Svenska
Blog
Kvinnor kan

Kvinnor kan

Idag, 8 Mars måste vi ju fira för idag är det ju inget annat än Internationella kvinnodagen! En dag som denna skålar jag för att spelindustrin tagit några härliga kliv i rätt riktning när de skurar utanför dörren på flera av de stora spelutvecklarna som sitter inne med en kvinnosyn som inte riktigt känns 2022 och som trakasserar sin kvinnliga personal med allt från en sexistisk syn till sämre betalt.

Jag skålar för att de kvinnliga spelkaraktärerna som gestaltas i dagens spel är lika bad ass som en manlig karaktär och minst lika handlingskraftig. Äntligen mer än bara ett snyggt våp som bara skriker och måste räddas av en man med stora starka armar. Jag skålar för att de flesta spelutvecklarna insett hur en kvinnas anatomi ser ut och börjat skapa karaktärer som inte har ben som en älgkalv, getingmidja och bröst som skulle få Dolly Parton att se ut som en planka i jämförelse. Ni vet, en finnig spelutvecklares onanidröm. Jag skålar för att det i de flesta spel går att välja om man vill spela som en kvinnlig eller manlig karaktär, vilket för några år sedan var otänkbart.

Jag skålar för att de flesta gamers där ute insett att vi kvinnliga gamers inte spelar för att vi vill ligga med er eller bara verka märkvärdiga, vi vill faktiskt bara spela precis som alla andra. PSN är inte Tinder. Jag skålar för att det var typ två månader sedan jag fick en dickpic i min mail av en spelare som trodde att han skulle göra mig glad och tacksam av synen av hans ledsna ynkliga snolle. Vi tjejer är en del av spelvärlden och vi är här för att stanna. Vi är era Player Two, era sidekicks. Du är Mario, Jag Luigio. Jag skålar för Claire som visar att tjejer kan överleva en zombieinvasion med en puffra och en hagelbrakare och ett par grymma klackar.

Jag skålar för Lara som kan sänka en snubbe med en pilbåge på femtio meters håll samtidigt som hon slår en annan med en klättringsyxa i skallen utan att svettas det minsta eller darra på handen. Jag skålar för Aloy som piskar mekaniska robotdjur till frukost och Yennefer som inte behöver någon Witcher för att överleva mot en Waterhag. Jag skålar för att vi kvinnor är rätt jäkla fantastiska. Bara jag tänker på det där somliga av oss gör när de pressar ut något i storlek av en vattenmelon genom något i storlek av en femkrona så bara, WOW! Jag skålar för att alla härliga kollegor på redaktionen och alla underbara läsare på denna site aldrig har behandlat mig annorlunda eller sämre bara för att jag är kvinna.

Så idag höjer vi glaset för oss kvinnor. Kärringar. Kärt barn har många namn. Och så tänker vi på de som vi ser upp till, som är enastående. Jag tänker på min storasyster. En kvinna som trots många motgångar i livet alltid reser sig och som alltid finns där som en stadig klippa för de hon håller av. En stark kvinna. Den bästa. Henne skålar jag för! Vem skålar du för?

HQ