Svenska
Gamereactor
artiklar

PS5 vs Xbox Series X: Designen

Gamereactors egen Art director har dissekerat designen på de nya konsolerna och valt ut den har anser vara snyggast av de två...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Hur en spelmaskin ser ut, sett till det yttre plasthöljet, spelar för de allra flesta väldigt liten roll. Och det bör väl inte spela särskilt stor roll, för någon. Eftersom det (som det så vackert heter) alltid är insidan som räknas. De flesta av er som avser att införskaffa en eller båda av de nya konsolerna lär dessutom gömma den i någon slags mediamöbel men trots detta hade jag, i egenskap av Gamereactors Art Director, bedöma och kritisera designen på de nya maskinerna i denna notis. Detta är mina åsikter och ingen annans och det har verkligen ingenting med prestandan eller spelen i sig, att göra, alls.

PS5 vs Xbox Series X: Designen
Två konsoler med snarlik prestanda som släpps i stort sett samtidigt, och spelar samma spel. Två konsoler med radikalt olika design.

Playstation 5 är stor, det vet vi alla vid det här laget. Otroligt väl tilltagen rent storleksmässigt och den ser ut som ett segel, eller ett lyxigt megahotell i Dubai. Designen på Sonys kommande maskin är minst sagt unik och det positiva här, är ju att man aldrig kommer att förväxla den med något annat i elektronikväg, någonsin. Där har Sony som vanligt varit smarta. För hur man än vänder och vrider på det är Microsofts nuvarande strategi med maskiner från flera konsolgenerationer som har snudd-på identiska namn och snarliknande, kubiska, utseenden - Tvivelaktig. Jag tror att många, många spelköpare kommer att blanda ihop Xbox One X med Xbox Series X och Xbox One S med Xbox Series S.

PS5 vs Xbox Series X: Designen
Att hålla den glättigt högblanka plastytan mellan de vita segelvingarna på PS5 dammfri och ren, kommer att bli en renodlad mardröm.
Detta är en annons:

Playstation 5 är i grunden vågad, rent designmässigt, och konsolens böljande former och skeva grundlinjer samspelar väl med hur handkontrollen Dual Sense ser ut. Den är dessutom rätt läcker när den väl slagits igång då ljuset som skjuter ut ur de svarta kylflänsarna längst in mot de vita, segel-liknande, sidorna, ser väldigt snyggt ut. Dual Sense är dessutom superläcker. Den blir snabbt smutsig med tanke på att den är kritvit (med kritvita knappar) men direkt ur kartong är det få handkontroller genom tiderna som gjort mig så spelsugen som denna gör.

PS5 vs Xbox Series X: Designen
Det släpps två nextgen-konsoler nästa månad men bara en av dem levereras med en nextgen-handkontroll (och den är kritvit).

När det gäller Xbox Series X är det ju i grunden "bara" en rektangulär låda i svart (matt) plast med några hål på toppen, för kylning. Samtidigt är minimalism något av det svåraste som går att ge sig på i designväg och jag anser att Microsoft lyckats väl, här. Den känns storleksmässigt perfekt när man håller den i händerna eller ställer den på mediamöbeln och maskinen är klart tyngre än vad jag hade förväntat mig. Den känns rejäl. Rekorderlig. Det enda som jag inte riktigt gillar är att eject-knappen är gjord av exakt samma plast i exakt samma färg som resten av chassit, vilket får den delen av framsidan att se lite billig, ut. Microsoft borde ha satsat på en knallgrön knapp i adoniserat aluminium, istället. Eller något annat i alla fall gentemot resten av höljet, som bryter av (på samma sätt som de gröna hålen på toppen av burken gör). I slutändan är den dock tjusig, anser jag. Handkontrollen ser nästan exakt ut som den gör till Xbox One X och samspelar till skillnad från Dual Sense + Playstation 5 naturligtvis inte alls med kubismen som gäller för själva konsolen.

PS5 vs Xbox Series X: DesignenPS5 vs Xbox Series X: Designen
Vilken maskin tycker du är den snyggaste av de två?
Detta är en annons:

I slutändan är det för mig svårt att inte kora Xbox Series X till vinnare här, även fast jag tycker att den blir lite för plastig. Det hade varit enkelt för Microsoft att göra delar av chassit i aluminium på samma sätt som exempelvis G-Technologys ursnygga (länk) externa hårddiskar (har två stycken här på mitt skrivbord) eller dylikt. Playstation 5 är som sagt väldigt unik, enorm, också relativt tung och har en design som alla kommer att känna igen, på långt håll. men den upplevs som lite för plastig kan jag tycka, inte minst med tanke på hur de vita "vingarna" flexar och gnekar lite om man råkar lyfte den med ett lite för högt grepp.

Vinsten här, går till Xbox Series X.



Loading next content