Svenska
Gamereactor
artiklar
AKTUELLT: E3 2021-täckning

Microsoft @ E3 2021

Så har Microsoft haft sin E3-presskonferens, och vi summerar och analyserar allt som hände i en mastig genomgång...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I och med att E3 i år är helt digitalt, är mycket annorlunda mot för vad vi är vana vid. De gäller även presskonferenserna, som i år i hög grad snarare varit varianter på förinspelade Nintendo Directs eller klassiska spel-streams. Ubisoft satsade dock på en hyfsat traditionell lösning igår, och Microsoft har just avrundat vad som i stora drag kan beskrivas som en klassisk E3-presskonferens - om än utan livepublik.

Den störa snackisen inför presskonferensen har varit Microsofts uppköp av Bethesda och eventuella exklusiviteter, där framför allt Starfield och The Elder Scrolls VI varit viktiga. Det förstnämnda av dem fick äran att inleda showen, då Bethesda-producenten Todd Howard intog scenen. Det visade sig ganska omgående att de läckor vi sett från Starfield under våren tycks ha varit äkta. Vad spelet bjuder på, fick vi inte se särskilt mycket av, men stilen kändes som en slags mer realistisk scifi med tjocka rymddräkter och rymdskepp som faktiskt ser funktionella ut.

Microsoft @ E3 2021
Starfield är äntligen uppvisat. Tyvärr dröjer det ett år till innan det släpps dock.

Detta blir Bethesdas första helt nya rollspelsserie på över 25 år, och det släpps den 11 november som en Xbox-exklusivitet. Det betyder sannolikt även PC, men alltså inte Luna, Playstation eller Stadia. Efter Starfield-visningen förklaras att 30 spel ska visas upp under showen, varav 27 av dem kommer direkt till Xbox Game Pass.

Detta är en annons:

Stalker 2 var nästa titel att visas upp, och det ser riktigt snyggt ut, även om jag tyckte trailern var i märkligaste laget, men i korta drag väntar äventyr i Tjernobyl mot människor och mutanter. Det var tidigare tänkt att lanseras i år, men även detta har drabbats av en försening och kommer nu först den 28 april. Back 4 Blood var nästa titel att visas upp, och det har vi ju även fått se tidigare under Summer Game Fest/E3. Det ser fortfarande lika bra ut, och bekräftades här ingå med Xbox Game Pass från och med dag ett, något som förhoppningsvis betyder att det kommer vara riktigt många som spelar.

HQ

Därefter var det svenskt på menyn, för Avalanche Studios (Just Cause, Rage 2) dök upp på skärmen. Det visar sig handla om en ny spelserie kallad Contraband, men vi fick tyvärr inte veta särskilt mycket mer än att det är på väg, samt att det är en Xbox-exklusiv titel. Vi förmodar att det betyder öppen värld och den kreativitet som vi är vana vid från deras spel.

Att dundersuccén Sea of Thieves skulle vara med på presskonferensen var väl i det närmaste givet, och mycket riktigt dök det upp efter Contraband. Nu har Rare slagit sina påsar ihop med Disney i en cross-over med Pirates of the Caribbean. Det betyder att självaste Jack Sparrow hälsar på i ett storydrivet äventyr kallat A Pirates Life som släpps utan extra kostnad den 22 juni.

Detta är en annons:

Back 4 Blood visar sig inte vara den enda nyheten på väg till Xbox Game Pass, utan dunderhöjdare Yakuza: Like a Dragon utannonserades också till tjänsten och släpps redan idag. Har du inte spelat serien tidigare och inte riktigt vet vart du ska börja, så rekommenderar jag detta. Missa absolut inte. Men ge sjutton i de engelska rösterna dock, ha japanskt tal med text!

