Svenska
Gamereactor
artiklar

PS5: Allt vi vet såhär långt

Inom loppet av tre veckor väntas Sony visa upp Playstation 5 för första gången. Vi har nu samlat ihop allt du behöver veta för att vara förberedd inför detta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Många har kanske glömt det idag, men första riktiga livstecknet från kommande generation levererades av Sony. Det var i april förra året som hårdvaruarkitekten Mark Cerny gav oss de första detaljerna om Playstation 5 till tidningen Wired. Det var ett tämligen nytt sätt att utannonsera konsoler på, där det tidigare tigits hela vägen fram till en stor utannonsering.

Under hösten gjorde Sony detsamma igen med en ny Wired-intervju om en kommande konsolen, men därefter blev det ganska tyst. Nästa gång de hade något stort att avslöja var i januari, strax innan corona-krisen slog till, då de presenterade Playstation 5-logon, vilket fick ett enormt genomslag. Att corona satt käppar i hjulet före Sonys planering, är något de inte hymlat med, men detta är de såklart inte ensamma om. Den planerade hårdvarupresentationen som skulle ges under GDC gav istället under till synes improviserade former av samme Cerny under en livestream i mars, följt av ett utannonserande av handkontrollen DualSense i april.

PS5: Allt vi vet såhär långt
Redan förra året började det dyka upp bilder på utvecklingsenheten av Playstation 5.

Så vad är det egentligen vi fått veta om Playstation 5 - och vad är det vi inte vet? Till att börja med har Sony återigen slagit sina påsar ihop med AMD, som levererar både CPU (konsolens huvudprocessor, som i grund och botten styr hårdvaran) samt GPU (den grafikprocessor som trollar fram det som målas upp på din skärm medan du spelar). Sony har, liksom Microsoft till Xbox Series X, valt att satsa på en specialbyggd Zen 2-processor med åtta kärnor som arbetar i maximalt 3,5GHz. Detta medan GPU:n har en beräkningskapacitet på 10,28 TFLOP.

Detta är en annons:

Sistnämnda har varit en parameter som flitigt kastats omkring, i synnerhet sedan nuvarande generation inleddes. Beräkningskapaciteten är såklart en betydelsefull faktor (ett bra grafikkort är viktigt!), och något Microsoft gärna använder i sin marknadsföring eftersom de har en märkbart mer kraftfull konsol med en beräkningskapacitet på 12 TFLOP. Men självklart finns fler faktorer att ta hänsyn till, och till Playstation 5 är Sonys hemliga recept en ohyggligt snabb SSD-hårddisk på 825 gigabyte.

Den Sony valt prestera ungefär dubbelt upp gentemot Xbox Series X-varianten, och det här är något Cerny menar kommer möjliggöra betydligt mer sömlösa världar där hårddisken i vissa fall nästan kan dubbla om ett slags RAM-minne. I den Unreal Engine 5-demo som nyligen visades upp, fick vi se prov på just detta, där Epic och Sony tillsammans tagit fram makalöst läcker grafik. Epic har visserligen förklarat att Unreal Engine 5 kommer leverera även till PC-datorer med rätt komponenter och Xbox Series X, men att Playstation 5 har kapacitet så det räcker, råder det inget tvivel om.

HQ

Även om det rent allmänt anses vara runt ett halvår kvar tills Playstation 5 släpps, har Sony fortfarande inte visat upp själva konsolen. De flesta bedömare menar att det ska ske någon gång i juni. Varför man inte gjort detta kan ha flera förklaringar, dels kanske man faktiskt inte är helt klara och dels kan det vara att man vill dölja något. Det har på förhand snackats mycket om ett spektakulärt kylsystem till Playstation 5 som skulle göra konsolen både tyst och sval, vilket även spekulerats bidra till en högre prislapp.

Detta är en annons:

Något vi däremot har fått se är handkontrollen, vilket kom att bli april månads största nyhet när den visades. Uppmärksamheten kom framför allt av det faktum att Sony nu valt ett svart/vitt färgschema istället för en enhetlig färg, där somliga designmässigt dragit paralleller till Stormtruppernas rustningar i Star Wars. Att den svart/vita designen ger ledtrådar om hur Playstation 5 kan komma att se ut, får ändå anses troligt, så räkna med en konsol i dessa färger.

Sony har även valt en form som påminner mer om Xbox One-handkontrollen designmässigt än DualShock 4, samt satsat på en liknande variant av haptisk feedback i trigger-knapparna. Sistnämnda lär troligen få konsekvensen att fler företag nu använder denna fuktion eftersom både Microsoft och Sony har den. En annan stor nyhet med handkontrollen är att den nu har inbyggd mikrofon, vilket underlättar kommunikation och även öppnar för nya typer av spel. Touch-plattan finns även den kvar, vilket även gäller den inbyggda högtalaren liksom det inbyggda, uppladdningsbara batteriet som nu utlovas hålla betydligt längre än i föregångaren.

PS5: Allt vi vet såhär långtPS5: Allt vi vet såhär långt
Playstation 5-handkontrollen är ett stort kliv från Dual Shock-serien och den har flera nyheter.

