Svenska
PICO 4 + GeForce RTX 4090 = Kärlek!

PICO 4 + GeForce RTX 4090 = Kärlek!

Skrivet av wwwHolmiz den 5 december 2022 kl 13:59

Jag har nu haft den underbara möjligheten att leka med det trådlösa VR headsetet PICO 4 tillsammans med min nya speldator som innehåller det feta GeForce RTX 4090.

I min tidigare recension av PICO 4, då jag hade en lastgammal speldator, blev det totala betyget en "en stark strålande 8:a". Grymt betyg alltså trots allt. Så, frågan är - kvarstår mitt betyg?

Ja och nej.

Ja, då recensionen baserades på just en gammal dator med grafikkortet GeForce GTX 1080 och en "strålande 8:a" är ett riktigt bra betyg.

I min recension skrev jag att jag skaffade Virtual Desktop för c:a 200 kr som gjorde ett bättre jobb att kunna starta spel på datorn och via WIFI överföra spelet magiskt till PICO 4:an. Bättre än den inbyggda varianten som PICO 4 erbjuder. Även spel helt i VR alltså. Jag skrev även "Synd att det såg för j-vligt ut bara...". Hehe...

Så, hur blev det med nya datorn och GeForce RTX 4090?

Svaret på denna fråga spoilades redan i rubriken på detta inlägg. Kärlek alltså.

Det finns några tillfällen i livet där en spelupplevelse toppat allt man tidigare i livet upplevt. Ren och skär magi. Ska inte tjöta om alla dessa tillfällen utan leverera fakta:

För - PICO 4 tillsammans med GeForce RTX 4090 samt (inte att förglömma) det underbara verktyget Virtual Desktop leverar en spelupplevelse i VR som är så sjukt fantastiskt bra att detta i sig ger ytterligare en klockren 10:a i betyg! För det går inte att få det flyta bättre än så här. Det ÄR maxat! Faktiskt!

Mitt först test var Beat Saber som jag provade. Startade datorn och körde igång Virtual Desktop på den. Därefter tog jag på mig PICO 4 och startade även i den appen Virtual Desktop. Efter någon sekund hittades min dator och alla mina spel som finns på Oculus samt Steam VR presenterades snyggt. Alla med en tydlig play-knapp. Klickade igång Beat Saber och blev kort därpå hänförd, lyrisk och andra tjusiga synonymer...

Mitt förra "Synd att det såg för j-vligt ut bara..." byttes således ut till Fred Flintstones "Jabadabadoooo!". Bilden var sååå perfekt med 2160 x 2160 pixlar per öga och... här kommer ett stort OCH: i princip inget lagg alls! "Princip" innebär att i normalt användande var det perfekt. Helt perfekt. Kunde med lite svårighet få fram lite lite lagg, men som sagt - normalt användande - INGA problem. Det gäller headset såväl som handkontrollerna.

Kärlek.

När Half Life Alyx släpptes spelade jag ut det med mitt gamla VR headset och gamla speldator. Då, älskade jag varje sekund av det. Älskade! Det var vackert och ypperligt välgjort med stort fokus på de möjligheter VR ger utan att missa att ett spel behöver konstraster mellan action och vila. I lördags var det dags för ett återseende... denna gång med med nya kärleken.

Jag maxade verkligen allt i grafik och möttes av en inforuta i spelet att mina inställningar översteg de rekommenderade inställningarna. Ja, just det. 4090 fanns inte när spelet lanserades.

Det blev (såklart) kärlek - igen!

Att få uppleva denna värld ännu en gång - nu i nära perfekt VR var minst sagt himmelriket för mig.

2160 x 2160 pixlar per öga är riktigt bra. Kan dock bli bättre och avsaknaden av helsvart som OLED ger är totalupplevelsen ändå så grymt att jag alltså ger denna utökade del av min recension en 10:a.

Sammanfattar min recension nedan:

10/10 - trådlösa upplevelsen<br />
8/10 - Pancake linserna<br />
8/10 - LCD display<br />
6/10 - Ljudet (inbyggda hörlurarna)<br />
8/10 - Kontrollerna<br />
10/10 - Batteriets placering

Har under min tid nu upptäckt att passformen fungerar bättre och bättre. Vet inte om det är att jag börjat bli van eller om den kanske med tiden faktiskt blivit lite bättre? Oavsett - vill härmed höja det tidigare låga betyget som var en 4:a till...

6/10 - Passformen

...och så har vi möjligheten att streama spel via WIFI. Från dator till PICO 4. Kan omöjligt ge annat än högsta möjliga betyg. Är det kärlek så är det...

10/10 - Streama spel från dator

Totalbetyget höjs också det i och med den sista införda betygspunkten.

9/10 - Totalbetyg

Slutord:

"Smakar det så kostar det" lyder ett gammalt ordspråk och här passar det verkligen in. RTX 4090 kostar så man svimmar. Men som allt här i världen kan man sätta priset i relation mot annat. Min elbil kostar betydligt mer än grafikkortet och tidsmässigt kör jag mindre bil än vad jag spelar.

HQ