Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Call of Duty: World at War

Call of Duty: World At War

Söderhavet, palmer, ruskiga eldkastare, co-op och skrikande katanabärare till japaner. Utvecklarna Treyarch utlovar guld och gröna skogar i kommande Call of Duty: World At War

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det kan inte vara lätt att axla Infinity Wards mantel. Krigsgenierna som gjort Call of Duty till en av världens mest hyllade actionserier. De som gjorde Call of Duty 4: Modern Warfare större än självaste Halo 3 på Xbox Live. Treyarch lade ner ett gott jobb med Call of Duty 3, senast ansvaret sköts över på dem. Även fast det enligt många saknade det där pyttelilla extra som funnits i Infinity Wards verk, så måste vi erkänna att det fortfarande var en sjuhelvetes actionrökare. Men kan utvecklarna från det soliga Santa Monica återupprepa bravaden med Call of Duty: World At War? Upp till bevis, Treyarch.

Stora scenen denna gång är alltså Söderhavet och japsarnas hemtrakter. Hur andra världskriget fortlöpde på den sidan av klotet. Det känns både intressant och tråkigt, på samma gång. När Call of Duty 4: Modern Warfare bjöd på en fräsch nära framtid, skuffas vi aningen motvilligt in i tidsmaskinen, tillbaka till andra världskrigets redan så nerstampade lervälling. Något vi upplevt gång, på gång, på gång. Å andra sidan får vi erfara en inte lika uppmärksammad del av kriget. Men ändå. Lite snopet känns det. Och därmed är det inte sagt att vi inte återvänder till Europa. För spelets andra del handlar om ryssarnas intagande av Berlin. Tillbaka till ruta ett, det vill säga.

Våra första intryck efter en intensiv testsession av spelet är delade. Till att börja med känns kampanjläget av Call of Duty: World At War lite som en expansion till Call of Duty 3. Det är inte lika snyggt som Infinity Wards fjärde del, animationerna är något stelare och de furiösa japanerna upplevs också furiöst halvdumma (men med rågrymma katanasvärd), under den stund vi hade med spelet. Vi diggar dock spelets coola Söderhavs-setting, de täta djunglerna och de häftiga sidouppdragen innehållandes bland annat hangar-attacker och spritt, språngande kamikazepiloter.

Men Call of Duty handlar alltid till 72 % om multiplayer. Och här bådar Call of Duty: World At War mycket gott. Till att börja med finns, för första gången i seriens historia, co-op implanterat. Två spelare på delad skärm, fyra spelare online. Good Lord, sweetness! Vi älskar co-op. Svettig, hårdhänt co-op. Som om inte det vore nog, så kommer bataljerna tillsammans med vännerna bli ännu hårdare, nu när en mer tävlingsinriktad form av co-op introduceras. Poäng för varje dödad fiendesoldat och headshot kommer delas ut, och i slutet av varje nivå sammanställs resultaten. Om man vill. Annars går det lika bra med gammalt, hederligt teamwork.

Detta är en annons:

I multiplayer-betan som körs för tillfället finns fyra olika typer av spellägen tillgängliga. Capture the Flag, Team Deathmatch och Free for All är alla uppenbara vad de handlar om. Ett nytt spelläge som kallas War, behöver kanske en lite närmare förklaring. War är baserat på klassiska Territories, men med en liten twist. Istället för flera olika territorium att ta över, är endast ett område åt gången tillgängligt för erövring. Det betyder att all action blir koncentrerad till en punkt på kartan. På förhand känns det som ett intressant och välkommet alternativ, då det till skillnad från klassiska Territories blir mer rakt på sak och mindre veligt. Lite mindre tänk, lite mer mörsch. Något som redaktionens actionfantaster, smyglobotomerade av otaliga digitala explosioner genom årens lopp, gillar. En annan nyhet är att körbara fordon finns tillgängliga. Det bör betyda att vi har några aningen större, mer öppna multiplayerlandskap att vänta.

Precis som Call of Duty 4: Modern Warfare kommer Call of Duty: World At War att belöna skickligt spelande. Varje framgång i multiplayer gör att du klättrar i de militära rankerna, får erfarenhetspoäng och vapenuppgraderingar. Upplagt för sjukligt beroende och sena nätter, med andra ord.

Ett nytt vapen som det lagts stor fokus på så här i förhand, är eldkastaren. Ett ruskigt åbäke som sprider brinnande helvete och ond, bråd, virtuell död. På förhand ser det tillfredställande förstörande ut. Inte som mjäk-kastaren i Halo 3, som i jämförelse närmast kan liknas vid en fotogenlampa. Förtjänade erfarenhetspoäng kommer, förutom att uppgradera dina vapen, göra lite mer extravaganta, härligt superelaka saker möjliga. Som att släppa lös några argsinta kamphundar. Jawohl, du förstod mig rätt. Gör du bra ifrån dig så får du tillgång till skällande, kött-trånande tuggmonster. Gissa vad? De kommer springa runt banan och jaga dina nervösa onlinemotståndare. Ond plan, del ett: Success.

Call of Duty: World At War verkar, trots utvecklarbyte, kunna följa upp Call of Duty 4: Modern Warfare på ett någorlunda värdigt sätt. Där kampanjläget fortfarande har några frågetecken att räta ut, kompenserar multiplayer med råge. Trots återgången till spelvärldens mest uttjatade krig.

Detta är en annons:
Call of Duty: World at War
Call of Duty: World at War
Call of Duty: World at War
Call of Duty: World at War
Call of Duty: World at War
Call of Duty: World at War
Call of Duty: World at War
Call of Duty: World at War
Call of Duty: World at War

Relaterade texter

Call of Duty: World at WarScore

Call of Duty: World at War

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Activision slår sig återigen samman med röda armén för att en gång för alla tukta nassarna på deras hemmaplan...



Loading next content