Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Dream Scenario

Dream Scenario

Nicolas Cage hemsöker folks drömmar i en favorit från Stockholms Filmfestival. André har sett och recenserat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Att besöka drömmar är inget nytt i filmvärlden, där allt från skräckikonen Freddy Kreuger och Nolans kostymklädda spioner har inkräktat människors sömnhallucinationer. Men ingen hade nog räknat med att självaste Nicolas Cage skulle gästa våra nattfantasier? Nåväl, inte Cage i egen person då - i filmen Dream Scenario spelar han en smått patetisk universitetsprofessor som en dag blir en världssensation när det visar sig att hans gestalt dyker upp i folks drömmar flera nätter i rad. Det hela börjar harmlöst, men det är bara en tidsfråga innan hans nattliga blir mer brutala och mer sexuella. I värsta fall blir det både och.

A24:s senaste stortitel är inte den typ av film som känner för att förklara hur drömfenomenet uppstår eller fungerar i detalj, då det snarare handlar om biologiprofessorns djupa osäkerheter och hur dessa tar obehagliga former när han väl blir en kändis. Paul Matthews, som karaktären heter, dryper av medelålderskris och otillräcklighet, där hans vardag kantas av sådana där ögonblick man ofta analyserar mitt i natten, saker man ångrar, saker man önskar ha gjort annorlunda. Nicolas Cage är som klippt och skuren för denna roll, där han för ett ögonblick ser sin chans att roffa åt sig allt han tycker att han har förtjänat tills det biter honom i ändalykten. Det finns en del scener som är rentav hysteriskt roliga och som smälter bra med de kalla kårarna som vissa av drömsekvenserna framkallar.

I grunden handlar filmen om cancel-kulturens lynchmentalitet och dess obestraffade konsekvenser, där drömscenariot mest är till för att berätta historien om hur en mans liv sakta men säkert disintegreras av till synes helt irrationella skäl. Det är ett mardrömsscenario som bygger på den infektion som är sociala medier-kulturen och som är lätt att relatera till. Vad skulle du nämligen göra om universum bestämde sig för att göra dig till en levande måltavla? Det är en skrämmande tanke att falla offer för människor som triggas över ingenting, men som för dessa människor som upplevs verkligt. Eskalationen är inte alltid trovärdig, men är samtidigt effektiv och spänningen är ständigt på topp. Fram till filmens sista tio minuter, det vill säga.

Dream Scenario
Vad som börjar som en boost i karriären och självförtroendet urartar snabbt i en påminnelse om att livet ibland suger, ordentligt...

Dream Scenario är mycket välstrukturerad tills den inte är det, och mot filmens sista akt byter filmen riktning och ton, som om tittaren förväntas vakna ur den väluppbyggda mardrömmen lite för tidigt. Jag ska inte avslöja för många detaljer här, men jag får känslan av att filmskaparna inte riktigt visste hur berättelsen skulle avslutas och tog en lite väl enkel utväg från mardrömmen. Denna sista akt är egentligen inte på något sätt dåligt, men vändpunkten blev lite väl framstressad. Dock ska sägas att slutscenen är riktigt fin och avrundar Matthews karaktär på ett härligt bitterljuvt vis.

Detta är en annons:

Dream Scenario är både underlig och fyndig i sitt psykologiska porträtt. Precis som drömmar själva vägrar filmskaparna att avslöja alltför mycket om filmens gåtor och varför Matthews drömgestalt agerade som den gjorde, vilket gör filmen till en minnesvärd liten karaktärsresa. Fokuset på den tragikomiska biologiprofessorn är starkt och nyanserat, för även om karaktären inte förtjänar den storm som drabbar honom finns det flera hintar som avslöjar vilket skal han egentligen är. Dream Scenario är med andra ord en syrligt satirisk pärla med en storspelande Nicolas Cage som jag hoppas får en bredare biopremiär efter dess debut på Stockholms Filmfestival.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Cage är knivskarp i en drömsk satir om kändisskapets baksidor...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Dream Scenario

Dream Scenario

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Nicolas Cage hemsöker folks drömmar i en favorit från Stockholms Filmfestival. André har sett och recenserat...Loading next content