Svenska
Blog

Hur fungerar en grafikmotor?

Skrivet av Jonas den 20 maj 2024 kl 02:33
This post is tagged as: Youtube

Trots att de flesta av oss spelar data- och TV-spel flera gånger i veckan ocj därmed självklaret vet vad en grafikmotor är, så är det nog många som ändå är lite mer nyfikna på hur de faktiskt fungerar. Ämnet är givetvis komplext eftersom det finns otaliga grafikmotorer och hårdvaror de rullar på, men jag har aldrig sett en bättre genomgång än den video Branch Education bjussar på.

Under loppet av 20 minuter (som bara flyger förbi) gås det igenom hur olika effekter fungerar och hur grunderna i våra spel är uppbyggda. Även om jag tycker mig ha hygglig koll på ämnet, var det ändå gott om saker jag inte kände till som susade förbi i raskt takt, och eftersom videon är tämligen ny så är det riktigt färska exempel som används.

Så... har du 20 minuter över och vill lära dig lite mer om grafikmotorer och därmed spelutveckling, så kolla in härunder.

Hur fungerar en grafikmotor?

Den mest kända grafikmotorn utvecklas av Epic, men även detta har massor gemensamt med de andra alternativen.

HQ

Årets överlägset dummaste idé

Skrivet av Jonas den 17 maj 2024 kl 03:36
This post is tagged as: Politik

Ibland händer det att jag scrollar förbi någon nyhet i sociala medier, bara för att sekunden senare börja tänka "vad fan stod det egentligen?". Exakt just detta hände under torsdagen när jag via X läste att sossarna bästa tänkare kommit på att vi borde ha ID-krav för sociala medier.

Tanken svindlade och jag funderade ett tag över om det rent av kanske var någon trollfabrik som levererade sossesatir. Men... när jag noterade att källan var SVT så isade jag till. Sveriges största politiska parti har alltså landat i att alla ska identifiera sig för att få skapa konton på sociala medier - och får man förmoda därmed även en sajt som Gamereactor. 

De som därmed vill kunna skriva om oegentligheter på sin arbetsplats, protestera mot något vansinnigt beslut, tycka till i någon obekväm fråga (som att komma från strikt religiös familj och vara för abort) eller bara vill driva ett helt anonymt konto (inte konstigare än att Fröken Snusk och Hooja vill vara anonyma) - skulle därmed kunna glömma det. Ens uppgifter finns att få tag på och det kommer alltid finnas folk som vet vem du är och vad du tycker på nätet.

Dessutom... skulle vi någon gång få en regering modell extremvänster eller extremhöger så skulle galningarna ha verktyg på plats för att se till att bara godkända åsikter uttrycks. Den som tycker fel skulle man isåfall lätt kunna "ta hand om" för lite omskolning (eller ett gammalt hederligt försvinnande, som regimer av dessa slag ofta är ganska bra på). Det kanske inte ens behövs några extrema regeringar heller för den delen, vad skulle hindra våra partier från att se till att invånare med fel åsikter översköljs med bättre sådana?

Jag vågar påstå att det var det dummaste, farligaste och mest verklighetsfrånvända förslaget jag hört från ett svenskt politiskt riksdagsparti på tid och evighet. Detta är sådant jag förväntar mig från ungdomsförbundens allra mest bångstyriga individer eller möjligen sedan länge pensionerade politiker som blivit totalt frånåkta av teknik och samhälle.

Årets överlägset dummaste idé

Gör om, gör rätt S.

HQ

Försiktigt positiv till Assassin's Creed Shadows

Skrivet av Jonas den 16 maj 2024 kl 03:06
This post is tagged as: Ubisoft

Så har vi äntligen fått en titt på det kommande Assassin’s Creed Shadows, vilket efter snart två decennier tar serien till det land den borde ha besökt för länge sedan – Japan.  Jag har ju inte gjort någon hemlighet av att jag dels gillar Assassin’s Cred med rollspelsupplägg, och att jag sett fram emot Shadows (som tidigare hette Project Red) i synnerhet, och med Shogun i färskt minne är jag faktiskt mer pepp än någonsin.

Givetvis går det inte utläsa något gameplay ur trailern ifråga eftersom den är helt förrenderad, men vi kan väl åtminstone slå fast att Ubisoft gjort hemläxan designmässigt. Spontant är jag dock inte helt såld på att man även ska spela Yasuke (den första dokumenterade afrikanen i Japan som alltså baseras på en riktig person, även om han inte var samuraj), detta var en era då det var ont om utlänningar i Japan.

