Svenska
Blog
Jag lyfter på hatten för en av de allra sista actionhjältarna

Jag lyfter på hatten för en av de allra sista actionhjältarna

Bruce Willis lägger karriären på hyllan efter att ha drabbats av afasi och det är förstås ingenting annat än tragiskt på alla plan. För honom, för familjen och för oss som älskar hans filmer. 67 år hann han bli innan han tvingades bort från scenen och även om han, precis som de flesta åldrande A-listeskådisar de senaste åren har varit nere och nosat på pinsamma nivåer så lämnar han efter sig ett pärlband av fina rullar. En av de allra sista actionhjältarna. 

Här är Bruce Willis fem bästa stunder, enligt undertecknad.

5. Sin City.

En av de vassaste serieadaptionerna någonsin, oavsett genre. Frank Millers noir-rulle var både våldsam, stilren och välspelad och även om det väl egentligen var Mickey Rourke som fick rubrikerna så var Willis kung. Stenhård farbror. Ren granit men ändå med ett bultande hjärta där inne någonstans. 

4. Unbreakable.

Shyamalan lyckades aldrig återupprepa succén med Sjätte Sinnet men kom i alla fall en bit på vägen med Unbreakable. Mycket tack vare Bruce som var lysande här i rollen som den synnerligen bräckliga David Dunn som plötsligt visar sig vara prima efter en våldsam tågkrasch. Kraftfullt, mystiskt och märligt mysigt, trots allt lidande.

3. Det Sjätte Sinnet.

Filmen som skulle komma att prägla Shyamalans hela karriär men även filmen som visade publiken att Bruce Willis inte enbart var vit tank-top och automatvapen. Han kunde vara känslig och snäll mot både barn och spöken. Han var även med och levererade ett av de mest chockerande filmsluten i filmhistorien och ett ständigt samtalsämne, då när det begav sig. 

2. Pulp Fiction.

Om inte förstaplatsen hade varit så solklar så hade Butch knipit den. Bruce har aldrig varit bättre än i Pulp Fiction men det går inte att bortse från det faktum att det inte spelar någon roll. Ställs man mot John McClane så förlorar man. Det är oundvikligt. Även om man själv är John McClane. 

1. Die Hard. 

Yippee ki-yay Motherfucker! 

Har du någon favorit med Bruce? 

HQ