Svenska
Gamereactor
artiklar

Fem i topp: Kurt Russell

Redaktionens enda hästsvans har efter veckor av våndor korat det han anser vara Kurtans fem finaste rollprestationer. Håller du med?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Med en karriär som sträcker sig över sex decennier och närmare 70 filmer så finns det få ännu verksamma skådespelare som kan mäta sig med Kurt Russell. En livs levande legend vars tidiga år präglades av en lång rad Disney-produktioner och vars genombrott i vuxen ålder kom genom samarbeten med John Carpenter. Med flera hårdföra, stoiska karaktärer som visade prov på hans förmåga att utan större ansträngning frambringa en nära nog perfekt blandning av ruffig kaxighet och bländande karisma. Och här är hans i vårt tycke fem bästa rollprestationer.

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Tom Hanks
Robert De Niro
Jim Carrey
Tom Hardy
Tom Cruise
Cate Blanchett
Michael Douglas
Kevin Spacey
Meryl Streep

Fem i topp: Kurt Russell

(5) Escape from New York (1981)
Här har vi filmen som satte Russell på kartan och samtidigt förankrade honom i historieböckerna som en av de mest ikoniska och älskvärda skitstövlarna som någonsin fångats på film. Snake Plissken, överlevaren utan pardon och även Russells i särklass mest minnesvärda roll som varit inspiration för en lång rad efterföljande wannabe-tuffingar. Det är en rollfigur som är fullständigt omöjlig att separera från skådespelaren själv och som spelas till perfektion med en utsökt blandning av apatisk likgiltighet, jävlar-anamma och kaxighet.

Detta är en annons:
Fem i topp: Kurt Russell

(4) Used Cars (1980)
Det är få som verkar minnas Robert Zemeckis mörka komedi och det var knappast något som vid tillfället gav någon vidare fart till Russells karriär. Men Used Cars är ett utmärkt exempel på Kurts bredd och i rollen som bilförsäljaren Rudy så förmår han med ett sällsamt träffsäkert porträtt av den typiska sol-och-våraren. En lismande, inställsam typ som satt all heder åt sidan till förmån för honungslena ord och falska löften. Knivskarpt och träffsäkert från Russels sida och hans i särklass bästa komiska roll genom karriären.

Fem i topp: Kurt Russell

(3) Miracle (2004)
Baserat på en av de mest oförglömliga sporthändelserna i amerikansk historia, med ett splittrat hockeylag som under kalla krigets höjd möter björnarna från Sovjet. En på pappret samling oslagbara titaner med Boris Mikhailov i spetsen tillsammans med Vladislav Tretiak, Valeri Kharlamov och Viacheslav Fetisov bara för att nämna några. Filmadaptionen baserat på matchen och all träning, både fysisk och mental som föranledde drabbningen, ger Russell en av sina mest minnesvärda, stoiska roller som huvudcoach Herb Brooks. Ett behärskat och orubbligt framträdande som ger prov på Russells dramatiska färdigheter. Lika mäktigt som oförglömligt med en storspelande Kurt.

Detta är en annons:
Fem i topp: Kurt Russell

(2) The Thing (1982)
John Carpenter och Kurt Russell var en orubblig kraft under 80-talet och ingen film eller karaktär påvisar detta på ett bättre vis än skräckklassikern The Thing och R.J. MacReady. En av Russells i särklass främsta rolltolkningar där han med skrämmande perfektion skänker liv åt det känslomässiga kaos som karaktären genomlider, inte bara från den utomjordiska parasiten utan även den isolerade miljön och ovissheten kring vem som är eller inte är under varelsens kontroll. Ett iskallt och minnesvärt porträtt som biter sig kvar långt efter att eftertexterna rullat, makalöst välspelat och näst intill Kurts bästa roll.

Fem i topp: Kurt Russell

RUSSELLS BÄSTA SKÅDESPELARPRESTATION:
(1) Tombstone (1993)
Komplex och hårdför med en direkt deliciös karisma och närvaro, det är Kurt Russells tolkning av Wyatt Earp i ett nötskal. Den i särklass mest legendariska sheriff som var verksam under de vilda åren på 1800-talet och en rollprestation som kräver din uppmärksamhet och är omöjlig att slita blicken från. Kurt är magnetisk som den respektingivande lagmannen och utstrålar en mästerligt subtil arrogans. Lika välavvägd som den är delikat, och Wyatt Earp är Russells i särklass mest kompletta och fulländade prestation på film.

Vilka är Kurt Russell fem bästa skådespelarinsatser enligt dig?Loading next content