Anjin-san i Shogun fungerar eftersom berättelsen verkligen kretsar kring hur kulturellt utfrusen han är från samhället som vi får beskåda från hans ögon, men på grund av detta hade han varit en usel huvudperson i ett TV-spel. Yasuke bodde i Japan något år och rörde sig i de finaste kretsarna, men jag hade spontant hellre föredragit en heljapansk duo i huvudrollerna, alternativt allra helst att shinobin Naoe kunnat få ha huvudrollen själv. Förhoppningsvis har jag helt fel dock och blir överbevisad av Ubisofts version.

Surfa iväg hit för att kolla in trailern om du inte redan gjort det. I november är det alltså premiärdags.

Försiktigt positiv till Assassin's Creed Shadows

Vad tycker du om valet att ha två protagonister i Assassin's Creed Shadows, och hur sugen är du på spelet?

Önskar Capcom kunde göra nya retro-Resident Evil

Skrivet av Jonas den 15 maj 2024 kl 02:41

Det ryktas flitigt just nu om vilket spel Capcom ska göra en remake på härnäst. Resident Evil 5 och Resident Evil Code: Veronica är föga förvånande favoriterna, men det har även börjat snackas om Resident Evil 1. Nu ska väl alla dessa tre få remakes tids nog, antar jag, men suget efter en Resident Evil 6-remake måste väl ändå vara begränsat? Kanske siktar de på Resident Evil 0 istället?

Men... jag tror att det konceptet snart kommer börja trampa vatten. Remakes av spel som generellt inte betraktas som klassiker känns ju direkt mindre heta redan från start, eftersom folk inte har fina minnen från dem. Och här undrar jag om det inte är dags att Capcom börjar göra nya spel i gammal stil istället. Varför inte ta den tokhyllade Resident Evil 2-remaken och göra ett superostigt äventyr i retrostil men med modern grafik?

Denna serie kunde ju pågå parallellt med den ordinarie serien som ju i huvudsak tycks vara förstaperson numera. På så sätt kunde alla som älskar de äldre delarna ha något nytt att se fram emot med hyfsat regelbunden basis medan de som främst lockas av de nya, numrerade spelen kan hålla till godo med dem?

Nu har jag ju inte ens sett del nio ännu och jag älskade del sju, men för min egen del råder det ändå ingen tvekan om att Resident Evil 2,5 hade lockat mig väldigt mycket mer än just del nio nästan oavsett hur den ser ut (och då ska man vet att jag ser fram emot nian och älskar Resident Evil - så det finns ingen kritik gömd här).

Önskar Capcom kunde göra nya retro-Resident Evil

De nya Resident Evil-spelen är fantastiska, men stilen i de äldre tilltalar mig ändå lite mer. Vad tror du om nya retrodoftande Resident Evil-äventyr?

Tråkigt att byta mobil

Skrivet av Jonas den 14 maj 2024 kl 03:23
This post is tagged as: Smartphones

Det var inte särskilt många år sedan mina vänner ville pilla på en ny mobil när någon i bekantskapskretsen bytt upp sig till det senaste. Jag hörde själv länge till de som absolut ville byta åtminstone en gång om året, men nuförtiden ser jag det mest som något besvärligt.

Men inte för att jag plötsligt blivit ointresserad av ny teknik eller något liknande, utan för att bytena blivit lite som att skaffa nya däck till bilen. Man kanske märker någon skillnad men mest är det nog bara placeboeffekt och det handlar mest om ett nödvändigt ont. Fjolårets mobil är helt enkelt exakt lika bra som årets.

Mobiltillverkarna må prata om någon extra megapixel här eller där, något mjukvarumässigt tillskott (som ändå kommer som uppdatering till den gamla telefonen) eller lite mer RAM - men i allt väsentligt är det för likt den mobil jag redan hade. Och ett tydligt tecken på det är just att ingen längre vill titta på en ny mobil någon polare köpt.

Exakt vad man gör åt detta vet jag såklart inte, men jag tror ändå att den mobiltillverkare som kan komma med en fräsch funktion som alla faktiskt kan se nyttan med - så väntar rejält hög försäljning runt knuten. Nu dalar försäljningen av för både Apple och Samsung, och jag är egentligen inte förvånad, kom med något nytt. Gör så det faktiskt återigen känns att man bytt telefon.

Tråkigt att byta mobil

Hur ofta brukar du byta mobil och håller du med att det händer för lite från år till år?