Svenska
Gamereactor
recensioner
Dave the Diver

Dave the Diver

En avslappnad simulering av ett liv som huvudsakligen består av fridykning och att driva en sushirestaurang. Vad mer kan man rimligen begära?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Det vore orättvist att ge Stardew Valley hela äran för att ha kickstartat den moderna lifesim-genren, men vi kan åtminstone säga att det var lanseringen av detta spel, mottagandet i pressen och de höga försäljningssiffrorna som påminde konsumenterna, och framför allt utvecklarna, att det fanns en poäng i att skapa den här typen av upplevelser.

Dave the Diver är inte Stardew Valley, och många av mekanismerna och strukturerna är faktiskt fundamentalt annorlunda, men känslan av att hantera ett liv, hantera ett företag, är densamma. Det finns nästan inget annat spel, utom möjligen Kynseed, som kommer i närheten av att efterlikna den kvaliteten.

Dave the Diver
Lagunen ändras från dag till dag så du har ständigt nya saker att upptäcka.
Detta är en annons:

I Dave the Diver är du... ja, du är Dave - dykaren. Du är en fridykare, en spjutfiskare som plötsligt får möjlighet att ta över en förfallen sushirestaurang i utkanten av en lokal attraktion som kallas "The Blue Hole", en lagun där layouten och den endemiska floran och faunan förändras varje dag. Genom att fånga värdefulla fiskar och servera dem som nygjord sushi på kvällen måste Dave nu lyfta restaurangen och hjälpa lokalbefolkningen med en mängd olika uppgifter, inklusive att kanske upptäcka en hemlig civilisation på havets botten.

Berättelsen är enkel, relaterbar och humoristisk, men eftersom det inte finns någon röstskådespelare kanske du kommer på dig själv med att trycka på X-knappen lite för ofta utan att verkligen läsa allt. Jag vill dock säga att folket hos studion Mintrocket verkligen lyckats använda sarkasm, självmedvetenhet och ironi för att skapa ganska fantastiska ögonblick. Det finns ett överraskande antal egna, unika scener, och de är alla fyllda med kreativ glädje, så det finns tillräckligt med berättande grund för att vilja fortsätta med huvudstoryn bara av den anledningen.

Dave the Diver
Att sköta restaurangen är en av höjdpunkterna.

Som så många andra spel i genren simulerar Dave the Diver en dag. Du har möjlighet att dyka två gånger varje dag, och varje kväll måste du presentera en meny och servera din fångst till förhoppningsvis entusiastiska gäster. Allt detta visas med pixlig, färgglad grafik, och det är färgen som gör hela skillnaden. Dave the Diver är ett behagligt och mysigt äventyr att titta på för det mesta. Även om The Blue Hole förändras lite varje gång är det inte alls så distinkt som Mintrocket vill få det att låta som, och särskilt när du kommer djupare ner verkar det finnas fasta objekt, som om de byggstenar som används för att skapa layouten är lite för stora och lite för lätta att känna igen.

Detta är en annons:

Att fiska med en harpun är relativt enkelt, du siktar, skjuter, och även om det ofta krävs flera träffar för att få in fisken, stöter du sällan på problem. Du kan dock välja att försöka dansa med tyngre motståndare, som en myriad av hajarter. Att kalla det hela "relativt enkelt" är naturligtvis en underdrift, eftersom du under vattnet också blandar de resurser du har till ditt förfogande. Vapen, syrgasbehållare och andra verktyg ligger utspridda på botten och hjälper dig att göra framsteg, skörda olika födoämnen eller försvara dig själv.

Dave the Diver
Missa inte sidouppdragen som är väldigt belönande i detta äventyr.

Varje kväll förvandlas Dave the Diver till en Diner Dash, där du måste anställa personal för att hålla trycket uppe på restaurangen och "golvet". Men oavsett hur många du anställer måste du föregå med gott exempel genom att hälla upp grönt te och öl, se till att det finns tillräckligt med riven wasabi-rot för de kommande rätterna och städa upp efter dina gäster. Det blir två-tre intensiva minuter av service som nästan aldrig blir tråkig. Dessutom bestämmer du menyn och kan uppgradera enskilda rätter över tid, du kan designa restaurangens inredning själv - det finns ganska mycket frihet, och Dave the Diver fortsätter i stort sett bara att ge möjligheter till dig medan spelets runt 25-30 timmar fortskrider.

Faktum är att det är genom sidouppdragen du oftast får tillgång till en del ganska avgörande framsteg. Jag hjälpte en flicka att fånga en viss bläckfiskart, vilket öppnade upp en ganska hjärtskärande historia om hennes avlidne far, jag fick möjlighet att använda fiskenät för att fånga mycket mindre arter under vattnet, och ett helt nytt sidoområde i djupet öppnades upp. Allt detta genom ett enda sidouppdrag! Detta händer flera gånger i Dave the Diver, där utvecklaren har tagit en enormt tillfredsställande "mer är mer"-inställning och överöser spelaren med designat, kurerat innehåll precis när du trodde att det var slut på nya fräscha idéer.

Dave the Diver
Du får själv sätta menyn i din sushirestaurang.

Jag skulle inte säga att Dave the Diver är den mest komplexa simulering jag någonsin har sett, långt ifrån, och mot slutet kanske du börjar bli lite uttråkad av att behöva slutföra dina dyk, precis som att skörda dina närmast industriella fält i Stardew Valley till slut blev en dag du fruktade.

Men Dave the Diver vet redan från första scenen vad det vill vara, och från första början fyras alla tillgängliga cylindrar av. Du får en fantastiskt komplex spelupplevelse här, med en självmedvetenhet som många stora studior borde lära sig något av.

Dave the Diver
Dave the Diver
Dave the Diver
Dave the Diver
Dave the Diver
Dave the Diver
Dave the Diver
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Underbart koncept, rejäla överraskningar, ljuvlig design, väldigt varierat, mycket att upptäcka, bitvis gripande
-
Tappar lite styrfart mot slutet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Godzilla dyker upp i Dave the Diver

Godzilla dyker upp i Dave the Diver

NYHET. Skrivet av Johan Vahlström

Snart är det dags att utöka menyn i Dave the Divers sushirestaurang. Spelet får nämligen ett gästspel av allas vår favoritödla Godzilla. Exakt vad det kommer innebära för...

Dave the Diver och Dredge i ny crossover

Dave the Diver och Dredge i ny crossover

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det har varit en hel del otippade indie-crossovers på sistone. Det inkluderar kanske framför allt Among Us, men även Vampire Survivors och mycket annat. Nu har en ny vild...Loading next content