Microsoft @ E3 2021
Sea of Thieves får besök av en herre som vi misstänker redan varit stor inspiration för Rare

Därefter blir det mer svenskt igen då Dice Battlefield 2042 visas upp. Den här gången är det dock mer gameplay och mindre scriptat. Det känns som att vi har fullkomligen episka strider med massor av möjligheter i ett rasande tempo att se fram emot. Jag är och förblir positivt inställd mot detta. Det känns på förhand betydligt hetare än Battlefield V för min del.

Tempot mellan spelen som visas är högt och Annapurnas 12 Minutes visas upp efter detta med en kort trailer som äntligen ger oss ett premiärdatum. Det blir den 19 augusti vi kan se fram emot detta. Även Psychonauts 2 visas upp med en trailer, och här presenteras också ett premiärdatum. Detta mycket lovande plattformsäventyr släpps den 25 augusti.

Pete Hines från Bethesda dök därefter upp för att prata om sammanslagningen med Microsoft. Han hade även ett litet paket att bjussa på i form av ytterligare Bethesda-titlar till Xbox Game Pass (totalt finns där nu 30 stycken spel från utgivaren). Han passade även på att presentera en ny expansion till Fallout 76 kallad The Pitt som släpps 2022 samt snackade om kommande Steel Reign som lanseras den 7 juli. Även Doom Eternal får snart en Xbox Series S/X-uppdatering liksom The Elder Scrolls Online.

Microsoft @ E3 2021
Massor av Bethesda-spel har nu lagts till i Xbox Game Pass och det är kopiöst mycket på gång.

Från Bethesda blev det sedan dags för gosedjur. Ett spel kallat Party Animals utannonserades, och tycks vara Gang Beast med lite mer variation och gulligare tema. Party Animals släpps 2022. Detta avlöstes därefter av Hades som kommer till Xbox den 13 augusti. En höjdare alla borde ha spelat, det ingår dessutom med Xbox Game Pass. Somerville tog vid och utvecklas av före detta Playdead-folk. Spelet och temat med något slags realfuturisk dystropi ser intressant ut, men något mer är svårt att säga eftersom det kommer först 2022 och det var knapphändigt med information.

Här var turen äntligen kommen till Halo Infinite, som ju hade mycket att bevisa efter fjolårsfloppen. Särskilt mycket mer information fick vi väl egentligen inte, men väl se både lite single- och multiplayer som gav försmak på både story (Cortana har fått en ersättare), design och hur de nya striderna ser ut. Utan att vilja hypa för mycket (det visades för lite konkret), så vågar jag åtminstone påstå att Halo inte längre ser ofärdigt ut, utan tvärtom väldigt snyggt. Det släpps för övrigt lagom till årets julhandel, vilket jag tror betyder november.

Microsoft @ E3 2021
Halo Infinite släpps sent i år. Vi förmodar att det kommer i november, exakt 20 år efter Halo: Combat Evolved samma år som även Xbox fyller 20 år.

Halo Infinite avlöstes av Diablo II: Resurrected som släpps med Xbox Series S/X-opimering den 23 september. Jag älskade PC-versionen och kan inte tänka mig att jag ska vara mindre förtjust i denna utgåva. Det åtföljdes av mer mörker då A Plague Tale: Requiem utannonserades, och det är givetvis uppföljaren till A Plague Tale: Innocence. Detta kommer till både konsolerna och PC nästa år och ingår med Xbox Game Pass från dag ett.

Far Cry 6 var nästa spel på schemat, där vi fick se nytt gameplay. Jag är personligen ännu inte helt övertygad av detta, utan tycker det ser lite för mycket "Ubisoft-mall" ut, men jag håller tummarna för att jag får fel. Slime Rancher 2 var nästa titel att utannonseras, och vi har folk på redaktionen som verkligen dyrkar originalet så det blev rejält jubel här. Själv har jag fortfarande inte gett mig i kast med det, men får väl ge del två chansen när det lanseras 2022 och ingår med Xbox Game Pass.

