Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska

AI - en stor del av våra liv

Skrivet av wwwHolmiz den 7 december 2022 kl 10:01

AI har kommit långt sedan den första riktiga AI-applikationen skapades 1952. AI har sedan dess utvecklats till att bli en väsentlig del av våra liv och vi har sett AI-tillämpningar inom områden som taligenkänning, maskininlärning, spel, bildigenkänning och mycket mer. AI har också använts för att lösa problem som tidigare var för svåra för människor, som att förutsäga väder eller att diagnostisera sjukdomar. AI-verktyg som Mojito ChatGPT är ett exempel på detta och fler AI-verktyg utvecklas hela tiden.

Mojito ChatGPT är ett unikt tjänst som låter dig skapa chattbotar som är baserade på den senaste forskningen inom artificiell intelligens. Det är ett AI-mässigt verktyg som hjälper användare att skapa samtal med AI-mässiga chattbotar som kan användas för att besvara frågor eller ge kundservice. Det låter användarna träna, testa och förbättra AI-mässiga chatbotar som är anpassade för att svara på frågor från människor.

Att AI kan nyttjas av vem som helst och hur som helst kan verka skrämmande. Stephen Hawking förutspådde ju att AI skulle leda till mänsklighetens undergång.

Nåja.

Själv nyttjade jag ChatGP för att få till detta inlägg...

Så, de två första styckena du läste ovan var faktiskt författad av just ChatGP. Jag bad helt enkelt ChatGP beskriva hur långt AI kommit idag. Därefter bad jag ChatGP förklara vad hen är för filur. Jo, jag använde inte ordet "filur", men du fattar nog.

Väldigt imponerande var att jag kunde skriva på ren svenska och få svaret på svenska. Visst kan man hitta lite lustigheter som "Mojito ChatGPT är ett unikt tjänst" där just "ett" inte är helt korrekt...

Nyfiken? Prova tjänsten här: https://openai.com/blog/chatgpt

...och visst är det imponerande med vad AI klarar idag (och lite skrämmande)?

HQ
PICO 4 + GeForce RTX 4090 = Kärlek!

PICO 4 + GeForce RTX 4090 = Kärlek!

Skrivet av wwwHolmiz den 5 december 2022 kl 13:59

Jag har nu haft den underbara möjligheten att leka med det trådlösa VR headsetet PICO 4 tillsammans med min nya speldator som innehåller det feta GeForce RTX 4090.

I min tidigare recension av PICO 4, då jag hade en lastgammal speldator, blev det totala betyget en "en stark strålande 8:a". Grymt betyg alltså trots allt. Så, frågan är - kvarstår mitt betyg?

Ja och nej.

Ja, då recensionen baserades på just en gammal dator med grafikkortet GeForce GTX 1080 och en "strålande 8:a" är ett riktigt bra betyg.

I min recension skrev jag att jag skaffade Virtual Desktop för c:a 200 kr som gjorde ett bättre jobb att kunna starta spel på datorn och via WIFI överföra spelet magiskt till PICO 4:an. Bättre än den inbyggda varianten som PICO 4 erbjuder. Även spel helt i VR alltså. Jag skrev även "Synd att det såg för j-vligt ut bara...". Hehe...

Så, hur blev det med nya datorn och GeForce RTX 4090?

Svaret på denna fråga spoilades redan i rubriken på detta inlägg. Kärlek alltså.

Det finns några tillfällen i livet där en spelupplevelse toppat allt man tidigare i livet upplevt. Ren och skär magi. Ska inte tjöta om alla dessa tillfällen utan leverera fakta:

För - PICO 4 tillsammans med GeForce RTX 4090 samt (inte att förglömma) det underbara verktyget Virtual Desktop leverar en spelupplevelse i VR som är så sjukt fantastiskt bra att detta i sig ger ytterligare en klockren 10:a i betyg! För det går inte att få det flyta bättre än så här. Det ÄR maxat! Faktiskt!

Mitt först test var Beat Saber som jag provade. Startade datorn och körde igång Virtual Desktop på den. Därefter tog jag på mig PICO 4 och startade även i den appen Virtual Desktop. Efter någon sekund hittades min dator och alla mina spel som finns på Oculus samt Steam VR presenterades snyggt. Alla med en tydlig play-knapp. Klickade igång Beat Saber och blev kort därpå hänförd, lyrisk och andra tjusiga synonymer...

