Svenska
Blog

David Bowies fem bästa låtar

Jag var ju och såg Moonage Daydream i helgen som visas på utvalda biografer i Sverige just nu, så då är det ju faktiskt på sin plats att ranka den mycket mångsidige artistens fem allra bästa låtar. David Bowie är en av mina husgudar och jag håller honom som den kanske största av dem alla, kanske endast slagen av Elliott Smith.

På förhand kändes detta ganska enkelt, men ju mer jag började fundera på saken desto svårare blev det, hur väljer man ut endast fem låtar från Bowies magnifika katalog? Att Bowie höll en så absurt hög lägstanivå genom hela sin karriär gjorde inte min uppgift det minsta enklare, men samtidigt är det ju en sorts lyxproblem förstås. Jag skulle kunna raljera om Bowie i minst 20 000 tecken till men jag har trots allt kommit fram till mina fem absoluta favoriter efter att ha legat sömnlös och slitit mitt kroppshår. Det är förstås också en i allra högsta grad personlig lista även om jag tror att många är eniga om flera av mina val.

5. Space Oddity

Bowies allra första hit var en av de två som inte på något vis gick att hålla borta från den här listan, det är ju inledningsvis en ganska upplyftande låt som dock snabbt blir till en tragedi där Major Tom flyter iväg i rymden och kan inte göra annat än att invänta sin ensamma, långsamma död. Om det är så rättframt eller inte är oklart, många vill hävda att låten är en enda lång metafor för något annat och Major Tom fortsatte dyka upp lite då och då ända fram till Bowies död 2016. Oavsett vad den än handlar om egentligen så är Space Oddity en tidlös klassiker, för evigt cementerad i rockhistorien. Precis som Bowie själv.

4. Valentines Day

Åren 2004-2013 så trodde nog de flesta av oss att Bowie var slut, att han hade gått i pension och antagligen aldrig skulle släppa mer musik. Han levde ett bekvämt och förhållandevis anonymt familjeliv med hustrun och dottern i New York och syntes då och då till när han var ut och handlade mat eller besökte föreställningar och konstutställningar. Ofta lyckades han dessutom göra detta helt anonymt, han blev en i mängden otroligt nog. Bowie verkade tämligen tillfreds med det livet, men så i januari 2013 så kom bomben, från ingenstans släpptes singeln ”Where are we now?”, albumet ”The Next Day” utannonserades i samma veva och släpptes i mars samma år. En magisk comeback som ingen såg komma fullproppat av högkvalitativa låtar och min favorit från albumet är lika aktuell nu som då, kanske till och med mer. Bowie var sällan politisk i sin musik men Valentines Day är en känga mot USA’s vapenlagar och låten handlar om en masskjutning i ett köpcentrum, något som praktiskt taget är och har varit vardag för amerikanarna länge nu. En stark låt och en lika stark, minimalistisk video som verkligen är värd att kika på en gång eller två. Go!

3. Rock ’N’ Roll Suicide

Det var ju givet att någon låt från Ziggy Stardust skulle leta sig in på listan med, men att välja vilken låt var minst sagt svårt med tanke på vilket briljant album det är från början till slut. Rock ’N’ Roll Suicide börjar lugnt med blygsamt gitarrspel och nästan lika blygsam sång från Bowie, men när andra versen kickar in så blir låten starkare för varje ton och avslutningen är inget annat än bombastisk. En fantastisk låt att stänga en fantastisk platta med.

2. Life On Mars

Life on Mars kan bäst beskrivas med ett enda ord: Episk. Fullkomligt jävla episk. Ett första prov på vad David Bowie var kapabel att göra som låtskrivare och tydligen började den lite som en parodi på Frank Sinatras My Way som Paul Anka skrev den engelska texten till. Detta gjorde Bowie lite grinig då han också var tillfrågad att skriva denna men man valde alltså Ankas version och resultatet av detta blev alltså Life on Mars och tur var väl det. Hunky Dory är en otroligt bra skiva, men att Life on Mars sticker ut är det inget tvivel om, den är ett mästerverk.

1. "Heroes"

Given etta på mångas listor och lika given även på min. En dålig dag blir lite bättre av att höra Heroes och har man en bra dag så blir den superb, exakt så kraftfull är den. Skriven i Berlin när Bowie avgiftade sig från de kopiösa mängder kokain han tog under en period, det pratas om berg av kokain likt de Tony Montana hade på skrivbordet i slutet av Scarface utplacerade överallt i studion. Heroes är hursomhelst en fantastisk liten kärlekshistoria mot alla odds i ett dystert Berlin och Bowie inspirerades och refererar givetvis till muren som han såg väldigt väl från sin studio. Heroes är odödlig och när man summerar Bowies fantastiska karriär så är det en låt som är mycket svår att slå.

Bubblare: Ashes to Ashes, As the World Falls Down, Blackstar, Suffragette City, The Man Who Sold the World, Starman, You Feel So Lonely You Could Die, Days, Diamond Dogs, Ziggy Stardust, med flera, med flera...

David Bowies fem bästa låtar

Ziggy plaaaaaayed guitaaaaaaar...

HQ