Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Call of Duty: Black Ops

Call of Duty: Black Ops

Call of Duty åker till Vietnam i Treyarchs tolkning. Kan Kalla kriget vara något eller ska vi fortsätta vänta på Modern Warfare 3? Viktor har gjort en bedömning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Så detta är alltså Call of Duty nummer ...7?
Ja, man kunde ju bli mindre brydd över hur Activision egentligen räknar, men så här är det. Efter den enorma framgången med Call of Duty 4: Modern Warfare så valde Activision att splittra serien i flera olika subserier som idag är relativt fristående spelserier. En av dessa serier är den som började med Call of Duty: World at War och som Call of Duty: Black Ops är uppföljaren till eftersom de delar gemensamma karaktärer. Alltså är Call of Duty: Black Ops ett Call of Duty: World at War 2, eller med lite god vilja Call of Duty 7. Hängde du med?

Eh, jag tror det. Men hur blir det nu efter allt det där bråket mellan Activision och utvecklarna?
Det bråket har att göra med utvecklarna Infinity Ward som gör Modern Warfare-serien. Det rör alltså inte Black Ops nämnvärt eftersom det utvecklas av Treyarch som tidigare även gjort Call of Duty 2: Big Red One, Call of Duty 3 och så förstås Call of Duty: World at War.

Då förstår jag. Så vad handlar Black Ops om?
Här snackar vi Kalla kriget. Det är 1970-tal, världen är uppdelad i två politiska färger och världens ledare står med darrande händer över atombombs-knapparna. Som ultra-inkognito Black Ops-medlem ska du på superhemlig charterresa runt jorden för att sabotera och spionera. Allt för att hindra planeten från att slita sig själv i stycken. Tänk Spec Ops i Modern Warfare-serien fast med ett helt spel. Istället för en kugge i det stora krigsmaskineriet blir du alltså den som styr hela farkosten. Om än bakom kulisserna.

Fränt. Vad finns för det för nyheter spelmässigt då?
I form av vapen får vi bland annat se ett armborst (!) som laddas med olika typer av ammunition samt Dragon's Breath ammo till hagelbössan, vilket lär göra alla pyromaner glada. I vår dissekering av förhandsmaterialet har vi också lagt märke till att spelaren kommer att få sitta bakom spakarna på en SR-71 Blackbird och den Vietnam chica Hind-helikoptern.

Detta är en annons:

Multiplayermässigt så återvänder fordonen till matcherna, som i World at War. PC-spelare kan se fram emot en återinförd lutningsfunktion och dedikerade servers. Reglerna för perks och killstreaks skall även dessa putsas upp och det ska finnas ett onlineläge för fyra-spelars-co-op. Det vi däremot (lite pinsamt) mest ser fram emot är den nya dismemberment-funktionen som spelet har. Lemmar skall kunna kapas, vilket förhoppningsvis kan bli en riktigt häftig och svettig effekt som sträcker sig utöver det vanliga våldsromantikska dräglet.

Fint, fint, men vänta nu. Treyarch har ju gjort alla "lågvattenmärkena" i Call of Duty-serien, vad kan vi egentligen förvänta oss?
Jo, det är förvisso sant sett till Metacritic, men alla förtjänar väl en andra chans? Förlåt, en fjärde chans? Hur som haver så sitter Call of Duty-serien just nu på en schysst grundformel som Treyarch inte lär röra om för mycket i. Därtill så känns Vietnam och Kalla kriget som en kul bakgrund och att fokuset ligger på Spec Ops känns också rätt. Se spelet främst som en fix i väntan på the real deal, Modern Warfare 3. Vad som nu blir av det spelet nu när halva Infinity Ward hoppat skepp till EA.

Okej, men hur bra kan spelet egentligen bli när det förra spelet blev klart för ett halvår sedan?
Alltså Activision är inte dumma när det kommer till detta. Lite giriga kan tyckas, men långt ifrån dumma. Treyarch har tandem-utvecklat Black Ops vid sidan av Modern Warfare 2 och under betydligt längre tid än ett halvår. Kvalitetsmässigt bör det alltså inte vara några jätteskillnader. Det hela är snarare en fråga om vad Treyarch väljer att göra med konceptet. Än så länge har de stått i storebror Infinity Wards skugga, så vi får hoppas på att de är revanschsugna.

Call of Duty: Black OpsCall of Duty: Black OpsCall of Duty: Black OpsCall of Duty: Black Ops
Call of Duty: Black OpsCall of Duty: Black OpsCall of Duty: Black OpsCall of Duty: Black Ops

Relaterade texter

Call of Duty: Black Ops - EscalationScore

Call of Duty: Black Ops - Escalation

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Nya kartor till Call of Duty: Black Ops har anlänt och Elfving var den som snodde åt sig DLC-paketet först. Här är recensionen av Escalation, där George Romero jagar dig med en spotlight...



Loading next content