Capcom har enligt uppgift använt olicensierade upphovsrättsskyddade foton i stor utsträckning i sina spel för miljöer, detaljer och till och med Resident Evil 4-logotypen, enligt en ny stämningsansökan.
Designern och fotografen Judy A. Juracek lämnade in sitt första klagomål i en domstol i Connecticut i fredags. I stämningen hävdade hon att Capcom använde foton från sin upphovsrättsskyddade bok, "Surfaces" i flera av sina spel, inklusive Resident Evil 4, Devil May Cry och andra Capcom-spel. "Surfaces" är en samling av 1 200 fotografier av texturer som Juracek fotograferade själv; boken är avsedd att användas för "visuell forskning" för konstnärer, arkitekter och designers enligt bokens beskrivning. Den publicerades ursprungligen 1996. Samlingen levereras med en CD-ROM med bilderna - men Juracek påstår att hon kräver att folk licensierar bilder från henne för kommersiellt bruk genom att kontakta henne direkt. Juracek sa också i stämningen att Capcom aldrig kontaktade henne för någon licens.
Juracek pekar på minst 80 fotografier som används i olika scenarier över Capcoms spel. Som bevismaterial har hon bifogat mer än 100 sidor med dokumentation. En instans som ropades ut i stämningen handlar om en splittrad glasstruktur som används i Resident Evil 4-logotypen. Enligt henne själv så skall den bilden vara tagen i Italien och i stämningen sa hon att om sitt fotografi att "det är svårt att föreställa sig att Juracek skulle ta ett foto av krossat glas i Italien och inredning av husdörrar och att Capcoms konstnärer skulle återge exakt samma mönster av krossat glas i en logotyp och inredning utan att dra nytta av Juraceks fotografier."
I de mer än 100 sidor med stödjande handlingar påpekade Juracek mer än 200 fall av hennes fotografier som påstås ha använts i Capcoms spel. Detta inkluderar allt från marmorerade strukturer till utsmyckade skulpturella detaljer som är igenkännliga och rikliga i Capcom-spel.
En del av bevisningen kommer från Capcom-dataintrånget som ägde rum i november 2020. I den läckan avslöjades nämligen Resident Evil Villages lanseringsplaner i förtid och personlig information för hundratusentals människor äventyrades, inklusive kunder, aktieägare och anställda, säger Capcom. Det var en så kallad ransomware-attack, där Capcom tvingades att lösa ut sin egna stulna data men information läckte och en del av den informationen var högupplösta bilder av konstverk som används i Resident Evil och andra spel, enligt Juracek.
Filnamnet för åtminstone en av bilderna är filnamn som de som används på "Surfaces" CD-ROM, hävdade hon. Rättegången visar en metallstruktur som var märkt "ME009" på Juraceks CD-ROM och har samma filnamn i Capcoms mappar.
I stämningen noterade Juracek att Capcom också nyligen anklagades för att kopiera den holländska filmskaparen Richard Raaphorsts monsterdesigner för det nya Resident Evil Village-spelet. Raaphorst fick reda på den påstådda designen efter att fans kontaktade honom om att en av karaktärerna från hans film ''Frankensteins armé" var grunden för Village's propellerprydda bad guy, Sturm, berättade han för Eurogamer.
Juraceks advokater yrkar nu på upp till 12 miljoner dollar i skadestånd på grund av upphovsrättsintrång. Hon begär också skadestånd för "falsk upphovsrättshantering och avlägsnande av upphovsrättshantering :," $ 2500 till $ 25 000 för varje använt fotografi.
En Capcom-representant har uttalat sig om att företaget är "medvetet om stämningen" men har "inga ytterligare kommentarer." Juraceks advokat har inte svarat media.
Vill du läsa stämingen i sin helhet hittar du den här.
Bevisningen ser onekligen besvärande ut för Capcom och det är förstås inte bara skadeståndspengar som står på spel här, utan även företagets rykte. Vad tror ni om den här härvan? Är det en slam dunk för åklagaren eller äter Capcoms advokater upp motståndet, likt varulvar?