Svenska
Gamereactor
artiklar

Dödas konsolerna av 5G?

Det snackas om att 5G kan komma att bli slutet för konsolerna. Redaktör Mäki tror det kan ligga något i det, men bara till viss del...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Rubriken må låta som en frågeställning från en rabiat konspirationsfantast (den sämsta sortens google-riddare), men syftar naturligtvis på veckans nyhet om att Final Fantasy-producenten Naoki Yoshida tror att den större tillgången på bättre bredband kommer få många att nöja sig med att streama istället för att köpa en konsol. Har han rätt då?

Jag tror inte ens den mest rabiate konsolanvändaren och den störste streaming-hataren i världen tvekar på att streamade spel kommer att växa i framtiden. Även om Google Stadia åtminstone initialt tycks ha floppat rent kommersiellt, så finns det såklart alternativ som går desto bättre. Det är ju fortfarande en relativt ny satsning och spelvärlden verkar ju rent generellt sett röra sig i samma riktning som musik och film redan gjort - det vill säga mot abonnemang.

Dödas konsolerna av 5G?
Vill du spela Xbox behövs idag ingen Xbox, både streaming och PC fungerar.

Det betyder dock inte att konsolernas position är hotad. Allt står ju och faller med hur inkomstbringande de fortsätter att vara i förhållande till streamingen. Jag skrev ju nyligen om Sonys nya strategi och hur de nu förbereder sig för att satsa mer på PC, smartphones och live service-titlar för en framtid där konsolerna inte står i centrum för Playstation. Om detta slår väl ut för dem, kommer de såklart satsa hårdare på det. Samma med Microsoft, funkar Xbox Game Pass och Xbox Cloud Gaming, så är ju det något man kommer utöka.

Detta är en annons:

Visar det sig att intäkterna från att ha egna konsoler blir så låga i förhållande till annat, ja då kommer de att ta stryk. Det är inte välgörenhet som företagen pysslar med. Med 5G kommer det onekligen gå att spela även de mest grafiktunga titlarna på alla format och nästan överallt.

Dödas konsolerna av 5G?
Giganten Amazon har lanserat en egen speltjänst med abonnemang kallad Luna, som fått mycket beröm.

Att det finns folk som inte vill ha en konsol med en massa sladdar i vardagsrummet, utan bara en TV som streamar spel, känns onekligen troligt. Dessutom blir det lättare att spela lokal multiplayer hemma på varsin skärm, istället för att två konsoler ska köpas. Jag har varit inne på det redan tidigare, men när tekniken väl är på plats och en Playstation- och/eller Xbox-app medföljer varje smart-TV, så kommer det gå snabbt för folk att haka på det nya.

Därmed dör konsolerna av 5G? Nej, det tror jag absolut inte. Men jag håller verkligen inte med alla som gör sig lustiga över att smartphones tidigare utsågs till konsoldödare eller hånar andra som förutspått detta tidigare. Det jag tycker väldigt många missat, är hur konsolerna på sätt och viss dött flera gånger redan.

Detta är en annons:

Introduktionen av snabbt internet har gjort att både Microsoft och Sony idag säljer konsoler som inte ens kan spela fysiska titlar. PC-grafikkort gjorde förvisso inte att det slutade komma Playstations och Xboxar, men de gjorde att våra konsoler idag verkligen är PC-burkar och att både Microsoft och Sony stödjer PC-spel samt accepterar PC för exklusiviteter och cross-play. Skillnaden att spela konsol kontra PC är just nu mer artificiell än något annat. Det är begränsningar i mjukvaran för att Microsoft och Sony vill ha det så, som hindrar spel från att vara helt multiformat, inte att konsolerna är helt olika som i fallet Mega Drive och Super Nintendo, eller Dreamcast och Gamecube. Och smartphones har i sin tur lett till att våra storspel idag praktiskt taget är 'free to play'-titlar som vi betalar fullpris för samt att de släpps i beta-skick.

Dödas konsolerna av 5G?
Även Sony förbereder sig på en framtid där konsolerna inte längre står i centrum för Playstation.

Jag har gjort Gamereactor såpass länge nu att jag vet att folk hade reagerat otroligt negativt om jag berättat om dagens spelmarknad i min blogg för bara fem år sedan. Men nu är vi här. Och om fem år tror jag det kommer vara en självklarhet att man kan spela Xbox Game Pass på en Nintendo-konsol samt att Sonys titlar lanseras till PC samtidigt som Playstation och att flera av Microsofts, Nintendos och Sonys största succéer hör hemma på smartphones.

Men jag tror även det kommer finnas fler stora skillnader. Skillnader som är svåra att förutsäga just nu och som involverar streaming. Men lika självklart som att säga att man idag har Netflix, kan det vara att säga att man har Playstation eller Xbox i framtiden - men då syfta på abonnemang som gör att man får spela streamat från dessa tjänster.

Någon konsol har man visserligen inte, men man spelar ändå dessa format precis som man väljer mellan HBO eller Disney+. Barn kommer växa upp och vara vana vid att spela spel utan ett stycke elektronik framför TV:n (som för övrigt inte heller behövs när man kan spela vart som helst på nästan vad som helst). Det blir deras konsoler och deras barndomsminnen.

Dödas konsolerna av 5G?Dödas konsolerna av 5G?
Innebär 5G att konsolen är död? Nej, knappast, men precis som tidigare generationer får vi vara beredd att det rejält ändras vad en konsol är. Kanske är det en streaming-låda nästa generation?

I dessa diskussioner dyker det oftast upp ett argument i stil med "Jaha, men jag kommer alltid fortsätta spela konsol iallafall". Då får denna person göra sig redo på att eventuellt bara spela retro vid någon tidpunkt eller helt enkelt uppdatera sin åsikt av vad en konsol kan vara. Nya konsoler kommer bara att släppas så länge konceptet är riktigt lönsamt och logiskt. När fysiska Playstation- och Xbox-konsoler nu bara är delar av ett större nätverk snarare än navet i det, kommer de plockas bort när de inte längre behövs. Det får betraktas som fakta, ingen av Microsoft och Sony tillverkar konsoler för att vara snäll.

Däremot lär det ta åtminstone hela denna generation innan vi är där och jag är riktigt nyfiken på att få se vad som händer i framtiden, och hur 5G kommer påverka våra spelvanor. För det kommer det att göra, det ser jag som ofrånkomligt.



Loading next content