Svenska
Mina beroenden

Mina beroenden

Skrivet av Hulken den 1 augusti 2022 kl 08:58

De flesta av oss har nog våra beroenden, åtminstone i betydelsen av att vi har våra laster som vi behöver för att fungera normalt. Med den definitionen så är de nog till och med fler än jag först tänkte när jag började skriva detta inlägg.

Snus

Jag började relativt sent, vid 22-års ålder när jag precis tagit mig ut i arbetslivet och hamnade på ett kontor där merparten var snusare. I ungdomen spydde jag av Mini Catch och rörde inte en prilla på närmare tio år efter det. Ett väldigt effektivt sätt att sluta med vad som helst egentligen, att få det att förknippas med en obehaglig känsla och upplevelse. Är väl delvis varför antabus används mot alkoholmissbruk?

Varför jag fick smak för det senare minns jag inte exakt. Det började väl kanske som en barnslig och irrationell manlighetsprövning, övergick sedan till en vana och innan man visste ordet av det var det ett rent fysiskt beroende där hela kroppen fullkomligt skriker efter nikotin när man har avhållit sig en halvtimme.

Har slutat i omgångar när jag varit motiverad till det och även blivit 100 procent kvitt det fysiska beroende, det tar ju bara ett par veckor, men har medvetet börjat igen eftersom jag gillar det. Slutade förra året igen för att spara pengar, men insåg ganska snart att jag inte sparade några då jag med min våldsamma aptit vräkte i mig allehanda godsaker. Gick upp i vikt gjorde man ju också förstås.

Monster

Har verkligen inte varit någon energidrycksfantast tidigare. En del påpekar hur briljant det var av Red Bull med flera att sälja sin dryck i en mindre burk jämfört med konkurrenterna och till ett högre pris, men jag tycker att Monsters koncept är överlägsen - en större burk som man kan sitta och smutta på över en längre tid. Fantastiskt goda är de ju också, allihop, men främst originalet.

På sätt och vis finner jag de mer beroendeframkallande än nikotin. Börjar man arbetsdagen med en Monster är det extremt lätt att göra det även nästa dag och dagen efter det. Efter bara en vecka är det otänkbart att inte påbörja arbetsdagen på det sätter, åtminstone inte några dagar i veckan.

För mig som jobbar hemifrån på eget initiativ fungerar det alldeles utomordentligt som motivation också. Jag får inte dricka min Monster förrän jag satt mig vid datorn och börjat jobba.

Köpa tv-spel

Kring skiftet mellan PS3 och PS4 såg jag bara fördelar med att köpa digitalt och jag gjorde det måttligt, men efter att ha börjat följa spelsamlare på Youtube så fick jag ett infall att börja samla fysiskt. En Dreamcast köptes in och många tiotals spel i ett svep. Konsolens arkadiga framtoning, att spelen var snygga i hyllan och det begränsade totala utbudet tilltalade mig. "Bara" lite drygt 200 spel släpptes i Europa, vilket gjorde fullt realistiskt att samla varenda en. Dessutom är de VGA-kompatibla spelen sjukt skarpa på en modern HD-tv.

Crazy Taxi och Tony Hawk 2 gav mig mersmak. I stark kontrast till tröga moderna spel så sätter dessa igång med full fart från första sekund, vilket jag verkligen saknat. Ganska snart insåg jag att det allra mesta man samlar på sig när man samlar på det här viset är skräp. Jag fortsatte tvångsmässigt samla ett tag till, innan jag insåg hur meningslöst det var, trots att jag var nära en komplett samling. Istället kom jag på den briljanta idén att köpa på mig flyttkartonger med PS2-spel istället - det gick ju att köpa typ 100 (skit)spel till priset av en dyrgrip till Dreamcast.

Men det slutade jag med av samma anledning som jag slutade köpa Dreamcast-spel så småningom. En mer selektiv approach är att föredra och jag har stötvis rensat ut skräp för att hålla samlingen renare. Beroendet finns kvar, men det är mer så att jag handplockar titlar, oftast till moderna konsoler. Jag är samtidigt ett extremt lätt offer för retargeting-reklam. När jag varit inne och spanat på spel dyker de senare upp på banners och jag kan inte låta bli att slå till när priset är lågt.

Just nu har jag det under kontroll, men under de ständigt pågående reorna trillar jag dit ibland. För det mesta är det ju faktiskt inget problem heller för jag gillar att ha ett mindre bibliotek hemma med handplockade titlar för där hittar man alltid något intressant, till skillnad från att ändlöst skrolla igenom titlar som man inte ha valt i prenumerationstjänsterna. Av samma anledning föredrar jag att begagnat köpa på mig gamla DVD:er och Blurayer, för på Netflix tycks man aldrig hitta något att se.

Spela tv-spel

Jag har haft uppehåll från tv-spelande, ett av dem varade i ett halvår, men de har bara fått mig att inse att det är vad jag vill hålla på med. Får jag inte spela tv-spel i min ensamhet under åtminstone några timmar i veckan så blir jag oerhört frustrerad. Det är något jag behöver för att må bra, vilket jag omfamnar i dag. Så länge det inte blir så att jag måste spela varje dag är det inget stort problem och risken för det är faktiskt ganska låg. Spelar jag för mycket så tröttnar jag. Det är självreglerande.

Sömnpiller

Jag har extrema sömnproblem, vilket knappast förbättras av mina två första beroenden (och egentligen de andra också), men jag hade haft dessa problem i vilket fall. Melatonin har jag nu importerat från Bulgarien, där det är receptfritt, i flera års tid, men det är rena drömmen när jag ibland får en karta "riktiga" sömnpiller från polare. Jag har väl aldrig egentligen förstått problemet med att knapra dessa permanent. "De är beroendeframkallande". Ja, och? Så länge man fortsätter att knapra dem så är det väl inga problem? Men visst, det är nog vettigare att använda det mer naturliga Melatonin så länge det hjälper så att inte sömnkvaliteten blir lirande.

Sammanfattningsvis hade det kunnat vara värre, gambling har aldrig tilltalat mig till exempel. Jag har kanske druckit lite väl mycket alkohol ibland, men har lyckligtvis aldrig haft några beroendetendenser. Det senaste året har jag knappt druckit någonting alls, vilket har varit oerhört befriande. Det är ett enormt destruktivt gift, vilket inte minst märks på vänner och bekanta som är lite väl törstiga i spriten och har varit det i många år. Det börjar ta ut sin rätt nu. Ett extremt dåligt ölsinne har jag alltid haft och kommer alltid att ha, när jag väl dricker så blir jag sugen på mer, men så länge jag inte dricker så är det ju inget som lockas fram.

Vilka laster har ni?

HQ