Svenska
Gamereactor
recensioner
Disney Dreamlight Valley

Disney Dreamlight Valley

Disney gör sig redo att utmana de hutlöst populära Animal Crossing: New Horizons och Stardew Valley med sin senaste jättesatsning...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Om du läst mina texter under mina 20 år hos Gamereactor, torde det inte komma som någon överraskning att jag älskar Animal Crossing. När jag hörde talas om att Disney hade en egen utmanare på gång i samma anda som just Animal Crossing samt även Stardew Valley, hissades intresseflaggan givetvis omgående i topp.

Innan du får göra något alls i spelet, behöver du skapa din huvudperson i äventyret. Verktygen är hyfsat detaljerade och snart har jag en karaktär, redo att ta mig an diverse Disney-utmaningar. Grundpremissen för Disney Dreamlight Valley är att denna magiska plats drabbats av något som lite diffust kallas The Forgetting, vilket fått alla invånare att glömma allting och världen är därmed bara en tragisk spillra av sitt forna jag. Det är givetvis här du kommer in i bilden, för det blir ditt jobb att rensa de Night Thorns som bidrar till att minnesförlusten fortsätter. Det är faktiskt Svärdet i stenen-trollkarlen Merlin som introducerar dig för världen och dess öde innan du kastas ut i spelet.

Disney Dreamlight Valley
Låt dig inte luras av det ödesmättade temat, Disney Dreamlight Valley är kanoncharmigt.
Detta är en annons:

Upplägget känns kanske lite grovhugget och även om det inte är världens djupaste och mest komplicerade spel (långt ifrån faktiskt) så hade ett lite jämnare flöde av tydligare instruktioner uppskattats. I grund och botten handlar Disney Dreamlight Valley dock om att ta hand om Dreamlight Valley och framför allt om att rensa bort de Night Thorns som får invånarna att förlora sitt minne - men framför allt handlar det om att bara sköta om sig och vara vänlig mot folk.

För den som spelat ovan nämnda Animal Crossing och Stardew Valley kommer mycket att kännas bekant när du pratar med folk, påtar bland dina plantor, fixar med huset, fiskar och knackar stenar. Även om Disney valt att ge världen inramningen av Disney-figurer med minnesförlust, råder det ingen som helst tvekan om var inspirationen kommer ifrån. Det betyder dock inte att egna idéer saknas, långt därifrån faktiskt.

Disney Dreamlight Valley
Det dräller av Disney-kärlek bakom varje hörn.

Det mest påtagliga är att det finns regelrätta uppdrag i Disney Dreamlight Valley. I Animal Crossing blir det sällan mer spännande än att returnera en bok till en bybo som tappat den eller ge någon en efterlängtad fjäril, men i Stardew Valley hade vi såklart de lätt Zelda-inspirerade delarna i gruvan, även om de inte var knutna till specifika uppdrag. Här har invånarna ofta en uppgift åt dig som är mer interaktiv och krävande än i de båda andra titlarna. I grund och botten är det fortfarande främst så kallade "fetch quests", men variationen och presentation gör att jag ändå tycker det bjuder på något lite matigare.

Detta är en annons:

Sägas ska dock att detta är en Early Access/Game Preview-titel, och alltså inte ett färdigt spel. Det här känns dock på flera sätt mer som en beta på det viset att det tyvärr är ganska buggigt i dagsläget. Jag har sällan uppskattat en generös auto-save så mycket som i det här spelet. Inte bara hänger det sig nästan dagligen, det har även andra irriterande inslag som karaktärer som buggar och liknande. Sistnämnda blir sällan spelförstörande och förstnämnda är mest irriterande tack vare bra auto-saves, men det är givetvis ändå en plump värd att nämna.

Disney Dreamlight ValleyDisney Dreamlight Valley
Som sig bör får du goda verktyg för att förvandla din karaktär och spelvärlden till dina egna.

Annars är det en fröjd att flanera runt i det rogivande Disney Dreamlight Valley och dess många mindre områden. De är utsökt designade på ett sådant sätt att fans snabbt kommer känna igen när du besöker Frozen eller Moana.

