Svenska
Gamereactor
recensioner
Capes

Capes

Spitfire Interactive kastar in oss i en brutal och ogästvänlig superhjältevärld som erbjuder en ny slags strategisk utmaning...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är sant, "superhero fatigue" är ett mycket verkligt problem. Du kan inte titta någonstans utan att stå öga mot öga med något från Marvel, DC, Invincible, The Boys eller egentligen något av de andra superhjälteuniversum som är populära idag. Det är på grund av detta som du kanske är obekant eller mindre benägen att kolla in Spitfire Interactives turbaserade strategispel Capes, men det skulle vara ett misstag av ett par anledningar. Till att börja med; Capes tillhör inte något av dessa etablerade universum. Spitfire Interactive har studerat många av dessa mer igenkännliga världar för att hjälpa dem att skapa historien och världen i det här spelet, men du behöver ingen erfarenhet av den bredare världen av Marvel eller DC, eller måste följa år av andra berättelser och projekt för att kunna förstå och njuta av historien som serveras här. Det är en originell berättelse som berättas i ett originellt universum, och som ger skaparna mycket utrymme att berätta sin egen historia, en som inte styrs och utsätts för de många infall som mer traditionella superhjälteberättelser är.

Capes
Designen är läcker och rent tematiskt berättar Capes en mer intressant historia om superhjältar och dess krafter än vad Marvel Studios någonsin lyckats med.

Jag säger detta eftersom Capes är en berättelse om en supermotståndsenhet som slår tillbaka mot superskurkar som har tagit kontroll över en stad efter att ha besegrat dess beskyddare för decennier sedan. Om något framstår det nästan som en mer auktoritär version av The Boys berättelse, där det finns ett fåtal kollektivt goda som slåss tillbaka mot en ond och korrupt helhet, och när så är fallet kan du förvänta dig hämndlystna och grymma fiender , hemska odds i stort sett hela tiden, och en mogen ton som skiljer sig från de mer färgstarka, barnvänliga historierna som Marvel gillar att berätta. Jag ska inte berätta för dig att Capes är en helt unik historia som vi aldrig sett förut, för det är inte fallet, men det är uppfriskande att uppleva en berättelse där det finns odds på spel, där det känns som att de hoppfulla hjältarna kan förlora, och det är vad Capes erbjuder mycket av.

Turbaserad strategi är inte något nytt, vi har till och med haft superhjältar i formatet i Marvel's Midnight Suns, men Capes vill positionera sig från andra i genren genom att erbjuda spel som inte är beroende av slumpmässiga siffror eller procentsatser, och andra frustrerande element som inte är i spelarens kontroll. Capes är strategi, lika ren som den kommer. Du måste placera dina karaktärer, använda dem som ett team, ta bort hot som du anser vara mest dödliga först, skydda dina svagare medlemmar, utföra sidouppgifter och mål, och allt utan att använda täcksystem. Frustrationen över att missa tydliga attacker är inte närvarande i det här spelet, men med den mer lättillgängliga spelstilen mindre beroende av numeriska värden och system i åtanke, betyder det att Capes kan vara en absolut mardröm att slå.

Detta är en annons:

Eftersom du inte kan använda miljön till din fördel på samma sätt som i Xcom, och eftersom spelet älskar att kasta enorma mängder fiender mot dig på en gång, känns det ofta som om det finns ett optimalt sätt att klara av varje uppdrag. När du börjar prova något nytt, känns det ofta som om spelet i grunden är byggt för att motverka detta, med vissa uppdrag som kräver att du skyddar dina datorkontrollerade kumpaner som rusar in i strid utan att ta hänsyn till ditt eget välbefinnande, eller genom att be dig att besegra den vanliga horden av fiender samtidigt som du stoppar en superskurk som kan utplåna hela ditt lag utan större problem. Du måste vara insatt och ha en viss känsla för strategi för att lyckas och frodas i det här spelet, annars kommer det troligen att framstå som frustrerande.

Capes
Xcom-vibbarna är närvarande hela spelet igenom.

Karaktärsdesignen är dock utan tvekan en höjdpunkt. Varje karaktär passar in i en viss arketyp med sina egna förmågor och spelstilar som fungerar med andra karaktärer för unika och mer effektiva synergiserade förmågor. Oavsett om det är att spela som en speedster utformad för att täcka stora delar av slagfältet och slå till innan du drar iväg, eller istället ta på dig en blåserroll, dra uppmärksamheten till fiender och dra upp skada finns det en mängd hjältar att bekanta sig med, gå upp i nivå och förbättra genom den ganska enkla progressionssviten. Och du måste bemästra dem, för när en superskurk går med i striden kommer du att upptäcka precis vad det innebär att vara en bugg på en bils vindruta, en bugg vars enda hopp om överlevnad är förfinat och nästan felfritt lagspel. Folket på Spitfire Interactive har också gjort ett fantastiskt jobb med presentationen av detta spel. Användargränssnittetkänns väldigt raffinerat och tydligt, bilderna är tydliga och lätta att följa i strid tack vare 3D-designen samtidigt som de fortfarande har en komisk stil med pratbubblor och serietidningaktiga typsnitt och stilar, såväl som ritade element när de inte fungerar för att ytterligare betona de komiska rötterna och temat för Capes.

Röstskådespeleriet är också väldigt bra, soundtracket heroiskt och passande till temat, och animationerna tillräckligt grundläggande för att inte överväldiga samtidigt som detaljerna bevaras. Detta är ett bra spel, rakt igenom. Visst, det är inte fullt så finslipat som jag hade hoppats, men det betyder inte att det inte finns mycket att älska och uppskatta i världsbyggande, berättelse, karaktärsdesign och presentation. Spitfire Interactive har tagit vissa risker med det här spelet, alla har inte lönat sig, men det finns definitivt fortfarande mycket här att tycka om.

Detta är en annons:
Capes
Capes
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Spelsystemet är en höjdpunkt, utmanande och djup strategisk inriktning, väldigt bra atmosfär, klockren karaktärsdesign
-
Ibland en smula enfaldigt sett till hur fienderna beter sig, bitvis opolerat
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

CapesScore

Capes

RECENSION. Skrivet av Ben Lyons, GR EU

Spitfire Interactive kastar in oss i en brutal och ogästvänlig superhjältevärld som erbjuder en ny slags strategisk utmaning...Loading next content