Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi packar upp Zappiti Pro 4K HDR

Mackan kikar närmare på Zappitis lyx-mediaspelare och delar med sig av sina första intryck och tankar kring denna monsterpjäs till maskin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I lite mer än två veckor har nu Zappitis rejält fläskiga mediaspelare levt på redaktionen och fått leka gästspel i min hembioanläggning där den blivit matad med kompromisslösa filer lyfta direkt från UHD och Blu-ray skivor. Vi pratar alltså inte om komprimerade data här utan en ren video och ljud-ström som bit för bit kopierats från en riktig skiva och paketerats i en mkv container. Fördelen? Bortsett från det uppenbara att slippa kladda med skivor så kommer man undan allt från påtvingade filmtrailers till långsamma java-menyer och annat lull-lull som långt ifrån alla orkar eller vill bry sig om.

Vi packar upp Zappiti Pro 4K HDR
Som med all hembioutrustning är lådan rejält tilltagen

För när man väl lyckats skaffa sig ett fint digitalt bibliotek av backups på ens filmsamling så vill man ju självfallet ha en maskin som är kapabel att spela upp filerna på ett sätt likvärdigt en riktigt bra UHD eller Blu-ray spelare. Ett annat måste är att allting ska vara visuellt presenterat på ett snyggt och lättnavigerat vis, tänk Netflix med där du har fullt ägandeskap över filerna och aldrig behöver oroa dig över att filmer eller serier försvinner. Så länge du inte själv raderar dom, så klart. Där finns ett antal lösningar idag på marknaden för just denna typ av mediauppspelning men alla lyckas inte lika bra med sin uppgift. Och på den punkten sticker Zappiti markant ut från mängden.

Vi packar upp Zappiti Pro 4K HDR
Zappitis presentationsblad
Detta är en annons:

Ja detta är en premiummaskin riktad till en förhållandevis liten del av marknaden. Oss galningar som inte accepterar annat än det bästa. Under lång tid har jag velat lägga mina tassar på en de Fransk-ägda Zappitis maskiner men aldrig riktigt kommit till skott. Så att där nu står en Zappiti Pro 4K HDR här bredvid resten av maskineriet känns väldigt trevligt, något som jag helt och hållet har Hembiobutiken att tacka för. Så hatten av till dom för att de ville låna ut spelaren så vi kunde titta närmare på och spela lite material på den, och första intrycken var mycket, mycket goda. Både själva uppspelningen likväl som maskinen i sig som verkligen känns rejäl och tilltagen.

Vi packar upp Zappiti Pro 4K HDR
Den svarta erotiska pjäsen, en riktig bjässe

Den svarta bjässen klockar in på strax över sju kilo och känns rejält stabil i sin konstruktion med chassit helt i metall och en nedfällbar lucka framtill som snyggt döljer de två platserna för 3.5" hårddiskar. På baksidan har vi generöst med anslutningar för både HDMI via 2.0a, HDMI-audio, guldplätterade RCA-anslutningar och optisk samt koaxial för de som vill använda sådant. Självfallet finns där också en hel drös USB-anslutningar och spelaren stödjer allt från externa hårddiskar till tangentbord, möss och annat. Värt att notera är också den fullt diskreta hörlursförstärkaren som lurar på insidan av chassit. Perfekt för att verkligen kunna njuta av musik direkt via spelaren helt enkelt.

Vi packar upp Zappiti Pro 4K HDR
Gott om sladdar, wifi-antenner och bakgrundsbelyst fjärris
Detta är en annons:

Den medföljande fjärrkontrollen är proppat med funktioner och dessutom behagligt nog bakgrundsbelyst, vilket är en väldigt tacksam funktion att ha när man sitter i hembiomörkret. Skulle man inte vilja använda sig av fjärrisen som Zappiti själva lagt med har spelaren dessutom stöd för att integreras med Control4, Crestron, ProControl, RTI, Pronto eller en Logitech Harmony för de som använder sådana. Övrig setup är smidig i sitt upplägg och efter att du registrerat maskinen hos Zappiti och skapat ditt konto (ett nödvändigt ont, dessvärre) så kan du rätt och slätt ange dina mediakällor. Allt från eventuella NAS du kör på hemnätverket, din lokala dator eller maskinens egna HDD-platser ifall du brukat dom.

Vi packar upp Zappiti Pro 4K HDR
Den bakgrundsbelysta medföljande fjärrkontrollen

Maskinen samlar sedan automatiskt in all info baserat på katalog och filnamnen och organiserar automatiskt till dig. Lätt som en plätt och innan du vet ordet av har man ett eget privat litet Netflix att sitta och mysa med där varje film presenteras med trailers, formatspecifikationer, synopsis och allt annat du kan tänkas önska dig. Sen är det bara att klicka på en film, luta sig tillbaka i soffan och njuta av en rent av fenomenal mediauppspelning som skåpar ut motståndet. Självfallet har den som tidigare nämnt fullt 4K-stöd och avkodning för DTS:X och Atmos, något som exempelvis Apple TV totalt saknar. Utöver detta körs Zappitis specialframtagna mjukvara som skalar upp material till 4K-upplösning och markant förbättrar både skärpa och dynamik. Något jag rätt omgående märkte när jag snabbt kastade lite 1080p video på maskinen.

Vi packar upp Zappiti Pro 4K HDR
Ett helt batteri av anslutningar

Självfallet körde igenom mina vanliga referensscener i olika filmer. Både för att få en uppfattning om ljudet likväl som bildkvalitén och som tidigare ägare till både Oppos flagskepps 4K-spelare UDP-203 och Panasonics supersnurra så var detta riktigt, riktigt imponerande. En helt makalös maskin med så mycket inställningsmöjligheter och magiska tricks under huven att man baxnar. Dess egentligen två svagheter som går att hitta vid en första anblick är avsaknaden av Dolby Vision och HDR10. En begränsning satt av Realtek chippet i maskinen men sett i det stora hela en bagatell då de flesta moderna TV-s värda namnet sköter tone mapping utmärkt på egen hand.

Vi packar upp Zappiti Pro 4K HDR
En av många möjliga vyer i gränssnittet

En fullständig och utförlig recension kommer självfallet att dyka upp lite senare och vi hoppas även kunna kika lite närmare på processen kring att digitalisera en fysisk filmsamling. Något jag själv gjorde för snart lite mer än ett år sedan och som markant har påverkat mitt filmtittande i en positiv bemärkelse. Vi är självfallet alla olika där men den överblick som en digital vägg av posters ger mig och att lätt kunna hoppa mellan filmer utan at resa sig från soffan är guld värd och Zappiti-spelaren var verkligen den sista pusselbiten som saknades för mig.

Zappiti Pro 4K HDR finns att köpa hos Hembiobutiken likväl som dess mindre kusiner Mini och One SE.



Loading next content