Svenska
Blog

Jäsikens vad jag älskar Cobra Kai

Skrivet av Jonas den 10 januari 2022 kl 02:13

Det vore ju synd att kalla det för finkultur. Cobra Kai är verkligen en märklig best som nästan uteslutande förlitar sig på nostalgi och lövtunna storylines som ofta är så osannolika att skaparna av Dallas och Falcon Crest inte hade kunnat göra det bättre. 

Men vad gör det? Jag har myst mig igenom tre säsonger av serien tidigare och betade snabbt av även den fjärde när den släpptes under min julledighet. Jag älskar hur usel skådis Ralph Macchio är och hur hans dialoger för tankarna till replikväxlingar i serier som Airwolf, Knight Rider eller A-Team varje gång han ska tycka till om något nytt problem. Hans tafatthet som skådespelare tillför dock endast charm och autencitet.

Samtidigt har vi William Zabka som är betydligt bättre och ger serien lite mer pondus tillsammans med ruskprickarna Martin Kove och Thomas Ian Griffith, där i synnerhet sistnämnda var oväntat bra. Till detta har vi sedan en rejäl ensemble ungdomar - som mestadels är bra sånär som på familjen LaRusso (vars båda barn också uteslutande lever på charm och svagt skådespeleri).

Storyn i den fjärde säsongen vindlar sig framåt på samma sätt som tidigare med allianser som uppstår, spricker, varpå nya uppstår och spricker samtidigt som gamla allianser lappas ihop. Allt varvas med lite rundsparkar, 80-talsmusik, återblickar till de gamla filmerna och oväntat genuin retrokänsla.

Jag är helt fast och älskar Cobra Kai för vad det är, och gillar kanske allra mest det faktum att skaparna aldrig försöker haka på något "dark 'n gritty"-tåg eller förnya. Det levereras precis det jag vill ha i avsnitt efter avsnitt, och i slutändan är jag redan nu rejält sugen på den redan inspelade femte säsongen och älskar att det är en sjätte på gång.

Jäsikens vad jag älskar Cobra Kai

Vad tycker du själv om Cobra Kai i allmänhet och säsong fyra i synnerhet?

HQ