Svenska
Blog

Free Solo är fantastisk

Jag har sett den ett antal gånger nu och det är samma visa varje gång. Jag får sån kraftig handsvett att jag blöter ner hela soffan och skakar som en hund som skiter rakblad. Det är djupt fascinerande att se Alex Honnold med sådant lugn klättra uppför den ökända El Capitan i Yosemite Valley, utan rep. Det rör sig om runt 1000 meter av svår klättring, även om man använder rep. Trots att jag visste redan innan jag såg den första gången att han ju faktiskt klarade det så är jag lika nervös varje gång, det går liksom inte att hjälpa. 

Filmens fokus är ju förstås på klättringen, men vi får även en fin inblick i Alex vardag, hur han försöker kombinera sitt livsfarliga klättrande med sitt privatliv och hur livrädda alla i hans närhet är inför det han ska göra och det förstår man ju eftersom man är livrädd själv. Fint filmat är det också med fantastiska vyer över Yosemite Valley och inte minst hur snyggt filmat det är under själva klättringen.

Frågan är om inte detta är en av tidernas främsta prestationer alla kategorier, det finns inga som helst marginaler för att göra fel och ofta är det bara millimeter som håller honom uppe. Klättringen måste vara perfekt från början till slut, annars är det över. Tid tar det också, nästan fyra timmar av otroligt utmanande passager, är man inte på topp mentalt och fysiskt så finns det inte minsta chans att klara av något sådant. Det finns få som skulle fixa detta men det kändes ändå ganska självklart att det skulle vara just Honnold som gjorde det i slutändan, karln är fanimig inte mänsklig. 

Har du inte sett Free Solo så kan jag varmt rekommendera att du gör det, den finns att beskåda på Disney+.

Free Solo är fantastisk

HQ