Svenska
En kompis från Moçambique

En kompis från Moçambique

Tidigare i år blev jag erbjuden utlandstjänst på Skandinaviska skolan i Moçambique. Nyfiken blev jag då jag ser det som en naturlig framtid att lämna Sverige förr eller senare. Jag gick så långt så att jag tog reda på fakta om landet (fattigt, varmt, korrupt) men även dess omedelbara ekologi i allmänhet och spindlar i synnerhet. Så vi ska kika närmare på Augazefalus ezendami, aka Golden baboon.

Arten upptäcktes så sent som 2001 och är alltså en tämligen ny art i hobbyn. Men den delar flera karaktärsdrag med övriga babianer. Tex är det en grävande spindel, varför den inte är så himla aktiv och skulle du se den så är den sannolikt alldeles vid sin håla och kikar. Som alla grävare så spinner den alltså sitt nät och blandar det i jorden runt omkring. På tusendels sekunder vet den direkt om det som knallar är farligt eller ett vettigt offer. Den vet även exakt position besökaren har och förhåller sig till det. Det är så en spindel som kommer fram ur hålan vid matning har exakt position rakt framifrån gentemot maten. Rätt häftigt att se. Det slår aldrig fel.

Babianen är alltså afrikansk och är en sk OW-spindel (Old world). Den har därmed inga brännhår men har i gengäld ett potent gift i tänderna. Symptom märker du efter ca 40 min, men en värktablett ska i regel räcka. Men den kan ta ner en hund iaf. 

Generellt rekommenderar man att man inte skaffar OW-spindlar som nybörjare. De är snabbare, aggressivare och giftigare. Den här är känd för hur fort den går i försvarsposition och är den riktigt förbannad så väser den också. Låter rätt häftigt. Men klart är att du ska backa då. Jag har haft två babianer, men då från Kamerun. Båda var väldigt lugna i temperamentet. Som alltid finns individuella aspekter att ta hänsyn till.

Jag skulle inte rekommendera att man skaffar en sån här. De nya arterna har fortfarande inte blivit vanliga bland uppfödare. Så hittar du en är det mycket möjligt att den är fångad i vildmarken, vilket är olagligt att köpa/sälja så gott som överallt i västvärlden. Men skulle du nu ändå bli sugen så gäller ett terrarium med 6dm längd, minst 4 dm höjd och djup. Rikligt med substrat, minst halva terrariet. Då den lever i ett subtropiskt klimat så gäller iaf 22 grader inomhus och den torkar ut ganska lätt så utöver att fylla på med vatten i skålen en gång i veckan så brukar jag gå loss på dessa terrarier med en blomspruta varannan/var tredje dag. Fukta substratet litegrann och så på rutorna här och där.

Det var denna veckas spindellektion. Nästa vecka tittar vi på problemet med överviktiga fågelspindlar. Faktiskt 😁.

Önskar samtliga en fantastisk måndag 😊.

HQ
Fotbollssöndag, vecka 20

Fotbollssöndag, vecka 20

Säsongens sista PL-helg är här. Tottenham klantade bort CL-platsen, men heder åt Aston Villa som får göra sin första vända i fotbollens finrum kommande säsong. Det finns inte så mycket att hämta i dagens match, utan snarare kommer man följa titelfighten. Hamnar pokalen hos City eller Arsenal? Spännande är det. Vad gäller Tottenham så ser jag matchen mest för att jag säger upp mitt abonnemang hos Allente på lördag, när det är 2 månader kvar av abonnemangstiden. För mycket som pekar på att fotboll på Viaplay snart är ett minne blott, så jag kliver av det sjunkande skeppet.

AIK möter Bajen. Tungviktsmöte och det är mycket heder som står på spel. Speciellt som AIK underpresterat rejält. 9 mål insläppta de senaste två matcherna och 15 på de fyra senaste, endast en vinst. Saletros och Celina har varit i blickfånget då deras gastande sändes av Discovery i halvtid mot Elfsborg. Det år inte konstigt att det blir hårda ord när man ligger under med 3 bollar, kan jag tycka. Det är bra att man reagerar. Det visar att båda bryr sig. Onödigt av kvällspressen att göra en sån grej av det. 

Hur gick det i Weekend league då, denna första gång? Jotack. Första 4 matcherna förlorade jag så det visslade om det. Många som spelar "konstant press" och det tog en stund att anpassa sig till hur fort spelet går. Efter lite skruvande på taktiken gick det något bättre. Det blev 11 förluster till totalt, men endast en av dem var en utklassning. Övriga förlorade jag med uddamålet, varav två ggr på sent dömd straff. Så record blev 5-15. Men det gav mersmak. Har således gjort några uppgraderingar av spelare samt bytt grundtaktik för att skapa mindre utrymme på planen. Är däremot väldigt mätt på FIFA just nu och den tid som spelats efter weekend league har gått till FF7 Rebirth efter ett par veckor utan att ha spelat det. Har kommit till kapitel 9 nu. 18 timmar in. 