Jag älskar särskilt hur Disneys underbara karaktärer går runt och liksom är sig själva. Tidigt i äventyret träffar du bland annat Musse Pigg och Janne Långben, och kan interagera fritt med dem. De är sig själva och således kommer exempelvis Wall-E (som du också träffar som en av de första) leta efter Eve och ha sin planta med sig. Alla karaktärerna reagerar på det du gör (umgås du med Moana får du höra hennes ledtema, bara för att ta ett exempel), har dialoger sinsemellan och liksom bor där de är på ett naturligt sätt som får det att kännas som en riktig värld, bebodd av figurer jag redan på förhand betraktar som gamla bekanta. Och ju bättre vän du blir med Disney-karaktärerna, desto bättre föremål får du av dem.

Disney Dreamlight Valley
Interaktionen med välkända karaktärer är väldigt bra.

Genom att rensa Night Thorns och göra uppdrag får du tillgång till allt fler områden, vilket i sin tur öppnar fler möjligheter för dig att få tag på olika material, föremål och annat som fungerar som drivkraft för att spela vidare. Du får även valutan Dreamlight (tänk Nook Miles i Animal Crossing: New Horizons), som låter dig köpa saker du behöver för att kunna komma vidare. Du har även en vanlig valuta som du kan spendera i Farbror Joakims shop, där det självklart tillförs nya föremål på daglig basis.

På flera sätt är Disney Dreamlight Valley ett typiskt så kallat icke-spel. Jag lallar runt, gör monotona saker och förväntas återkomma för att göra om proceduren ofta. Det är dock ingenting som någonsin känns negativt eftersom utvecklarna perfekt fått till det som gör den här speltypen så bra. Det är rogivande och belönande på samma gång, och jag har inget emot att gå gräva upp föremål, fota grejer och placera ut möbler - trots att det i ärlighetens namn inte är mycket till gameplay. Spelet är dessutom betydligt mer användarvänligt än Animal Crossing: New Horizons och det enorma menyfipplandet fram och tillbaka saknas helt här liksom artificiella begränsningar och dina verktyg går heller inte sönder.

Disney Dreamlight Valley
Disney Dreamlight Valley ingår trevligt nog med Game Pass.

Disney Dreamlight Valley är free-to-play, men under Early Access/Game Preview-fasen kostar det faktiskt pengar att spela detta. Jag förmodar att detta är orsaken till att den energimätare du har är så generöst ställd. Den finns där, men fyller inget riktigt syfte och skulle min karaktär bli trött, kan jag alltid vila eller äta något för att råda bot på det. Jag killgissar att det kommer vara betydligt värre med detta när spelet faktiskt är ute för att försöka få oss att spendera riktiga pengar, och kanske är det därmed så att Disney Dreamlight Valley aldrig kommer vara så trivsamt att spela som just nu?

Hur det än är med den saken, så är det lite knapert på innehåll. Mer kommer såklart läggas till kontinuerligt, men i slutändan är jag ändå väldigt nöjd med vad jag får här. Det har en hook som gör det trivsamt att göra samma grejer om och om igen, och det har så mycket Disney-magi inbakat att jag ler som ett fån medan jag spelar. Då gör det inget att det kraschar mellan varven, auto-saven räddar mig och ett kvitto på hur kul jag haft är att jag kommer fortsätta med detta även efter att recensionen nu för författad och klar.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underbart charmigt, massor av Disney-magi, rogivande upplägg, mycket att upptäcka, alla karaktärer har fått riktig personlighet, fin grafik, ljuvlig musik
-
Lite innehållslöst, en del buggar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Disney Dreamlight ValleyScore

Disney Dreamlight Valley

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Disney gör sig redo att utmana de hutlöst populära Animal Crossing: New Horizons och Stardew Valley med sin senaste jättesatsning...

0
Olof kommer till Disney Dreamlight Valley

Olof kommer till Disney Dreamlight Valley

NYHET. Skrivet av Jenny Enbrant

Allas favoritsnögubbe som älskar sommaren verkar komma till Disney Dreamlight Valley, något många har längtat efter när man såg att man kunde träda in i världen från...Loading next content