Svenska
Gamereactor
recensioner
EA Sports FC 24

EA Sports FC 24

EA:s årliga fotbollsföljetong heter inte FIFA längre men trots namnbytet är det på det stora hela fortfarande samma gamla spel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Skilsmässan är avklarad. Alla papper är påskrivna och EA har separerat från FIFA. Deras försök att ge sig ut på marknaden igen är EA Sports FC 24, vilket visar sig vara ett nytt namn, men samma gamla FIFA i princip allting annat. Inklusive frustrerande problem.

Det känns smått surrealistiskt att inte kunna säga FIFA 24. Det var ju ändå en serie som funnits sedan 1993 då FIFA International Soccer släpptes. Varje år därefter har det kommit ett spel med organisationens namn. Men efter 30 år får vi alltså vänja oss vid att säga EA Sports FC. Det är dock som sagt den enda ändringen vi behöver vänja oss vid. Bland spellägena finns det inget nytt och fokus ligger som vanligt på Ultimate Team. Som fotbollstok har jag med stor spänning väntat in detta spel, men jag är inte så övertygad som jag borde vara, även om spelet är bra. Lite som mina känslor över VAR-systemet i riktiga fotbollen. Bra, men jag är inte övertygad. Jag kanske inte borde ha förväntat mig så mycket redan första året, men jag hade nånstans trott att det här skulle kännas som ett helt nytt spel.

EA Sports FC 24
Haaland är lika dödlig som man kan förvänta sig.

Den egentligen största nyheten är nog faktiskt att kvinnliga spelare gör debut i Ultimate Team. I de diverse kortpaketen du kan köpa för riktiga pengar eller valuta intjänad i spelet finns det nu chansen att få både kvinnor och män. Vissa har skrikit sig hesa över detta online sedan det utannonserades, om hur overkligt det är att ha kvinnor och män i samma lag. Samtidigt har de inga problem över att ha en 20-årig Ansu Fati i samma lag som Ferenc Puskás, som avslutade sin karriär för nästan 60 år sedan och som avled för 17 år sedan. Det som jag känner är lite fel med de nya spelarna är hur höga egenskapspoäng kvinnorna har. Mia Hamm, som visserligen var en utmärkt fotbollsspelare, har 93 i totalegenskap. Det är samma som Ronaldinho och Johan Cruyff, och sämre än bara Pelé, Zidane, och brasilianska Ronaldo. Detta gäller så kallade ikoner, speciella kort för de bästa, pensionerade spelarna. Bland vanliga guldkort, för nuvarande spelare, har Alexia Putellas högst poäng av alla tillsammans med Erling Haaland, Kylian Mbappé, och Kevin De Bruyne. Detta är givetvis för att kvinnorna ska kunna användas i lag och det ger visserligen en större chans att se varierande lag, men jag har svårt att se att Birgit Prinz skulle vara starkare än Virgil van Dijk.

Detta är en annons:

I övrigt är Ultimate Team sig likt. Det finns Squad Battles för de som vill spela mot datorstyrda lag, men ändå tävla mot andra spelare i en ranking. Poäng ges ut efter varje match och upp till 32 matcher går att spelas varje vecka. Många ville att matcherna här skulle vara kortare och EA har lyssnat. Varje halvlek är nu fyra minuter istället för sex minuter i FIFA 23. En bra förändring helt klart. Rivals finns också kvar, vilket är det rankade onlineläget, och Champions (tidigare FUT Champions och Weekend League). Det är precis vad du hade i förra årets version. Förutom en sak: Evolutions. Detta är något som har funnits i NBA 2K-serien i några år och är i princip möjligheter att ta en vanlig guldspelare och utveckla dem genom att klara uppdrag. Det kommer gå att göra detta tolv gånger varje säsong, som är runt 40 dagar långa, enligt EA. Det finns olika krav på spelare som kan utvecklas och vad som förbättras skiljer sig från evolution till evolution. En av mina favoriter är en möjlighet att ta en bronsspelare (max 64 i totalegenskap) och göra dem till en guldspelare.

Spelare får bland annat +16 skytte, +14 passning, och +15 försvarsspel. En annan evolution är en ruggigt långsam mittback bättre. Kravet är att spelaren får ha max 65 snabbhet tillsammans med några andra saker. Min Victor Lindelöf gick från 59 till 74 i snabbhet, 73 till 79 passningar, och 81 till 84 försvarsspel. Jag älskar detta tillägg. Det gör att oanvändbara spelare helt plötsligt kan användas och att mina favoritspelare kan passa in i mitt lag. Att Ultimate Team fortfarande är där för att suga ur dig pengar är en annan sak. Till slut har EA lånat in en till sak från NBA 2K, det som där kallas badges. I EA Sports FC 24 kallas de Playstyles och är specialegenskaper som de bästa spelarna har, för att få dem att kännas mer unika. Kevin De Bruyne har till exempel Incisive Pass vilket gör att passningar går fortare och Mbappe har Quick Step som ger snabbare acceleration. Dessa saker gör en tydligen skillnad.

