Svenska
Gamereactor
artiklar

PS5 vs Xbox Series X: Allt vi vet

Nu har vi äntligen fått veta vad de kommande nya konsolerna går för. Vad prestandaskillnaden mellan de båda får för konsekvens och vad vi ska spela till dem återstår dock att se...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Egentligen är det märkligt, men det jag tycker är mest spännande med varje ny konsolutannonsering, är det som är förmodligen minst viktigast av allt. Jag snackar om att få se hur konsolen faktiskt ser ut. Det har kommit många fulingar och skönheter genom åren, men jag har köpt dem alla oavsett design och haft kul med dem.

Och det är ju som sagt en rätt obetydlig grej egentligen som på intet sätt påverkar spelupplevelsen, men som brukar locka till otroligt mycket diskussion. Det som faktiskt betyder något, är ju istället vad konsolen mäktar med, eftersom det är vad som i stora drag kommer utgöra den palett som konstnärerna (spelutvecklarna) sedan har att arbeta med. Ju mindre energi som går åt till krångliga redskap eller att arbeta sig runt irriterande begränsningar - desto friare blir tanken och spelen därmed förhoppningsvis också bättre.

Just den här veckan har nu både Microsoft och Sony bestämt sig för att presentera prestandan i sina kommande båda konsoler; Xbox Series X och Playstation 5. Det har ryktats flitigt tidigare om att båda skulle vara den på pappret bättre konsolen (där bättre alltså är den som ger smidigare verktyg och friare tyglar), men de senaste två månaderna har det pekat alltmer mot att Xbox Series X skulle ha ett övertag.

PS5 vs Xbox Series X: Allt vi vet
Detta är en annons:

När Microsoft till slut härom veckan bekräftade ryktet om 12 TFLOP beräkningskapacitet, insåg de flesta nog att den var den mer kraftfulla, helt enkelt för att det är väldigt kraftfullt och prestanda kostar pengar. Och så blir det också, Sony har en sammanlagd beräkningskapacitet på 10,28 TFLOP och räknat på detta sätt är skillnaderna mellan konsolerna därmed ungefär lika mycket som en hel Playstation 4. Och det är inte det enda området i prestandan där saker tiltar klart i favör för Microsofts alternativ.

Precis som när det snackades om att Playstation 5 eventuellt var den mer kraftfulla, dök det upp användare i motsatta läger för att snabbt förklara att TFLOP inte är allt. Och så är det såklart. Det finns fler faktorer än så och både Playstation 5 och Xbox Series X tycks vara fylld med kisel för en rad hjälpfunktioner som ljud och Raytracing samt bestyckade med SSD-hårddiskar. Likaså länkas det flitigt till uttalanden från än den ena, än den andra utvecklaren som säger saker som styrker uppfattningen att favoritmärket nog faktiskt är bäst ändå.

Jag tror dock att det i slutändan är tämligen okomplicerat. Xbox Series X har ett märkbart övertag när det kommer till prestanda. Det betyder dock inte att det inte kommer att släppas hutlöst snygga spel till båda format. När förra generation inleddes, tyckte jag att både Ryse: Son of Rome och framför allt Forza Motorsport 5 var de snyggaste premiärspelen, trots att Xbox One var en svagare konsol än Playstation 4. Och att Playstation 4 fått löjligt snygga spel under generationen är ju ingen superhemlighet direkt. Bra utvecklare gör bra saker med bra verktyg. Och det kommer fortsätta gälla även i framtiden.

PS5 vs Xbox Series X: Allt vi vetPS5 vs Xbox Series X: Allt vi vet
Konsoler brukar räcka till mer än de ger skenet av. Här är de i mitt tycke snyggaste spelen från början och slutet av generationen; Forza Motorsport 5 och Horizon: Zero Dawn.
Detta är en annons:

Sedan är det som ovan nämnt så att prestanda kostar pengar. Så enkelt är det. Det finns ingen hemlig naturlag som gör att Sony inte kan peta ner 40 gigabyte RAM i PS5, en tio gånger större SSD och en betydligt snabbare processor samt dubbla uppsättningar av marknadens värsta grafikkort. AMD bygger de flesta komponenterna, men det handlar hela tiden om att leverera bästa tänkbara prestanda per krona. Detta har både Microsoft och Sony att förhålla sig till. Xbox Series X är som sagt mer kraftfull, men därmed sannolikt också dyrare att tillverka. Visst kan Microsoft subventionera hårdvaran för att få ner priserna, men i slutändan vill ju även de tjäna pengar på spel, det handlar inte om välgörenhet.

Det finns en annan faktor som jag tycker kommit bort lite i diskussionerna om de nya konsolerna, och det är att Microsoft ryktas släppa två konsoler samma dag. En Series X och en Series S. I princip samma typ av burk, men där sistnämnda inte är avsedd för 4K-grafik, vilket många inte bryr sig om, utan bara vill ha ett billigt sätt att få använda Xbox Game Pass. Den här konsolen kommer av allt att döma vara väsentligt svagare än Playstation 5, vilket betyder att vi nästa generation kan hamna i sitsen att Playstation 5 visserligen inte är mest kraftfull - men heller inte svagast. Microsoft tar båda dessa positioner (nej, jag har inte glömt Switch, jag utgår från att du förstår vad jag menar).

