Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Cube Controls CSX-3

Italienska Cube Controls handbygger det vi på Gamereactor anser vara simracingvärldens för närvarande bästa premiumkringla och betyget är således väldigt högt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

På det sätt som simracingvärlden fullständigt exploderat de senaste tre åren har varit lika fascinerande som glädjande att bevittna. Bara en sån sak som att det snart åtta år gamla Assetto Corsa hade sålts i strax över en miljon exemplar innan pandemin och nu ligger på hisnande 13,8 miljoner sålda spel, säger egentligen allt om hur denna genre snabbt blivit något annat än en nischhobby för initierade racingnördar. I och med detta har mängden simracingprodukter såklart mångdubblats och det är primärt premiumsegmentet som under det senaste året växt mest. För den som är superseriös med sin simracinghobby finns det idag gott om prylar som håller exakt samma kvalitet som komponenter ur en riktig tävlingsbil, vilket såklart alltid får mig att fnittra frenetiskt, som en liten exalterad skolflicka.

Cube Controls CSX-3
Designen är verkligen ohyggligt läcker och ergonomin i det närmaste perfekt.

Italienska Cube Controls har under ett antal år byggt några av produktsegmentets mest älskade premiumrattar och med nysläppta flaggskeppskringlan CSX-3 har de tagit ytterligare ett steg mot det jag skulle vilja kalla för perfektion. För den här ratten är magnifik, det finns för egen del verkligen inget annat sätt att beskriva den på. Magnifik. Jag har under de senaste tre veckorna kört enbart m,ed CSX-3 i vår racingrigg och även om jag initialt inte trodde att den skulle kunna tävla mot framförallt Fanatec Podium BMW Motorsports M3 GT3 Wheel, är den där uppe och tampas om tronplatsen, om titeln "världens just nu finaste premiumratt".

Cube Controls CSX-3
CSX-3 är optimerad för Simucubes rattbaser med vi har använt den tillsammans med vår Fanatec DD2.

Cube Controls har naturligtvis inte sparat på något här, inte kompromissat en millimeter. Rattchassit är gjort av adoniserat aluminium, kolfiber och kolfiberkomposit (grafitförstärkt polymer) och trots den ganska försiktiga totalbredden på 28 centimeter känns CSX-3 mer rymligt tilltagen än samtliga av framförallt Fanatecs Formel-rattar i samma storlek. Känslan när man greppar den är fantastisk. Greppen i sig är gjorda av plast vilket jag först tyckte kändes lite... Billigt men efter 50 timmar med denna kringla är jag övertygad om att detta är rätt väg att gå, då plastgreppen lär hålla i en absolut evighet och känns lagom "mjuka" för att jag ska få ett klockrent grepp med handskar på händerna.

Detta är en annons:
Cube Controls CSX-3
Knapparna håller superb klass precis som LCD-skärmen och växlingspaddlarna.

De 32 knapparna på rattens framsida är av strålande kvalitet och aluminium-rattarna håller superb kvalitet och känns väldigt bra sett till motstånd när man under pågående race ställer in bromsbalans eller den mängd "traction control" man vill nyttja. Gummiknapparna är alla upplysta och via Cube Controls egen mjukvara går det utmärkt att ställa in färger samt funktioner som gör att knapparna kan ändra färg vid vissa varvtal eller när däcken når en viss temperatur, till exempel. Smidigt och finurligt, perfekt för den pilliga simracing-pryltoken som vill kunna skräddarsy varje millimeter av sin rigg. I mitten av ratten sitter en touch-LCD på 4" (800×480) som går att skräddarsy precis hur man själv vill via Simhub och på Racedepartment finns som vanligt tusentals olika "dash:ar" att ladda hem helt gratis för den som vill replikera utseendet inuti en specifik tävlingsbil. Jag har gjort min egen grafik i Simhubs "Dash Studio" och kan bara konstatera att skärmens kvalitet inuti CSX-3 är superb. Bra pixeldensitet, bra ljuspunch, bra svärta och bra uppdateringsfrekvens.

Cube Controls CSX-3
Den medföljande USB-sladden är tvinnad och har en magnetisk Q-conn-koppling.

På ratten vi testat sitter det sex stycken paddlar på bakstycket varan två fungerar som koppling för den som vill köra Formel-racing med helanalog låda medan de mittersta såklart är växelväljare. De översta paddlarna är ett tillval som kostar cirka 1400 kronor extra och förutom att jag inte riktigt vet vad man ska använda dem till, känns de välbyggda och har placerats väl vilket gör att de inte står helhetsintrycket eller mitt grepp runt kringlan i sig. Växlingspaddlarna är de bästa jag testat på någon ratt, någonsin, och har det där distinkta, Formel 1-aktiga "Klicket" i sig vilket jag kan tycka att mången paddel idag har, även om de är magnetiska. Direkt ur kartong upplevde jag att paddlarna i dig satt lite för långt bort från själva greppen vilket gjorde att jag, trots mina dasslock, tvingades "greppa om" när jag skulle växla och i slutändan ledde det till att jag dubbelväxlade ibland. Detta krävde cirka 21 sekunders skruvning med medföljande verktyg för att åtgärda, dock, och som den känns idag, är det den mest behagligt naturliga, högkvalitativa kringlan inom simracingvärlden som jag någonsin testat.

Detta är en annons:
Cube Controls CSX-3
Vi har monterat CSX-3 på en Simlab spacer för att få den närmare kroppen.

Cube Controls CSX-3 är en litet snordyrt mästerverk för den som verkligen inte nöjer sig med något annat än det allra, allra bästa.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Sanslöst läcker design, larvigt bra materialval, suveräna knappar, fantastisk LCD-skärm (med touch-funktionalitet), fenomenala växlingspaddlar och otroligt läcker sladd med magnetiskt fäste
-
Kostar 17 000 kronor (inklusive moms)
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

8
Cube Controls CSX-3

Cube Controls CSX-3

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Italienska Cube Controls handbygger det vi på Gamereactor anser vara simracingvärldens för närvarande bästa premiumkringla och betyget är således väldigt högt...Loading next content