Svenska
VÄGRESA SOMMAREN 2022: ÖLAND

VÄGRESA SOMMAREN 2022: ÖLAND

Öland är magiskt. Så fantastiskt vackert och exotiskt och så fantastiskt nära. Som att åka till ett annat land fast det är grannen.

Det är kvarnar, det är sten -och sandstränder (vi har bara sand) och det är fiskebyar där vi själva har varit i hamn och det är trevligt folk.

Och det är Gamla Kustvägen.

Gamla Kustvägen hittar du på västra sidan, mot fastlandet och den är precis vad den låter som. En gammal kustväg. Men landskapet du kör genom, dom små byarna du besöker och husen du ser gör alltihop till en oförglömlig resa. Längs hela sträckan finns ställen där du kan stanna och laga mat eller bara ta en kopp kaffe. Det är ren meditation och jag tammefan ÄLSKAR gamla kustvägen! Den är framkomlig hela vägen även om det gick lättare med en Jeep Wrangler än en Corvette men det hade jag ju räknat med. Det är smalt och det gäller att visa hänsyn när och om man får möte. Jag har kört den säkert 10 gånger och aldrig haft några problem.

När du kommer över den mäktiga Ölandsbron så befinner du dig lite slarvigt uttryckt på mitten av ön. Jag har dom senaste gångerna hållt mig till den norra delen då jag tycker den känns mer exotisk men även södra Öland är jättefint. Här finns förutom campingar och stränder även en gammal fin fornborg som är väl värd ett besök. Om du åker dit i april så slipper du alla sommargäster.

Detta är för övrigt ett tips som ni alla bör tänka på. Öland är totalt nerlusat av sommargäster i princip hela juli månad. Det är nästan oframkomligt på vissa ställen. Bara bron kan ta en timme och om ni då har lite dåligt tålamod som jag så kan det bli frustrerande. Jag och sonen körde dit i mitten på juli 2021 och det gör jag aldrig om. Det tog 40 minuter i en kö bara för att köpa en mjukglass. Jag snackade med turistchefen och hon sa att fram till midsommar på en höft så är det fridens liljor, sen börjar invasionen. Så i år körde vi dit när ungarna hade fått sommarlov. Mycket bättre.

Jag tänker inte lista en massa sevärdheter för charmen med ön är att få upptäcka allt själv och få en kick av glädje. Allt jag kan säga är att Öland är fantastiskt vackert och har en förmåga att alltid bjuda på nåt nytt.

Vi kör dit minst 3 gånger om året.

 

HQ