Svenska
Blog

Tror fortfarande på Switch Pro

Skrivet av Jonas den 7 juli 2021 kl 02:36

Under tisdagen utannonserade Nintendo alltså en ny Switch-modell med större OLED-skärm, modernare dockningsstation och ethernet-stöd. Många har varit besvikna. Om man inte var sugen på en Switch innan, tror jag inte detta kommer räcka för att man ska trilla dit, och för de som redan spelar Switch känns det också tveksamt om det är nog för ett byte.

Jag tror dock att alla rykten om en mer kraftfull Switch från bra källor (inklusive leverantörer) samt snack om att Nintendo bett tredjepart göra 4K-spel till Switch (återigen, bra källor) faktiskt har någon form av sanning i sig. Antingen har Nintendo filat på en bättre enhet men nyligen bestämt sig för att slopa den, eller så sitter de fortfande och putsar på den så kallade Pro-enheten.

Att de gör mindre hårdvarurevisioner är ju faktiskt inget konstigt. Handkontrollerna till både Playstation 4 och Xbox One förbättrades under förra generationen och Slim-konsoler lanserades med fördelar (Xbox One S hade snabbare processor). Nintendo är också vana att kontinuerligt förbättra sina spelenheter på olika vis.

Och det är här jag tror vi ska placera Switch, som ju bara heter just Switch. Den marknadsförs inte ens med nytt namn som en ny enhet. För den som spelar hemma och mestadels offline - vilket jag vågar påstå är en förkrossande majoritet till Switch - finns ingen anledning att byta till den nya enheten och jag tror inte heller att Nintendo vill det. Det är också förklaringen till att den liksom bara utannonserades i förbifarten.

Mitt stalltips är istället att Nintendo visst filar på en bättre Switch, precis som de gjort med alla sina bärbara spelenheter sedan Game Boys dagar. När den utannonseras, kommer det vara under en väl marknadsförd Nintendo Direct, på ett event (Gamescom? The Game Awards) eller liknande. Då vill de precis som med Nintendo 3DS och New Nintendo 3DS kunna ha enheterna sida vid sida, och ska den vanliga Switchen fortsätta vara aktuell behövde den fräschas upp.

Om jag får rätt, återstår såklart att se. Men Switch-försäljningen har mattats av något senaste tiden och Playstation 5 samt Xbox Series S/X är hårdföra konkurrenter. Då tror jag inte att en enhet som har exakt samma namn (Wii U var ett uselt namn, men där fanns iallafall ett U som markerade något slags skillnad) och som bara vid närmare granskning av en insatt person har något nytt att erbjuda kommer vara vad som ser till att Switch-tåget fortsätter. Den rollen går istället rimligen till Switch Pro.

Tror fortfarande på Switch Pro

Nya Switch har 7" OLED-skärm med 720p-upplösning mot 6,2" på den gamla. Den har även 64GB lagring istället för 32GB, vilket dock fortfarande är för lite. Vad tror du om min Switch Pro-teori?

HQ