Tidigare i veckan författade Le-BigBoss Petter en artikel om kolossala spelfilmsfloppar där det återigen blev otroligt tydligt att det där med att adaptera spel till filmduken - är lättare sagt än gjort. Däremot finns det några undantag som lyckats undvika spelvärldens tillsynes ständiga förbannelse när det kommer till spelfilmer och visat sig vara tvättäkta succéer i ett hav av floppar och mediokert. Det må kanske inte ha varit de filmer som genererat högsta betyg på Rotten Tomatoes, men som utifrån budget och intäkter har kunnat bryta det tråkiga mönstret och därmed kan räknas som succéer.
Resident Evil: The Final Chapter (2016)
Produktionsbudget: 380 miljoner kronor
Intäkter: 3 miljarder kronor
2002 släpptes den första filmen baserad på de älskade Resident Evil spelen där Milla Jovovichs zombie-dräpande Alice ständigt återvände i film efter film, i vad som kom att ses som en serie som aldrig fick lov dö ut. Utöver titel, diverse cameos och horder av zombies fanns det inte så mycket mer som kunde koppla filmerna till spelen. Men det går inte att förneka att intäkterna fortsatte att strömma in trots ihållande kritik från både fans och kritiker. Det kommer kanske därför inte som en större förvåning att filmen som tillslut kom att avsluta hela serien med Milla Jovovich, även var den som visade sig vara den största succén i hela filmserien. Med en budget på 380 miljoner och trots den sämsta öppningshelgen på bio jämfört med tidigare titlar i serien, så lyckades det sista kapitlet tjäna in över 3 miljarder i biointäkter.
MORTAL KOMBAT (1995)
Produktionsbudget: 191 miljoner kronor (20 miljoner USD)
Intäkter: 1,2 miljarder kronor
Innan Paul W. S. Anderson valde att rikta in sig på Resident Evil-serien och skapa filmer efter filmer med frun som huvudperson, så började han redan sin spelfilmskarriär 1995 med att adaptera Mortal Kombat till storskärm. En film baserad på ett fightingspel där man slåss till döden i en turnering, talar inte för den mest komplexa eller minnesvärda berättelsen som finns att berätta från spelvärlden. Men även om varken handling eller skådespelarinsatserna var material för en Oscar, så fanns det ändå en tydlig kärlek för underlaget. Med en budget på 191 miljoner lyckades Mortal Kombat håva in 1,2 miljarder kronor runt om i världen och ses idag både som en succé rent kommersiellt och som en omtyckt film hos fansen av spelen.
POKÉMON: THE FIRST MOVIE - MEWTWO STRIKES BACK (1998)
Produktionsbudget: 47,8 miljoner kronor
Intäkter: 1,6 miljarder kronor
Det finns få som aldrig hört talas om fick-monstret som har letat sig hem till de flesta hushåll sedan mitten av 90-talet på ett eller annat sätt. Med allt från tv-spel till leksaker i Happy Meal och vandrande temaparker, har Pokémon varumärket sedan länge varit ett namn som många förknippat med succé bland både unga och vuxna än idag. Det är väl kanske därför inte så konstigt att även första filmen som kom att baseras på spelet och dess anime, utan tvekan var en rungande succé. Med en budget på "ynka" 47,8 miljoner riksdaler, så tog filmen världen med storm och lockade till sig miljontals biobesökare i alla möjliga åldrar och kammade således in över 1,6 miljarder i biointäkter. Fram tills 2001 rankades filmen som den mest framgångsrika spelfilmen och var fram tills 2021 den enda anime film som lyckats hamna på den amerikanska topplistan. En otrolig succé helt klart!
FIVE NIGHTS AT FREDDY'S (2023)
Produktionsbudget: 191 miljoner kronor
Intäkter: 2,8 miljarder kronor
Ingen har väl glömt hur skräckspelet Five Night at Freddy's vid lanseringen 2014 kom att ta mången gamers med storm och lanserade därefter en hel serie spel utan ett tillsynes slut. Det kom kanske därför inte heller som en överraskning att spelsuccén en dag skulle ta sig ända till filmduken, vilket den gjorde 2023 med bland annat Josh Hutcherson (Hunger Games, Bridge to Terabithia) och Matthew Lillard (Scream, Scooby Doo) i rollistan. Med en produktionsbudget på 191 miljoner kronor tillsammans med flertalet observerande skeptiker , så visade Five Nights at Freddy's att spelets koncept även var lika framgångsrikt på bioduken, när filmen kammade hem intäkter på över 2,8 miljarder kronor. Omdömet må hända inte ha varit det bästa, men en uppföljare är planerad för release redan år 2025 och filmen kan verkligen klassas som en kommersiell succé.
THE SUPER MARIO BROS. MOVIE (2023)
Produktionsbudget: 1 miljard kronor
Intäkter: 14,1 miljarder kronor
Det finns väl ingen som med handen på hjärtat kan säga att de anande vilken succé 2023 års adaptering av den mustaschprydda rörmokaren skulle bli, när det utannonserades att produktionen var påbörjad. Redan när det stod klart att Chris Pratt skulle gestalta allas vår favorit italienare, haglade kritiken. Efter ett första försök redan 1993 som resulterade i en kommersiell flopp, kändes det ganska givet att det var på förhand dödfött. Vem vill liksom se en film om en kort, italiensk man i snickarbyxor som jämnt och ständigt utbrister "Yahoo!" när denne ska rädda en prinsessa från en sköldpadda? Tydligen väldigt, vääääldigt många. Att säga att The Super Mario Bros. Movie är en succé, är en grov underdrift. Med en produktionsbudget på 1 miljard, lyckades Super Mario Bros med det tillsynes omöjliga när filmen tjänade in över 14,1 miljarder kronor(!) i biointäkter. Även efter att marknadsföringsutgifter med mera räknats in i beräkningen, så gick filmen med en vinst på över 5,3 miljarder! I skrivande stund är The Super Mario Bros. Movie den spelfilm som tjänat in mest intäkter genom alla tider samt är placerad på fjärde plats över de högst inkomstbringande filmerna inom animation. Med tre Golden Globe nomineringar samt en efterföljare planerad för release 2026, så är The Super Mario Bros. Movie med andra ord en rekorderlig mega/ultra-succé.