Med tanke på att ryktet om prestandan i både Playstation 5 och Xbox Series X visade sig stämma på siffran, åtminstone från seriöst håll, tror jag att uppgifterna om den svagare Xboxen ska tas på allvar. Den är en realitet. Det kommer skaka om en del eftersom det är ett nytt sätt att lansera en konsol på, och hur det tas emot återstår att se.

PS5 vs Xbox Series X: Allt vi vet
Microsoft har satsat på en okonventionell design för Xbox Series X, vilket de menar hjälper kylningen. Hur stor konsolen är kan du läsa mer om här.

För Sonys del har marknadsföringen av Playstation 5 lämnat en del i övrigt att önska senaste tiden. Av oklar anledning har de hållit korten väldigt tätt inpå kroppen och låtit Microsoft få ett rejält utrymme i media oemotsagt kring allt de har att berätta. När de nu valde att presentera Playstation 5, så gjorde det detta i en utdragen timme, där det som var intressant för gemene man visade sig vara sämre än det konkurrenten hade att komma med någon dag innan.

Det gäller att komma ihåg att det här främst var en visning avsett för den inställda Game Developers Conference, och alltså i första hand var riktad mot utvecklare som ville höra exakt just huvudarkitekten Mark Cernys tekniksnack. Men även med detta i åtanke, går det inte att komma ifrån att det här var första gången folk bänkade sig framför Youtube för att se något om Playstation 5, och möttes av något även många lojala fans beskrev som sömnigt.

När det kommer till PR-kriget, leder Microsoft just nu rejält och tycks vara på en monsteroffensiv där de varje vecka kommer nyheter om Xbox Series X, dess spel och dess funktioner. Som jag skrivit i tidigare bloggar och artiklar, vet jag lika lite som någon annan hur tankarna går hos Sony kring detta, men hoppas och utgår från att det finns en stabil plan. Större företag har fattat knepiga beslut förr, men om detta är ett sådant fall återstår att se.

PS5 vs Xbox Series X: Allt vi vet
En av många hemmasnickrade designer på Playstation 5. Hittills har vi fått se hur utvecklingsenheten ser ut, men den slutgiltiga designen tros bli annorlunda.

Oavsett detta, råder det ingen tvekan om att det inom en hyggligt snart framtid kommer event för både Microsoft och Sony tillägnade deras nya konsoler. Microsoft har ju den tänkta E3-showen som nu istället blir en renodlad livestream, men den lär sändas först i juni och jag skulle verkligen tro att de vill prata om konsolen ostört i en livestream innan dess. För Sonys del, lär det komma något i antingen maj eller juni. De har en trio tungviktare på gång i from av Final Fantasy VII: Remake, The Last of Us: Part II och Ghost of Tsushima, och att snacka för mycket om Playstation 5 innan de är ute kan tänkas skada försäljningen rejält.

Beroende på hur Sony ser på Microsofts uppmärksamhet för sina grejer, kan jag även tänka mig ett scenario där de den närmsta tiden börjar lätta lite på locket med små detaljer nu och då. Många tänker sig att folk är märkestrogna och inte byter format, men sanningen är att det är precis vad folk gjort (annars hade inte Atari, Nintendo, Sega, Sony och Microsoft vid olika tillfällen vara marknadsledare). De har mellan generationerna varit väldigt rörliga, precis som de är med smartphones och liknande. Att faktiskt anstränga sig för sina fans är och förblir viktigt, det har historien lärt oss.

Med prestandan till både Playstation 5 och Xbox Series X avslöjade, borde det inte ta alltför lång tid innan vi får börja se spel utannonserade till dem. Initialt lär det specifikt framgå att det är bilder från "other formats" alternativt förklara att det är PC som visas - men det ger ändå en fingervisning om vart vi är på väg. Hur faktorn att multiformatsspel lär fungera bättre till Xbox Series X kommer påverka, återstår att se, och är tillsammans med Xbox Game Pass förmodligen Microsofts bästa vapen. Sistnämnda gör ju att du får alla förstapartsspel och en hel hög annat med på köpet när du köper Xbox One X. Men vad prislappen blir och hur den svagare Xbox Series S - som jag tror den kommer heta - tas emot och påverkar, återstår att se. För Sonys del är det främst deras egna tunga spel som agerar största dragplåster, samt att den potentiellt blir billigare än Xbox Series X. Där är istället frågan hur folk ser på sämre prestanda och den potentiellt billigare jokern Xbox Series S som är de på förhand största frågetecknen.

PS5 vs Xbox Series X: Allt vi vet
Handkontrollerna tycks inte blir särskilt revolutionerande nästa generation. Microsoft har visat sin och Sonys ryktas påminna mycket om den till Playstation 4.

Vi vet alltså fortfarande inte hur Playstation 5 ser ut, och för min egen del tycker jag som sagt att det är en av de mest spännande detaljerna. Det mest intressanta, vad hårdvaran faktiskt går för, vet vi däremot nu efter denna vecka till både Sonys och Microsofts konsol. Som Cerny själv avslutande sade under gårdagen:

"Now comes the fun part. We get to see how the development community takes advantage of that feature set."

Och detta är det såklart svårt att argumentera mot. Nu väntar vi med spänning på att få se vad all ny prestanda kan komma att användas till och vad skillnaden mellan konsolerna får för praktiskt betydelse.



Loading next content