Kommande vecka ser lugn ut. Mina sexor har inlämning av planritningar på drömhus, med tillhörande text om material- och energival med motiveringar avseende materialegenskaper, olika för- och nackdelar med de energival som görs. Sjuorna gör klart sina biomimicry-projekt och förbereder redovisningar till vecka 22. I NOn är vi nästan klara med kemins "Vår livsmiljö" och går direkt in på ekologi i biologins underbara värld. Exkursioner i skolskogen, pH-värdesskillnader och fiskande av grodyngel står på menyn. På onsdag är det exakt tre veckor kvar av läsåret för våra elever. Nu handlar allt om att bita ihop och ligga i.

Ska snart slå följe med 2 av barnen som ska hem till sin mor. Sedan väntar lugnet. Hade behövt klippa gräset men gräsklipparen står hos hustru och denna är iväg på ridtävling hela dagen. Så jag tror att FF7 får bli mitt fokus efter fotbollen 🤔.

Önskar samtliga en skön söndag och en bra start på kommande arbetsvecka 😊.

HQ
En månad kvar till semester

En månad kvar till semester

Eller ja. En månad och en dag. Vår sista officiella dag är 19 juni. Men jag kompar ut den dagen och åker hem till Sthlm den dagen. 

Detta betyder även att jag officiellt är trött. Året har stundtals varit krävande. Antalet prov, tekniska rapporter och övriga inlämningar som rättats är över 1200. 2900 unika mailtrådar. Men inte en enda ilsken vårdnadshavare, vilket kanske överraskar en och annan givet min ibland "inte så ödmjuka attityd". Med 226 elever per läsår så samlas det en del arbete, helt enkelt😅. Samtidigt passa in med de lokala extrauppdragen. Jag har haft en lärarkandidat plus att jag är mentor åt en nyexad lärare som fick min gamla tjänst. Samt att jag är involverad i de elever som har lite svårare att acceptera de sociala avtal som man förväntas följa i egenskap av medborgare.

Till nästa år byter jag arbetslag. Efter 1 år i arbetslag 7 flyttar jag till arbetslag 9. Helst byter jag inte. Elever mår bäst av så få förändringar som möjligt, plus att jag trivs väldigt väl i mitt nuvarande. Men jag ser fram emot att undervisa niorna då jag hade dem i NO, matematik och teknik åk 4-6. Mina första elever på skolan jag arbetar på idag. Det känns fint.

Men allt är inte klagosång. Jag visste mycket väl vad jag gav mig in på när jag blev lärare och jag har aldrig haft söndagsångest sedan yrket tillträddes. Det är Världens Bästa Arbete, om man frågar mig. Jag skrattar varje dag och jag känner alla våra 450+ elever till förnamnet. Alla har undervisats av mig vid något tillfälle under sin tid på vår skola. Jag är en del av möblemanget, mer eller mindre. En handfull skyr mig som synden förstås. Men det är för att jag är en jobbig jävel som kräver att man uppför sig mot mig samt mot varann. Som lärare är man moderator varje dag. Även grannskolornas elever som ibland kommer på besök, oannonserat, skyr mig som synden. Men det är väldigt lustigt när jag hör att mitt namn nämns på andra skolor 😅. 

Vad har sommaren i sitt sköte då? Bara vila. Göra vardagliga saker som att klippa gräs. Riva ner mina gamla kanin- och hönsgårdar. Inte haft såna djur på fem år nu. Känns inte som att jag kommer att återvända till det innan jag köper den där gården som hustru och svärmor så hett önskar att ha sina hästar på. Massor av gitarr ska spelas. Sommarträning på bjj-klubben också, hoppas jag.

Idag delas årets sista fysikprov ut. Redovisningar i kemi hålls. Lego byggs på tekniklektionerna. Nästa vecka inleder jag biologi med sjuorna och tittar på serie- och parallellkoppling av batterier i den anpassade grundskolan. 

Bara en månad kvar. En hel jäkla månad. Blir mycket munspel och gitarrspel mellan lektionerna nu. Och innan någon härsknar över kaffemuggen på bilden så kan jag meddela att den var en gåva från en elev som gått på skolan tidigare 😅.

Jag har kvalificerat mig till min första Weekend league i Fifa, så ser fram emot att mäta mitt lags krafter med andra över 20 matcher (lågt ställda förväntningar, för särdeles duktig är jag inte). Min yngste, min prins, mitt hopp kommer idag. Vi ska ladda lite inför hans första gradering i karate. Fallteknik och tre bentekniker. Korv skall ätas.

