(10) The Thin Blue Line (DVD)
Det lönade sig att vara en fattig dokumentärfilmare och en privatdetektiv på samma gång, för maken till makalös kriminaldokumentär hade vi sällan skådat. Vi pratar förstås om Errol Morris deckarklassiker The Thin Blue Line, som här riktade en strålkastare mot amerikanska rättsövergrepp och den aggressiva anklagarkulturen i staterna. Det var lika lysande som det var belysande. Det banade vägen för "reanacment"-stilen till framtida dokumentärer och som det gjorde det sen. På ett alldeles strålande vis - även om Oscarsakademin uppenbarligen inte höll med om det då kontroversiella konstgreppet i en dokumentärfilm. The Thin Blue Line är fortfarande sevärd tack vare sin journalistiska skärpa, Phillip Glass fenomenala soundtrack och för regissörens smått surrealistiska stil.
(09) Dear Zachary (Blu-ray)
Det finns enligt oss inte särskilt många filmer, genom tiderna och oavsett genre, som är mer tårdrypande vackra och finstämt känslomässiga än dokumentären Dear Zachary som hamnar på vår niondeplats. Efter att Andrew Bagby mördats och hans flickvän fått reda på att hon väntar hans barn, bestämmer sig filmskaparen och bästa kompisen Kurt Kuenne för att med rörliga bilder, stillbilder, dikter och bikter försöka sammanfatta och hylla sin mördade väns liv och på flera sätt är detta en märkvärdigt särskild film som verkligen berör.
(08) Jiro Dreams of Sushi (Amazon Prime / Viaplay)
Sushi är en konstform, vare sig man gillar rå fisk eller inte, och just Jiro Dreams of Sushi serverar tittaren med drömska bilder om världens bästa maträtt. Det meditativa berättandet speglade den 85-årige Jiros jakt efter perfektion på ett naket och osentimentalt vis, som likt en orkester lyfte oss från våra säten och trollband oss i kökets operahus, där hårt arbete ledde till uppfyllandet av drömmar. Det var dock också en historia om en komplicerad mans prioriteringar över sin familj och sushiindustrins utfiskande utveckling. Dokumentären var som att stoppa en av Jiros omtänksamt hopknådade riskuddar: vi kunde bara inte få nog av den.
(07) Senna (Viaplay / HBO Max)
Han beskrivs ofta som tidernas bästa racingförare och dokumentärfilmen om hans liv och karriär som F1-sportens mest namnstarka fixstjärna är en magiskt intressant inblick i Ayrton Sennas adrenalindränkta liv och leverne och hur allt tog slut den där lördagsförmiddagen i maj på San Marino Grand Prix-banan där Senna dog efter en våldsam krasch.
(06) Waltz with Bashir (Blu-ray)
Dokumentärgenren och animationstilen kanske inte alltid klickar vid första anblick, men i denna drömska krigsskildring förefaller det vara det mest naturliga - och mardrömslika - som finns. Få dokumentärer har varit så drabbande och magknytande som Waltz with Bashir, där en israelisk regissör försöker rekonstruera invasionen av Libanon genom en rad hemsökande intervjuer med krigsveteraner. När filmen plötsligt överger de animerade rekonstruktionerna och verkliga bilder från kriget tar över insåg vi att det inte var så konstigt att så många soldater "förlorade" sina minnen. Waltz with Bashir var en oförglömlig historia om trauma och den råa verkligheten vi så ofta blundar för.
(05) March of the Penguins (Blu-ray)
Världen fick pingvinfeber under 2005 och med all rätt: denna underbara odyssé fångade naturens majestätiska varelser likt ingenting annat. Den fick oss att huttra i ren empati och våra hjärtan att tina, när dessa svartvita charmtroll följde sina kärleksfulla instinkter genom frostbitande resor - allt för att pingvinparets bebis ska överleva i det långa loppet. Morgan Freemans berättarröst svepte om oss likt en varm filt medan vi från ett tryggt avstånd hejade på fåglarnas gripande överlevandskamp, där Antarktis förmodligen aldrig har sett så oförlåtande vackert ut. March of the Penguins lämnade ingen oberörd och är än idag en livsresa vi gärna återvänder till.
(04) Shoah (DVD)
Claude Lanzmanns nio timmar långa och ytterst plågsamma dokumentär om mänsklighetens mörkaste stund kunde hamnat ännu högre upp och kanske borde den också ha gjort det men lika briljant som den är så är Shoah också i det närmaste osebar. Förutom det faktum att den som sagt är nio timmar, vilket kan kännas som en utmaning i sig så är ämnet svårt att ta in. Man vill inte tro att det är sant, ändå är det precis så det är. Filmen som, till skillnad från de flesta andra som berör ämnet förintelsen inte ens innehåller något arkivmaterial utan förlitar sig helt på vittnesmål. Överlevare, gärningsmän, vittnen. Intervjuer med människor vars liv för evigt är ärrat, oavsett sida. Shoah är tveklöst en av de mest konsekvent fängslande och kraftfulla filmer som någonsin gjorts.
(03) Free Solo (Disney+ / iTunes / Viaplay)
När mästarklättraren Alex Honnold beslutade sig för att försöka klättra El Capitan i naturvårdsreservatet Yosemite, var en hel klättringsvärld rörande överens om att han skulle dö på kuppen, och detta beslutade sig hans bästa kompis Jimmy Chin för att fånga på film. Slutresultatet är en ohyggligt fängslande inblick i en direkt monstruös utmaning och när Honnold ger sig iväg och börjar klättra uppför den kilometerhöga väggen, är det helt omöjligt att inte drabbas av ordentliga svettningar.
(02) King of Kong (SF Anytime)
Arkadspelskriget mellan Donkey Kong-världsmästarna och rivalerna Steve Wiebe samt Billy Mitchell blev till dokumentärfilmsmagi signerat Seth Gordon i 2007-succén King of Kong, en film som inte bara kittlar vår kärlek för TV-spel som underhållningsform utan även visar upp fanatism, högmod och arrogans på ett sätt som under hela filmens 89 minuter är olidligt fascinerande.
TIDERNAS BÄSTA DOKUMENTÄRFILM:
(01) Inside Job (C More / iTunes / SF Anytime)
Av alla hundratals dokumentärfilmer vi sett genom åren är det Charles Fergusons Oscars-vinnande insyn i 2008 års ekonomiska finanskrasch som nyper förstaplatsen, för den är verkligen så rasande bra att vi knappt blinkar under den näsan två timmar långa speltiden, trots att vi sett den otaliga gånger vid det här laget. Matt Damons röst guidar oss som publik genom ett landskap dränkt i falskhet och lögner för att inte tala om århundradets mest vidriga girighet, och när en förhållandevis liten klick människor på Wall Street raserar hela världsekonomin bara för att ett par veckor senare ta emot miljardutbetalningar i form av fallskärmar (snarare än långvariga fängelsestraff) är det enkelt att på riktigt se hur korrupt det amerikanska, ekonomiska systemet verkligen är.