HQ

Vintersport stod på tur och vi fick se lite från nya snowboardsimulator Shredders som ser ut att bli ett synnerligen kompetent vintersportspel och har premiär i december detta år med premiär direkt till Xbox Game Pass. Atomic Heart utannonserades därefter och detta var nog showens kanske mest otippade favorit för min egen del. Det är ett actionspel som verkligen inte liknar just något annat. Spana in trailern av det här ovan!

En pixelfest kallad Replaced visades efter det. Ett actionspel som blandar nytt och gammalt med fräna kameraåkningar, som fick många att jubla i vår corona-säkra redaktions-chat. Det tycks absolut bli något värt att hålla utkik efter för alla som gillar retrodoftande shooters. Därefter visades Grounded, som står i färd med att få uppdateringen Shroom and Doom den 30 juni. Då kan vi äntligen börja samla Achievements i spelet - följt av en kort Among Us-presentation, och därefter det vansinnigt vackra rollspelet Eiyuden Chronicle (tänk en blandning av Suikoden och Octopath Traveller). Efter det blev det återigen svenskt då vi fick se The Ascent, som ser så otroligt bra ut.

Microsoft @ E3 2021
Eiyuden Chronicle ser otroligt läckert ut.

Efter en trailer som initialt förde tankarna till Microsoft Flight Simulator, fick vi se Age of Empires IV en kort stund, innan fokus gled över till The Outer Worlds 2. Det var dock en förrenderad video där utvecklarna förklarade att det enda de hade att säga om spelet var att avslöja titeln. Det verkar alltså vara nyligen påbörjat och därmed rimligen långt bort, men av teasern att döma finns humorn kvar i alla fall.

Som väntat dök Microsoft Flight Simulator upp under presskonferensen, och som vi kunnat rapportera senaste dagarna kommer det ganska snart. Redan den 27 juli är det premiärdags till Xbox Series S/X och det vankas dessutom en Top Gun-expansion för den som vill flyga lite snabbare än propellerplan. Top Gun-expansionen släpps i samband med filmen under hösten.

Om Microsoft Flight Simulator var snyggt, hade det dock inget att hämta mot Forza Horizon 5 som nu är officiellt utannonserat och kommer redan den 9 november. Som det ryktats om, äger det rum i Mexiko med en större och mer varierad värld än någonsin. Det finns flera sätt att spela mot varandra och en artificiell intelligens som hjälper till att para ihop dig med andra spelare. Bland annat nämndes en kampanj, ett battle royale-liknande läge, samt mer humoristiska som att krossa piñatas med bil och möjligheten att bygga helt egna banor och skapa helt egna regler i ett nytt läge. Eftersom detta är ett Microsoft-spel, ingår det givetvis med Xbox Game Pass.

HQ

Efter en tämligen välpackad presskonferens dök Phil Spencer upp på scen för att tacka alla fans och påminna om att Xbox fyller 20 år i år. Innan han avslutade, hade han dock en sista överraskning, och utannonserade Redfall. Det utvecklas av Arcane Austin (Prey-rebooten) och är en vampyr-shooter med en lite lättsammare ton som för tankarna till serietidningar. Den förrenderade trailern visade fyra personer i strid mot vampyrer, där alla har olika egenskaper. Jag utgår från att det blir co-op och att vi får höra mer kommande månader då det släpps till sommaren 2022.

Med det avslutades en våldsamt välfylld presskonferens som väl får beskrivas som stabil, men en aning osexig. Väldigt mycket var trots allt sådant vi kände till sedan tidigare, även om det såklart var trevligt att få se omtalade titlar för första gången, medan de stora överraskningarna framför allt var förrenderade trailers. Men det står i alla fall klart att vi kan se fram emot en synnerligen välspäckad höst och ett ännu mer packat 2022 till Xbox Game Pass samt att det innan nyår lassas på med bland annat Microsoft Flight Simulator till konsol, Halo Infinite och Forza Horizon 5.

HQ


Loading next content