Svenska
Blog

Kan jag lära känna dig med en fråga?

På jobbet hade vi nyligen en Team day där ett av målen att lära känna varandra bättre, jag fick i uppgift att klura ut hur det skulle gå till. Vi har alla jobbat med varandra i år men få känner varandra mer än vilket projekt de jobbar med och vilken hårfärg de har. Detta ville vi ha ändring på. Tidigare Team days har alla diskussioner alltid hamnat på politik, nyheter eller kompilatorer. Intressant men väldigt ytligt, hur mycket man än snackar skit om amerikansk politik lär man ändå inte känna de man talar med bättre. Så mitt mål var att få diskussionerna att hamna på något mer personligt.

Så det fick bli en lek. Alla skulle svara på fem frågor var, sedan skulle dessa svar slumpas ut och man skulle klura ut vilka som skrivit svaren man själv fick. Ett bra sätt för att fråga folk om allt möjligt och öppna upp för många intressanta berättelser att berättas. Då jag främst jobbar med finnar som är en aning mindre öppna än svenskar i min erfarenhet så fick jag dock vara försiktig och se till att frågorna inte var för privata. Annars skulle jag nog spenderat natten instängd i en vedeldad bastu. Det slutade upp med dem följande:

-Berätta om en aktivitet du höll på med förr i tiden men nu gett upp.

-Beskriv något som har fått dig att se dig själv på ett nytt sätt.

-Vad är något du vill göra men inte gjort för att du saknar personer som kan göra det med dig.

-Vad är något du inte ville göra, blev tvingad till och sedan tyckte om efteråt.

-Vad är något du uppskattar i en platonisk eller romantisk relation som andra skulle kunna bli överraskade av.

Det blev många väldigt överraskande svar som både var roliga och sorgliga med många som äntligen fick chansen att nämna saker som vanligtvis aldrig kom fram på lunchrasterna. De flesta var väldigt ifrågasättande först men efteråt så tror jag nästan alla tyckte det var ett kul initiativ.

Men som alltid efteråt så börjar man undra ifall det fanns andra frågor som var personliga men inte privata som skulle kunna varit bra. Garanterat är svaret ja. Men istället för att göra en ny lek så får man väl hoppas att alla bara pratar mer öppet med varandra.

Kan jag lära känna dig med en fråga?

Prata känslor gör man inte i bastun i Finland, men att sitta tajt mellan nakna svettiga kroppar eller föda barn där inne tillhör normen.

HQ