Mitt förra "Synd att det såg för j-vligt ut bara..." byttes således ut till Fred Flintstones "Jabadabadoooo!". Bilden var sååå perfekt med 2160 x 2160 pixlar per öga och... här kommer ett stort OCH: i princip inget lagg alls! "Princip" innebär att i normalt användande var det perfekt. Helt perfekt. Kunde med lite svårighet få fram lite lite lagg, men som sagt - normalt användande - INGA problem. Det gäller headset såväl som handkontrollerna.

Kärlek.

När Half Life Alyx släpptes spelade jag ut det med mitt gamla VR headset och gamla speldator. Då, älskade jag varje sekund av det. Älskade! Det var vackert och ypperligt välgjort med stort fokus på de möjligheter VR ger utan att missa att ett spel behöver konstraster mellan action och vila. I lördags var det dags för ett återseende... denna gång med med nya kärleken.

Jag maxade verkligen allt i grafik och möttes av en inforuta i spelet att mina inställningar översteg de rekommenderade inställningarna. Ja, just det. 4090 fanns inte när spelet lanserades.

Det blev (såklart) kärlek - igen!

Att få uppleva denna värld ännu en gång - nu i nära perfekt VR var minst sagt himmelriket för mig.

2160 x 2160 pixlar per öga är riktigt bra. Kan dock bli bättre och avsaknaden av helsvart som OLED ger är totalupplevelsen ändå så grymt att jag alltså ger denna utökade del av min recension en 10:a.

Sammanfattar min recension nedan:

10/10 - trådlösa upplevelsen<br />
8/10 - Pancake linserna<br />
8/10 - LCD display<br />
6/10 - Ljudet (inbyggda hörlurarna)<br />
8/10 - Kontrollerna<br />
10/10 - Batteriets placering

Har under min tid nu upptäckt att passformen fungerar bättre och bättre. Vet inte om det är att jag börjat bli van eller om den kanske med tiden faktiskt blivit lite bättre? Oavsett - vill härmed höja det tidigare låga betyget som var en 4:a till...

6/10 - Passformen

...och så har vi möjligheten att streama spel via WIFI. Från dator till PICO 4. Kan omöjligt ge annat än högsta möjliga betyg. Är det kärlek så är det...

10/10 - Streama spel från dator

Totalbetyget höjs också det i och med den sista införda betygspunkten.

9/10 - Totalbetyg

Slutord:

"Smakar det så kostar det" lyder ett gammalt ordspråk och här passar det verkligen in. RTX 4090 kostar så man svimmar. Men som allt här i världen kan man sätta priset i relation mot annat. Min elbil kostar betydligt mer än grafikkortet och tidsmässigt kör jag mindre bil än vad jag spelar.

PONG - 50 år!

PONG - 50 år!

Skrivet av wwwHolmiz den 30 november 2022 kl 12:33

Har ett väldigt starkt minne den julen farsan gav mig, en liten sparvel, min första spelkonsol med spelet PONG. Attans vad vi tävlade farsan och jag. Han tyckte det var kul tills den dagen jag spöade honom gång efter gång. Haha!

Grafikmässigt var det såklart ingen höjdare, men det var något helt nytt och nästan lite obegripligt hur det hela fungerade. Så coolt. Föga anade jag då att jag c:a 50 år senare skulle kunna flyga var som helst på vår jord och det i VR med det fantastiska "spelet" MS Flight Simulator 2020. För att bara nämna ett exempel av så otroligt många...

50 år? Ja, tiden den tickar på helt klart...

Ikväll tänker jag öppna en kall öl och titta på PONG - 50 Years Later

/En som var med (redan) då

PICO 4 - recension

PICO 4 - recension

Skrivet av wwwHolmiz den 25 november 2022 kl 13:39

Igår efter jobbet fick jag äntligen möjlighet att testa och leka med mitt nya All-in-One VR-headset - PICO 4.

Jag har haft glädjen och möjligheten att följa, samt skaffa, många VR headset vartefter de kommit ut på marknaden. Den första var således Palmer Luckeys första "utvecklingskit" som jag senare skänkte till stadens bibliotek för att fler skulle upptäcka VR.

PICO 4 är dock mitt första trådlösa headset och det, ja det var faktiskt en mer positiv upplevelse än vad jag förväntat mig. Att fritt kunna gå omkring, snurra runt utan att trassla in sig en massa kablar var helt enkelt underbart. När jag spontant utbrast i ett "Tjoho!" och tog några coola danssteg med vickande höfter skrattade min fru högt. Olyckligtvis lyckades hon även fånga det hela på film och skickade naturligtvis direkt filmen till våra (vuxna) barn.

Nåja. Kan man glädja andra får man bjuda lite på sig själv.

Så bild från filmen har även ni fått ovan! (hoppas Petter inte märker mitt inlägg som NSFW nu)

Så, jag ger den trådlösa upplevelsen betyget 10 av 10 möjliga!

