Svenska
Gamereactor
artiklar

Så bra är Switch OLED

Om 48 timmar släpper Nintendo lös en uppgraderad Switch-modell och här på Gamereactor har vi naturligtvis satt tänderna i den...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När det först började ryktas om en ny Switch-modell, då kallad "Pro" med 4K-kapacitet via en mer kraftfull processor och ny OLED-skärm, minns jag att jag blev ytterst förvånad över hur många Switch-spelare som verkade känns sig besvikna på prestandan i den existerande modellen av Nintendos snillrika konsol, och då främst på den inbyggda LCD-skärmen. Jag har aldrig känt att den på något sätt skulle vara undermålig eller i något slags behov av att ersättas med en annan typ av skärmmodell/paneltyp. Tvärtom har jag under alla mina timmar med Nintendo Switch ansett att den inbyggda skärmen är strålande, förutom att det saknas lite tryck i svärtan - vilket naturligtvis alltid varit problemet med LCD som panelteknologi.

Så bra är Switch OLEDSå bra är Switch OLED
Ny förpackningsdesign som är mer fyrkantig, är det som gäller.
Så bra är Switch OLED
Den största skillnaden som man naturligtvis lägger märke till först är den 0,8" större OLED-skärmen.
Så bra är Switch OLED
Den kritvita färgen som Switch OLED släpps i på fredag är ursnygg.
Detta är en annons:

Nu är den här, Switch OLED, och här på Gamereactor har vi njutit av ett antal timmar tillsammans med den uppgraderade konsolen som släpps nu på fredag, kommer att kosta 4495 kronor och till de mest uppenbara uppgraderingarna är den sju tum stora OLED-skärmen (den gamla modellen har som sagt en LCD-skärm på 6,2") samt det utökade lagringsutrymmet. 64 GB handlar det alltså om den här gången till skillnad från de inbyggda 32 som finns i den gamla modellen. Nintendo har dessutom förbättrat högtalarna i Switch OLED som spelar starkare och en aning mer livfullt än den gamla originalkonsolen.

Så bra är Switch OLED
Jag var ingen större Switch-spelare innan jag fick barn men idag är det helt klart den konsolen jag tillbringar mest tid tillsammans med, eftersom sonen Frank (6 år) dyrkar sin Switch. Om han fick skulle han garanterat sova med den på huvudkudden.
Så bra är Switch OLED
Den nya skärmen är en smula mer blåaktig i lågdagrarna och svärtan är förbättrad. I rörelse är det dock inte supertydligt men ja, OLED slår alltid LCD sett till ren bildkvalitet. Det vet vi alla.
Så bra är Switch OLED
Trots att den nu är fyra år gammal känns Nintendo Switch fortfarande superfräsch enligt mig. En alldeles underbart bra familjekonsol.
Detta är en annons:

Det ska sägas direkt dock att detta är en liten uppgradering och för den som förväntat sig stora skillnader mellan de olika modellerna kommer besvikelsen att infinna sig direkt. Jag skulle nog vilja gå så långt att säga att många inte kommer att märka av någon skillnad alls förutom möjligtvis den 0,8" större skärmen. Det finns en gnutta mer svärta och punch i OLED-skärmen än i LCD-varianten, absolut. Det finns mer tryck i ljudet också, och det är trevligt med 0,8 tum större bildyta men på det stora hela skulle jag nog helst velat sett att Nintendo bara släppte denna som "Switch 2021" och inte drog på stort med lansering av en helt ny modell med 1500 (!) kronor högre pris och ett nytt modellnamn.

Så bra är Switch OLED
De nya högtalarna erbjuder mer volym och ett lite varmare, punchigare ljud.
Så bra är Switch OLED
Metroid Dread är såklart ett perfekt val av premiärspel till nya Switch OLED.
Så bra är Switch OLED
Den gamla modellen av Switch går att hitta för 2890 kronor idag medan OLED-varianten släpps på fredag och då kommer att gå lös på 4495 kronor.
Så bra är Switch OLEDSå bra är Switch OLED
Bordsstativet samt den separata väskan är smidiga och snyggt utformade.

Switch OLED är en fin maskin. Strålande. men det är även den idag det idag fyra år gamla Switch-originalet som jag och sonen Frank nyttjar dagligen, året runt. Nu gillar ju jag OLED som skärmteknologi, uppskattar den något förbättrade svärtan och det utökade lagringsminnet, men om jag skulle köpa en Switch till Frank idag, skulle jag satsa pengarna på den gamla modellen och istället lägga 1500 kronor på spel.



Loading next content