Svenska
Gamereactor
artiklar

Brädspelsspecial: Imhotep

Mackan har tagit på sig rollen som egyptisk arkitekt och fraktat stenblock längs Nilen i Kosmos strålande brädspel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Regelmässigt avancerade brädspel i all ära men det finns något oöverträffbart tilltalande i det enkla och okomplicerade. Marknaden har under många år nu svämmat över av visuellt grandiosa brädspel med fler komponenter än man orkar räkna och regelböcker tjockare än uppslagsverk. Och där finns absolut en tid och plats för komplexa spelmekaniker men jag upplever allt för ofta att många brädspel har efterkonstruerad, påklistrad sådan. En bieffekt som ofta uppstår när spel lanseras på Kickstarter eller via andra webbplatser för crowdfunding och där många kreatörer verkar ramla i samma fälla och försöka attrahera köpare genom överflödigt visuellt lull-lull.

Brädspelsspecial: Imhotep

Där finns gott om exempel på brädspel som lever på illusionen av att vara regelmässigt komplexa enbart genom överdrivet användande av mer komponenter. Tack och lov är Imhotep från Kosmos raka motsatsen till detta och bjuder på en stram, genomtänkt och ändå taktiskt komplex spelupplevelse. Nog för att utmärkelser och priser inte nödvändigtvis behöver vara en fingervisning om kvalité men Imhoteps nominering till Spiel des Jahres är knappast en slump och speldesignern Phil Walker-Harding har verkligen lyckats finna en nästan perfekt balans mellan spelarinteraktion, tempo och taktiska valmöjligheter. Det är ett spel som är lätt att lära men svårt att bemästra.

Brädspelsspecial: Imhotep
Detta är en annons:

I Imhotep tar varje spelare på sig rollen som arkitekt i forntidens Egypten med mål att bygga de största och mest imponerande monumenten. En process som på pappret kan låta enkel men som man snabbt inser är långt mer komplex än man först anat. Samtliga spelare hämtar nämligen sina byggblock från ett och samma stenbrott och båtarna med vilka blocken transporteras på är både begränsade till antal och till lastkapacitet. Utöver detta behöver man även tänka på vilka plats i ordningen som ens stenar ligger lastade på fartygen, och som grädde på moset är det inte alltid helt upp till en själv exakt när ett skepp seglar eller vilken av de flera byggarbetsplatserna som blir dess slutdestination.

Brädspelsspecial: Imhotep

Imhotep spelas under totalt sex omgångar som var och en består av ett obestämt antal möjliga spelardrag och på vart och ett av dessa måste den aktiva spelaren utföra en av fyra möjliga handlingar. Man kan välja att antingen hämta upp till tre stenblock från stenbrottet. Eller så kan man placera ut ett av sina tillgängliga stenblock på en ledig plats i ett av fartygen som ännu inte hunnit segla i väg. Alternativ tre är att välja ett av de tillgängliga fartygen och segla i väg med det till valfri ledig byggarbetsplats. Detta går att göra oberoende av ifall den aktiva spelaren har block på fartyget och det måste inte ens vara fullastat. Slutligen går det också att välja att spela ut ett marknadskort som tillfälligt kan ge extra handlingar, resurser eller skänker en permanent bonus.

Brädspelsspecial: Imhotep
Detta är en annons:

Spelmekanikerna fungerar exceptionellt väl med temat och varje block man som spelare placerar känns konsekvensfullt och det är riktigt trevligt att se hur de olika monumenten växer ju längre tid spelet fortgår. Komponenterna känns rejäla och presentationen är rakt igenom strålande och en extra eloge går till regelhäftet vars struktur är osedvanligt bra. Lättlästa regler hör verkligen inte till det vanliga bland brädspel. Tyvärr. Som jag även nämnde tidigare är Imhotep lätt att ta till sig och förstå men erbjuder även gott om strategiska möjligheter och interaktion mellan spelarna. Det är ett spel som uppmanar till en stundtals mer aggressiv spelstil där man med få medel kan lägga rejäla krokben för motståndet.

Brädspelsspecial: Imhotep

Imhotep är verkligen en fullträff och kombinerar snabbt spelflöde, tema, presentation och mekanik på ett strålande vis som man inte får nöjet att uppleva allt för ofta. Den förhållandevis låga inlärningskurvan gör spelet enkelt att ta till sig och den ständiga balansen kring att väga ens alternativ mellan att få egna stena på plats och samtidigt motverka dina motståndares placeringar erbjuder gott om strategisk variation. Det är ett spel som helt klart kan tilltala hela familjen, unga likväl som äldre och spelar precis lika bra oavsett om ni är två, tre eller rent av fyra runt bordet. Att det dessutom är avklarat på mellan trettio och fyrtio minuter gör det lätt att motivera 'bara en omgång till' för de revanschsugna spelarna.

Betyg: 8/10

Spelinformation:
Rekommenderad ålder: 10
Genomsnittlig speltid: 40 minuter
Antal spelare: 2-4
Pris: 299kr



Loading next content