Vad kan jag mer berätta? De nya linserna som kallas pancake gillade jag. Hatar fresnel-linser som ofta ger ett ytters störande reflekterande sken. Men pancake var inte perfekta. Dock ljusår bättre än fresnel. Utvecklingen med linser går helt klart åt rätt håll.

Jag gilla alltså linserna på PICO 4 och dessa får stark 8 av 10.

LCD-skärmar med 2160 x 2160 pixlar per öga låter också bra och hur var den biten? Eftersom jag är en riktig grafiknörd på många sätt kan jag inte hålla med en del som säger att pixlarna inte syns på PICO 4. De syns. Punkt. Gäller bara att titta noga och det gör jag. Jämför jag med min nuvarande Oculus Rift S är det i alla fall ett lyft. Samma sak med svärtan. Den är något bättre på Pico 4. Absolut inte i OLED nivå. 

Ahhh... nu minns jag min gamla SAMSUNG HMD Odyssey+ med sin AMOLED display. Där snackar vi svartaste svart. Var tyvärr tvungen att sälja den då min stora snok inte fick plats. Snoken värkte rejält efter varje spelsession. 

LCD-betyget blir 8 av 10. Bra men långt från samma känsla en LG OLED TV ger. Det är kärlek det!

Ljud finns i form av små "öppna" högtalare som är placerade en bit från öronen. Betyder att man tydligt hör allt annat som händer runt omkring. Jag gilla. Kvalitén var sådär men duger. När jag spelar Valheim med min Rift S så har jag där plockat bort de inbyggda hörlurarna (som egentligen duger också) och nyttjar mina HIFI-hörlurar. Så "duger" är alltså egentligen (faktiskt) nära skräp i mina öron. Saknade även ett hörlursuttag. Finns iofs ett USB-C uttag som kan nyttjas för den biten.

Ljudet får 6 av 10. Fyller sin funktion.

Kontrollerna fungerade bra med sina vinklade ringar som gör att händerna kan komma varann närmare. Så en 8:a.

Om vi går över till helt andra saker. Minst lika viktiga. 

Passformen. Den sitter inte mjukt mot ansiktet. De har använt ett hårdare material som gör att ansiktet får röda ränder på pannan t.ex. Om man då justerar och lättar på trycket blir följden att headsetet sitter lite väl löst. Att placera batteripacket bak på huvudet är dock en smart idé då balansen och trycket fram känns klart bättre än mot min Rift S.

Så passformen och konstruktionen som sådan får en svag 7:a.

Förtydligande: Batteripackets placering får en 10:a och passformen en 4:a.

Sedan är ju PICO 4 ett helt fristående headset. Ingen dator krävs och har samma chip som Quest 2. Tittar vi då på grafiken och åter igen jämför med min Rift S som drivs av en PC, märks skillnad. Trots att upplösningen är bättre på PICO 4 så är grafiken i sig sämre. För dessa fristående headsets behövs i min mening bättre chip. Det fungerar och ser helt okej ut - absolut. Men i min värld räcker det inte fullt ut. Jag kommer med andra ord föredra Rift S om det är ett spel som grafikmässigt "kräver sin dator". Hehe...

Men!

Jag känner att det börjar likna lite av att jämföra äpplen och päron. PICO 4 ÄR en grym produkt. Dess stora fördel är just att den är trådlös. Den är enkel att plocka med till en fest som en rolig teknisk sällskapsspels mojäng. Den startar direkt. Hanteringen är så enkel att t.o.m. min fru kan nyttja den - det skulle hon inte fixa med Riften. En nackdel är batteritiden som håller i mina tester c:a 2 timmar. Går att lösa då det redan idag går att köpa till extra batteripack som förlänger tiden.

Va?!?! Var det hela min recension? Nope! 

Jag har såklart även testat möjligheten att köra spel via datorn. Kan göras med USB-C kabel eller via WIFI. Bägge varianter fungerade och kostar gratis... Jag provade även Virtual Desktop som kostar c:a 200 kr. Värt pengarna då den var bättre. Här tror jag dock att min gamla speldator är en rejäl flaskhals. (Jag har därför beställt en ny speldator och tänker testa spel via datorn mer senare.) För visst fungerade det. Att kunna spela Beat Saber utan att kablar är i vägen är fantastiskt. Synd att det såg för j-vligt ut bara...

Mitt totala betyg efter en kväll+natts testningar blir en stark strålande 8:a!

Slutord. 

