Svenska
Blog
Helgens äventyr i Valheim: Hearth & Home

Helgens äventyr i Valheim: Hearth & Home

Valheims första rejäla expansion Hearth & Home fortsätter alltjämnt att konsumera min fritid och helgen var knappast något undantag. Visst tusan fanns där planer på att göra annat men på något vis fann jag mig klistrad vid Irongates ävantyr och yxade mig igenom skog och mark som en dåre. Eikthyr är dräpt och den lilla vikinga-stugan vid havet har vuxit till en smärre fästning med tinnar och torn som sträcker sig mot skyn. Det är ett hem värdigt en skäggig viking och kommer tveklöst att fortsätta växa så det knakar, kanske till och med en vacker dag även utmana Valhall i sin prakt. 

Jag har medvetet undvikt att läsa eller titta på allt för mycket kring vad exakt som uppdaterats och ändrats till Hearth & Home men upptäckterna och förändringarna är både många och trevliga. Vissa större. Vissa mindre. Att mat och stamina är ombalanserat känns riktigt trevligt och ger dig som spelare betydligt större strategiska val, vill du prioritera hälsa, uthållighet eller satsa på ett mellanting? Vidare upplever jag även att landmassorna genereras på ett lite mer trovädigt och mindre slumpartat vis med mjukare övergångar mellan de olika biomerna.

På fiendesidan har jag främst observerat förändringar på trollen som tycks ha fått en markant buff till sin hälsa och nu är kapabla att ta emot långt mer smisk innan de kastar in handduken. En liten men positiv förändring som äntligen gör de lallande muskelknippena till ett genuint hot, trollgrottorna är inte längre en lekpark och man får verkligen kämpa för att komma åt deras glittrande skatter som gömmer sig där inne i det fuktiga mörkret. Jag har redan mardrömmar om att möta ett elit troll med en eller två stjärnor, genuint skrämmande tanke.

Äventyren kommer så klart fortsätta även denna veckan men i lite lugnare form, inte fullt lika intensivt som denna helgen som varit. Men av vad jag upplevt hittills är Hearth & Home en rakt igenom stråålande uppdatering till ett redan briljant spel. Tanken på att vi kommer få åtnjuta minst tre andra uppdateringar av samma storlek de kommande tolv månaderna är rent av bisarr. Resan har bara börjat och Valheim går från klarthet till klarhet, fullständigt makalöst bra och Irongate förtjänar verkligen all framgång. Vilket otroligt spel. Finns här någon mer som också spelar Valheim igen efter att uppdatingen släppts?

HQ