Till sist har Share-knappen från DualShock 4 bytt namn till Create. Exakt vad det betyder är oklart, men möjligen fick vi ledtrådar under den senaste Ghost of Tsushima-demonstrationen där ett makalöst genomarbetat fotoläge finns med för att snabbt dela med dig av spektakulära bilder och videos.

Sony fick en del kritik för att Playstation 4 Pro inte hade någon Ultra HD Blu-ray optical drive, detta trots att många betraktar det som ett Sony-format samt att Microsoft erbjöd just detta till både Xbox One S och X. Men nu är de på banan igen och Playstation 5 levereras med stöd för Ultra HD Blu-ray. En annan efterfrågad funktion som är bekräftad, är bakåtkompatibilitet. Även om Sony inte gått in i detalj på hur detta kommer att fungera, så ska det gå att spela Playstation 4-titlar utan problem, och ofta är de dessutom förbättrade med framför allt snabbare laddningstider. Om även gamla handkontroller och tillbehör fungerar med Playstation 5, är däremot okänt.

De 825 gigabyten som SSD-hårddisken låter dig lagra spel på, kan tyckas vara i magraste laget (Xbox Series X erbjuder bara marginellt mer med 1 terabyte) i en tid när storspel ofta seglar långt över 100 gigabyte. Det skulle med andra ord betyda att det bara ryms runt fem-sex spel på hårddisken, och risken är ju att de blir ännu större nästa generation. Lyckligtvis har Sony tänkt på detta och du kommer kunna dela upp alla installationer. Behöver du inte ha franska eller tyska i dina spel, så behöver du heller inte installera detta. Utvecklare kan även välja att exempelvis skilja single- och multiplayer åt så du bara installerar den ena komponenten. Därmed finns goda chanser att spelen faktiskt blir mindre nästa generation.

PS5: Allt vi vet såhär långt
Hårdvaruarkitekten bakom Playstation 5 heter återigen Mark Cerny, som även skapade Playstation 4.

Men om du ändå behöver bygga ut din Playstation 5, så har Sony tänkt på detta. Precis som med deras senaste konsoler, kan du nämligen byta ut hårddisken mot en större. Det kommer åtminstone initialt inte vara riktigt lika enkelt att göra detta, då inte ens Sony just nu har full koll på vilka hårddiskar som stödjer alla krav de har på snabbhet, men det är givetvis något som kommer att lösas. Därmed borde du kunna klara av dina eventuella utrymmesbekymmer till konsolen.

Med detta avklarat, kommer vi till sådant vi inte vet om Playstation 5. Det inkluderar bland annat när den släpps, hur den ser ut och vad den kommer att kosta. Angående lanseringen har Sony upprepade gånger sagt att det blir sent i år, och en rimlig gissning är någon gång i november. Förseningar verkar inte vara något vi behöver oroa oss för, och Sony har sagt att detta ligger fast upprepade tillfällen, senast förra veckan. Prislappen är helt okänd, men Playstation 4 kostade $399 vid lanseringen och så gott som samtliga bedömare tror att det nu blir mer. Siffror mellan $449-$599 brukar slungas omkring i spekulationerna, och spontant känns runt $500 mest sannolikt.

Vad vi ska spela till konsolen är också i hög grad okänt. Vi vet tack vare intervjuer, platsannonser och uttalanden i samband med kvartalsrapporter, att Spider-Man 2 (Insomniac Games) tycks vara under utveckling liksom Horizon: Zero Dawn 2 (Guerrilla Games). Att Polyphony Digital jobbar på ett nytt Gran Turismo är också en riktig lågoddsare, samt att vi säkerligen kan räkna med gratis Playstation 5-uppdateringar av Ghost of Tsushima och The Last of Us: Part II. Sony har även flaggat för att de under en period kommer att släppa flera titlar till både Playstation 4 och 5, så de som har trotjänaren kommer alltså inte bli utan nya spel.

PS5: Allt vi vet såhär långt
Vid uppköpet av Insomniac Games sade Sony bland annat att det skulle bli mer Spider-Man. Att det blir till Playstation 5 får sägas vara en lågoddsare.

Angående gratis uppdateringar, har även EA flaggat för att de kommer erbjuda denna möjlighet åtminstone initialt till Playstation 5. Det vill säga att den som köper FIFA 21 eller Madden NFL 21 i sommar till Playstation 4, kommer kunna uppgradera dessa till Playstation 5-utgåvan. Till detta känner vi även till tredjepartstitlar som bland annat Assassin's Creed Valhalla och Outriders. Men generellt är det betydligt mindre vi vet om kommande Playstation 5-spel än sådant vi faktiskt vet - något som borgar för en spännande spelsommar och höst med många utannonseringar.

Nästa vecka återkommer vi med en liknande artikel där vi stämmer av allt vi vet om Xbox Series X, så du ska vara rejält förberedd inför de slutliga uppvisningarna av respektive konsol, vilket alltså beräknas ske i juni.



Loading next content