Jag kan spela allt i VR i många många timmar utan att känna det minsta illamående. Jag har en vän som också har en Oculus Rift. Han spelar sparsamt då han efter 10-20 minuter börjar må lite illa. Vissa spel klarar han längre pass men aldrig mer än en timme. Skulle jag rekommendera PICO 4 till honom? Inte idag. Jag märker antydningar på att allt inte fungerar och flyter på lika bra som på min Rift. Tror att detta kanske kommer lösas i framtiden med några uppgraderingar. Har aldrig själv testat Quest 2 men får för mig att där kanske Quest 2 är bättre än Pico 4... Har faktiskt en annan vän som har Quest 2. Om jag får tid samt orkar ska jag ta mig hem till honom för att testa. "Om jag orkar" brukar tyvärr oftast innebära att jag inte orkar.

Tack för ordet!

En resa i svensksuccén Valheim - del 8

En resa i svensksuccén Valheim - del 8

Skrivet av wwwHolmiz den 24 november 2022 kl 14:16

Igår fick vi äntligen prova våra t-shirts som dottern designat och skaffat till henne och sin gamle far. Stor text "Valheim - buddies" och en bild från spelet på oss två när vi sitter och myser vid lägerelden. Dottern var noga med att dessa t-shirts endast få brukas när vi spelar och spelade, det gjorde vi alltså igår.

Anledningen till att vi först nu fortsatte vår resa var att Iron Gate släppt en beta-version till nästa Biome - Mistlands. Den var vi sugna på - såklart!

------------------

SPOILERVARNING

------------------

I vårt spelande är vi väldigt försiktiga av oss. Fega kort sagt. Inför varje boss-fight har vi därför alltid förberett oss oerhört. Maxat rustningen, vapen samt burit med oss sådan mat som ger mest i form av HP och uthållighet. Dottern kräver det...

Så igår var vi maxade men det räckte inte tyckte dottern.

"Vi borde bygga något som ger oss fördel.", tyckte dottern.

"Som vaddå?", svarade jag och ville helst av allt mana fram den där bossen Yagluth direkt så det blev lite action. Förstod att hon tänkte då inget svar kom och hennes spelfigur stod helt still.

"Jag vet! Vi bygger en vallgrav runt hela altaret!"

"Hela??!?! Altaret är ju enormt ju.", suckade jag. "...och tänk om Yagluth är ännu en flygande varelse som bossen Moder var? Rätt dumt med vallgrav då."

Självklart hade jag inget att säga till om. I denna värld är det dottern som bestämmer. Så vi grävde och grävde. Djupt skulle det vara och brett. Efter en lååång stund var vi klara och placerade de totems som behövdes för att frammana bossen Yagluth.

Att vara förberedd är A och O men att vara mer än förberedd kan förta lite av spelupplevelsen, speciellt om man är av den försiktiga typen.

För det visade sig att vår vallgrav väldigt effektivt hindrade Yagluth att ta sig bort från altaret. Den var fast. Visst sköt den j-veln stora feta laserstrålar (eller nått) samt på något sätt skickade ner massa meteorer från himlen mot oss. Vi hoppade lätt undan och tillslut slutade alla attacker. Vet inte om den tröttnade. Den stod stilla och bara tittade på oss.

Vi tog fram våra bågar och sköt många (väldigt många faktiskt) frostpilar och vips så var även den bossen historia. Ibland är det inte kul att vara för smart...

Nåja.

Nu kändes bossfighten som en liten parantes för vi längtade bägge efter nya Biomet - Mistlands.

Snabbt gjordes det backup:er och så aktiverade vi beta-testen i Steam. Vi var nu taggade och såååå laddade!

Mistlands, here we come!

Dottern startade upp Valheim och tog sig in vår värld och jag startade upp Valheim...

"Ehhh... jag får ingen bild...", muttrade jag.

"Pappa! Va coolt! Skynda dig in!", skrek dotten utan att noterat mitt muttrande.

"Hallååååå! JAG FÅR INGEN BILD! VR modden verkar inte fungera. Fan..."

Och där slutade vi.

För VR modden jag nyttjat och denna beta-version ville inte fungera ihop. Kunde inte ens spela på skärmen då varken mus eller tangentbord fungerade. 

Tyvärr, har det inte vid skrivande stund kommit någon ny version av VR modden heller. Så nu tar vi ett litet kort brejk. Jag har nyligen betällt en ny speldator som borde komma nästa vecka. Då installerar jag Valheim på den utan VR modden så får vi köra på så tillsvidare. Är dock lite orolig över hur jag kommer känna. Att spela i VR är verkligen som att vara i Valheims underbara värld. Kommer jag kunna spela på en trist platt skärm?

Vi får väl se.