Svenska
Blog

Slutet för Xbox Live Guld tycks närma sig

Skrivet av Jonas den 1 oktober 2020 kl 02:51

Det har i omgångar senaste året ryktats om att Xbox Live Guld skulle vara på väg bort. Det vill säga den tjänst du behöver för att få spela online till Xbox-konsolerna och som startade redan 2002. Microsoft har bestämt nekat till detta, men säljer idag helst Xbox Ultimate som ger dig allt du behöver, inklusive just Guld.

När jag nu följer utbudet av Xbox Live Guld-spel månad för månad, så slås jag av att digniteten på titlarna som ingår verkligen dalat senaste åren. I oktober snackar vi om Slayaway Camp: Butcher's Cut, Maid of Sker, Sphinx and the Cursed Mummy samt Costume Quest. Sannerligen inga dåliga titlar, men jag tror att en vanlig casual-spelare inte kommer känna igen ett enda av dem. Samtidigt som Games with Gold-spelen tappat tyngd, har Xbox Game Pass däremot gått från storhet till storhet, och det bör vara klart för alla vart resurserna går.

Idag vet vi att det knappt finns några begräsningar för vad vi kan vänta oss från just Game Pass. Storspel kan komma efter bara några månader och Microsofts egna 23 studios kommer se till att det är ett stadigt tillflöde av titlar (även om jag tror att det kan ta ett tag, något jag nyligen bloggade om). Det här gör att Games with Gold just nu snarast blivit till ett sänke för Microsoft.

Allra bäst på gratisspel är Google med sin Stadia Pro-tjänst, och Sony är god tvåa trots att de bara släpper två spel per månad jämfört med Microsofts fyra. Det resulterar i kommenarsfält där folk mest är besvikna jämfört med vad Sony-spelarna får. Knappast bra PR. Och nu tror jag verkligen att tiden snart är kommen för Xbox Live Guld.

Det talas väldigt lite om tjänsten, det verkar inte vara intressant att sälja in den och jag tycker inte det tillförs något för att fler ska nappa på den (tjänster, nya funktioner och annat). Med ett helt öppet onlinespelande, kommer förmodligen fler spela online, det ökar potentiell merförsäljning och blir mindre administration för Microsofts del. Det blir då också lättare att nå visionen om hur man flyttar runt mellan olika enheter såsom smartphones, Android-TV, laptops och såklart Xboxar eftersom man inte längre är bunden av ett abonnemang till en av enheterna.

Självklart kommer det kosta en slant dock och möjligen är det något som kan resultera i en prishöjning någon annanstans, dessutom skulle det sätta våldsam press på Nintendo och Sony. Men idag är Live Guld en udda fågel som inte längre fyller något tydligt syfte. Jag tror att dagarna är räknade.

Slutet för Xbox Live Guld tycks närma sig

Vad tror du är framtiden för Xbox Live Guld?

HQ