Önskar samtliga en fantastisk fredag samt helg. Vad har ni för helgplaner? 😊

Tack vare AI är kärnfusion ett faktum

AI är inget nytt under solen. Debatten är ganska frisk. En del raljerar om Skynet och andra talar om hur musiker och konstnärer snart är obsoleta. 

Ur ett mer seriöst perspektiv kan man ju däremot även belysa vad som är rimliga uppgifter för AI egentligen. Ekonomer tror jag är en yrkesgrupp som kan se sig hotade. Administratörer en annan. 

När ska AI ta hand om disken så att jag kan lira gura istället? 🤔

Men nu ska vi kika på hur fysiken använder sig av AI. Man tycks nämligen ha knäckt frågan om kärnfusion, energiutvinningens heliga Graal.

https://www.energinyheter.se/20240514/31330/ai-loser-energipusslet-artificiell-intelligens-bryter-barriaren-karnfusion

Man har under en relativt lång tid haft förståelse för hur kärnfusion går till. I princip imiterar man reaktionerna i vår sol. Problemet är dock instabiliteten i plasman. Ju mer energi du tillför och plasman blir störd- ju större blir problematiken om det säger "pang". Nu har man alltså med hjälp av AI ordnat ett system som tillåter AI att förutse varje störning 300 millisekunder innan den uppstår, vilket alltså är tillräckligt med tid för att justera systemet. Istället för att som idag hantera det i realtid. Detta är nyckeln till att utvinna mer energi än man tillför.

Kärnfusion är i princip helt ren energi som inte lämnar avfall. Det är kärnkraft 2.0 förenklat.

Och detta är otroligt spännande. Lägger man till de resultat man publicerade för ett par år sedan om vattenfission så kan energikriser vara ett minne blott inom 50 år. 

Det här skulle lösa enormt många utmaningar som vår planet står inför, inkl den totala världssvälten som kommer allt närmare. 

Det är synd att jag måste rätta NP i NO idag, för det här är stoff för en blixtlektion. Får försöka hitta ett fönster nästa vecka innan jag kickar igång biologikursen.

Önskar samtliga en fantastisk torsdag.

Odödliga skivor. 1.

Odödliga skivor. 1.

Jag älskar musik. Lyssnar på nästan allt. Min fostran kom via farsan som spisade Elvis, Beatles, Johnny Cash och allas vår favorit-AIKare Jerry Williams. Morsan introducerade mig sedan till lite svårare och hårdare musik såsom Queen, Deep Purple och Dire Straits. Själv fann jag min musikaliska hemvist i hårdrocken. Det började med Europes "The final countdown" och gick djupare och djupare. 

Så vad är en odödlig skiva? Det är naturligtvis de där man själv tycker att skivan är briljant från början till slut och den är lika jäkla magnifik varje gång. Och från denna skara vill jag börja med Entombeds "Wolverine blues".

Det är den första skivan jag hörde av bandet. När jag hörde talas om den fanns det två hårdrocksblaskor i Sverige: Heavy mental och Metal zone. Jag måste ha gått i sjuan, kanske åttan, när jag läste om bandet. Jag fastnade för epitetet "death metal". För mig som då tyckte att thrash metal var det brutalaste som fanns blev nyfikenheten genast väckt. Och så var de ju från Sthlm. Precis som jag! Och ena gitarristen, Alex Hellid vill jag minnas, kom från Kista- grannstadsdel till Husby. Och jag kände en av hans kusiner. Sen var ju skivtiteln asatuff för någon som ansåg att Järven från X:en var den enda som var coolare än självaste Spindelmannen. 

Göteborgarna är rätt malliga över sin plats i metalhistorien med sin "melodiska döds", ledda av bla In Flames. Men den mer knognävsorienterade Sthlms-dödsen är mer för mig. Plus att Entombed svänger. Visst har jag lyssnat på "Left hand path" x antal ggr. Men med Wolverine fann man sitt sound. Och det fanns en punkaura runt det hela. De fick ju tom Boss Metal zone-pedal att låta bra via solid state-toppar. Något jag själv aldrig lyckats med 😅.

Sen skadade det ju inte att de hade Nicke Andersson på trummor (senare mastermind i The Hellakopters). Den mannen skiter ut låtidéer och spelar så tight så tight. L-G Petrovs (vila i frid din folkölsälskande räv) mäktiga stämma omhuldar en ljudbild som lämnar en skakande efter mer när sista tonen slagits an.

Bästa låt: Lord of Flies.

Några fans av nämnda skiva här? Eller belackare?

Hårdrock! 🤘