Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Cooler Master MK850

Cooler Master tar i från tårna med ett riktigt premium-tangentbord och givetvis har vår flinke hårdvaruskribent Fredrik "Curl of Duty" Lindman hårdkört det...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det råder ju ingen brist på valmöjligheter när det kommer till tangentbordsinköp numer och marknaden är i det närmaste proppfull med mängder av tillverkare och olika sorters mer eller mindre bra tangentbord. Därför har vissa utvecklare valt att försöka sticka ut ur mängden med specifika finesser eller gimmicks av varierad kvalitetsnivå som skall locka köparen men oftast är det ingenting som egentligen tillför något extra mer än användarvänlighet i form av flera mediaknappar eller möjligheten att ladda mobilen. Därför känns det väldigt intressant när Cooler Master:s nya flaggskepp MK850 dimper ner på redaktionen, detta bord har nämligen något de valt att kalla för Aimpad. En slags hybrid av en vanlig brytare men med IR-teknik för att läsa av hur långt ner tangenten pressas och där tanken är att kunna ersätta en analog kontroll för att till exempel kunna svänga i racingspel eller flygsimulatorer. Helt klart en fiffig funktion som inte alls känns som någon gimmick men det återstår att se.

HQ

Att Cooler Master verkligen lagt ordentligt med krut på det här tangentbordet märks direkt jag öppnar kartongen. Det ser lyxigt och påkostat ut med mängder av knappar, finesser och uttag. Designen är smakfullt stilren med sin blyertsgrå borstade aluminiumbakgrund och mattsvarta tangenter. Jag gillar verkligen valet att inte sätta sin logga på bordet utan behålla den rena designen och istället ta konturerna från den och placera på en av tangenterna, det är både tjusigt och genomtänkt på samma gång. Det medföljande handledsstödet är även det genomtänkt och klickas enkelt fast med hjälp av magneter och är en trend bland handledsstöd jag gillar skarpt.

Cooler Master MK850
MK850 är väldigt snyggt designat och har en helt suverän bakgrundsbelysning. Vi gillar den långsmala LED-listen på framsidan skarpt.

För krydda på kvalitetsintrycket ytterligare har de valt att stoppa in mekaniska brytare från tyska giganterna Cherry och deras modell MX Red. De röda brytarna är enligt mig de absolut skönaste som finns i brytarväg och erbjuder det där perfekta motståndet genom hela klicket samtidigt som du får en knivskarp feedback under fingertoppen när du når aktiveringspunkten. En suverän brytare helt enkelt och helt klart bättre än att försöka utveckla något eget som en del tillverkare försöker med. Men det som är riktigt speciellt med det här bordet och dess brytare är att de har valt att sätta IR-ögon bakom vissa tangenter för att kunna läsa av hur långt ner knappen trycks och på så sätt kunna imitera en analog kontroll med steglös återgivning. Denna teknologi kallar ooler Master Aimpad och aktiveras enkelt genom en knapptryckning. Som tur var har vi ju som ni säkert läst om i Petters blogg en mycket mycket kompetent racing-simulator här på redaktionen och med tangentbordet i knäet kastar jag mig givetvis ut på favoritsträckan Rockton Plains i Dirt Rally 2.0 för att pröva hur det fungerar. Det känns lite speciellt att kunna svänga och gasa lite istället för som det är i normala fall att antingen gasa fullt eller inte gasa alls men det funkar förvånandsvärt bra och även om det såklart inte går att jämföra med ratt och pedaler är det betydligt roligare att köra än med ett vanligt tangentbord. Helt klart en finess som tillför något extra och gör fler spel lite roligare att spela utan att behöva koppla in en analog kontroll.

Det är verkligen gott om finesser och funktioner på det här tangentbordet och väldigt mycket av dessa går att sköta direkt på bordet utan att gå in i mjukvaran vilket är himla smidigt om du till exempel vill justera belysningen eller bara sänka volymen på musiken. För att kunna göra ytterligare inställningar är det mjukvaran som gäller och den är verkligen helt suverän och där finns allt från belysningsinställningar till att skapa makron. En av de bättre och mer lättanvända program jag stött på och dessutom med ett himla tjusigt gränssnitt.

Detta är en annons:

Cooler Master MK850 är det överlägset mest kompletta tangentbord jag provat hittills. Det har allt och lite till när det kommer till knappar och funktioner och finessen med att kunna använda vissa tangenter som analoga "styrspakar" är både smart och spännande och något jag på sikt tror kommer kunna bli ännu bättre och ännu mer användbart även i andra spel. Den enda lilla detaljen jag retat mig på är att makroknapparna sitter lite för nära knapparna på vänstra sidan av bordet vilken gjort att jag av misstag kommit åt dom när jag spelat. Men det kan även ha att göra med mina stora händer och att jag är en 40-åring farbror med finmotorik i fingrarna som en zombie. Köp dessa tangenter. Köp dem direkt.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Fantastisk design, larvigt fina brytare, grym ergonomi, hållbart, superb bakgrundsbelysning, supersmidig mjukvara
-
Väldigt dyrt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
Cooler Master MK850

Cooler Master MK850

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Cooler Master tar i från tårna med ett riktigt premium-tangentbord och givetvis har vår flinke hårdvaruskribent Fredrik "Curl of Duty" Lindman hårdkört det...



Loading next content