivning, har Square Enix passat på att piffa till spelet en del. Nya karaktärer, arbetsklasser, mellansekvenser och trådlöst flerspelarläge utgör en del av tilläggen. Den nyhet som slår allra högst är spelets nya mellansekvenser. Eller, nygamla kan man väl säga att de är eftersom alla mellansekvenser har gjorts om till nya, celshadade dito. Akihiko Yoshidas underbara karaktärsdesign, där avsaknaden av näsa är ett av kännetecknen, kommer verkligen till sin rätt i dessa sekvenser som dessutom innehåller full dialog.

Sedan blir det svårare att bestämma sig om nyheterna är bra eller ej. Visst är Cloud från Final Fantasy VII och Balthier från Final Fantasy XII trevliga inslag, men där kliar man endast fansen mellan öronen. Likaså är de två nya arbetsklasserna, Onion Knight och Dark Knight, trevliga men spelet fungerade för nästan tio år sedan utan dessa två mycket kraftfulla klasser.

Det trådlösa flerspelarläget är mycket obalanserat, där superstarka grupper lätt kan mosa inte fullt så feta dito om du väljer att spela mot en annan spelare. Det går att spela tillsammans med en annan spelare också, men vågskålen är även där i obalans. Spelet tar ingen hänsyn till de svagare grupperna utan lägger motståndet så att det passar den kraftfullaste gruppen, vilket kan leda till en regelrätt utrotning och kala plättar på huvudet som följd.

Visst är grafiken i Final Fantasy Tactics: The War of the Lions absolut bedårande i all sin pixliga uppenbarelse, men precis som i Playstation-originalet är kameran inte helt klockren. Jag önskar mer rörlighet för att göra spelet mer lättöverskådligt. Dessutom är vissa av striderna riktigt sega på grund av enerverande laddningstider som får mig att tappa sugen av och till.

Detta är en annons:

Final Fantasy Tactics: The War of the Lions är ett riktigt kärt återseende. Spelet var bra förr och är naturligtvis bra, även idag. Dock så har spelet ett par skavanker som sticker något i ögonen. Om man har överseende med dessa är Final Fantasy Tactics: The War of the Lions ett klockrent spel för den strategiintresserade som har en PSP och mycket tid över.

Final Fantasy Tactics: The War of the LionsFinal Fantasy Tactics: The War of the LionsFinal Fantasy Tactics: The War of the LionsFinal Fantasy Tactics: The War of the Lions
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Utmanande, underbar grafik och mellansekvenser, räcker mycket länge
-
Obalanserat flerspelarsystem, besvärlig kamera
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Final Fantasy Tactics nu ute till Android

Final Fantasy Tactics nu ute till Android

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Efter att det ursprungligen lanserades till Playstation 1997 och därefter kom till PSP i uppdaterad form 2007 samt Ios 2010, har Final Fantasy Tactics: The War of the...



Loading next content