EA Sports FC 24
Det finns ju inget bättre än fotboll ändå.

Just ja, Volta är fortfarande där, tillsammans med spelarkarriär och managerkarriär. Alla är precis lika intressanta som de var förra året, varken mer eller mindre. Vad som är intressant är den förbättrade presentationen. Spelet ser bättre ut och små, nya mellansekvenser ger en mycket bättre matchkänsla. I halvtid är det till exempel inte längre bara en meny att titta på utan medan du pillrar med taktiska upplägg eller äter en smörgås kablas bilder ut i bakgrunden. Det är allt från tränaren som ger direktiv till bilder på kommentatorerna till spelare som går i spelartunneln och pratar med varandra. Allt känns mer levande. Detta gäller också innan och efter avspark med liknande "livevideo". På planen är presentationen också mycket förbättrad, men det är med små saker. Det är underhållande att se det från domarens ögon när denne ger ett kort eller sprejar den vita färger vid frisparkar. Det dyker också upp information, som en skottkarta som visar de senaste skotten, varifrån de sköts och var de slutade. En annan är när spelet visar vilka spelare som är tröttast. Detta sker medan du spelar och känns inte irriterande eller i vägen.

Detta är en annons:
EA Sports FC 24EA Sports FC 24
Att se vad domaren ser är kul.

Något som är irriterande är att spelet fortfarande lider av samma skrattretande problem på planen. Medan det generellt känns bra och snabbare än förra året sliter jag mig ibland i håret över de brutala saker som inträffar. Spelare kolliderar med varandra och ramlar huller om buller som ett gäng fulla ungdomar en lördagsnatt. Målvakten är fortfarande helt odugliga och verkar mest tycka att bollen är en het potatis. De lägger sig ner och halvräddad ett löst skott, sen ställer de sig upp och bollen flyger helt oförklarligt upp i luften, landar på skallen på målvakten, upp i luften med bollen igen och till slut boxar målvakten bort bollen. Att spela matcher kan ibland kännas som att titta på någon typ av buskis från Stefan och Kristers storhetstid. Förutom att det mest är frustrerande och uppgivna skratt den här gången. Jag har också en känsla av att det är nåt skumt med bollfysiken. Den rullar mycket snabbare än förra året, vilket jag inte har något problem med, men ibland kan den studsa kors och tvärs och ibland studsar de på en spelare som om de vore en ladugårdsvägg.

EA verkar också ha velat få fler mål detta år då det är mycket svårare att försvara. Anfallarna verkar få med sig varje boll i närkamper och kan ibland springa rakt igenom som om de hade haft fast track på närmaste berg-och-dalbana. Det är inte ovanligt att det blir mer än tio mål i matcher. För målvakterna är som sagt bollrädda och det är svårare att tackla bort bollen från motståndare. Passningsspelet känns trots det bättre än vad det gjort tidigare och för mig som tycker om att bygga upp anfall istället för att bara springa och dribbla är det välkommet. Det var precis samma sak förra året då de lade större fokus på speluppbyggnad och de första veckorna kändes spelet nästan perfekt. Tyvärr valde de att patcha bort detta och efter ett tag blev det precis samma spel som varje år. Detta är något som jag oroar mig över att det ska komma även här.

EA Sports FC 24
Evolutions är nytt i Ultimate Team där det går att utveckla spelare till bättre versioner.

FIFA-serien må vara död, men EA Sports FC 24 är FIFA. Det går inte att komma från. Detta är inget nytt, fräscht, sexigt nytt spel. Det här är nästa spel i en 30 år lång serie som bara har fått sig ett namnbyte. Det är fortfarande det bästa fotbollsspelet på marknaden, men det är mest tack vare bristen på konkurrenter. Fotbollen är tillräckligt underhållande och fotbollstokar som jag kommer fortfarande att få sig en kick och ha underhållning i månader framöver. Finns det någon anledning att köpa det här istället för FIFA 23? Den enda anledningen är om du vill tävla i Ultimate Team. Spelar du bara offline finns det ingen anledning att förnya.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Förbättrad presentation, några ytterst bra tillägg i Ultimate Team, tajt passningsspel, fotboll är livet
-
Problem med animationer på planen, Ultimate Team kommer alltid vilja ha dina pengar, fortfarande samma gamla FIFA
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
EA Sports FC 24Score

EA Sports FC 24

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

EA:s årliga fotbollsföljetong heter inte FIFA längre men trots namnbytet är det på det stora hela fortfarande samma gamla spel...Loading next content