Svenska
Gamereactor
artiklar

Därför vinner Switch nästa generation

Vi får inte glömma bort dagens gigant när vi snackar om morgondagens vinnare. Switch säljer fantastiskt bra och så lär det också förbli...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Trots att Nintendo och deras Switch totalt dominerar spelförsäljningen just nu, talas det generellt bara om Playstation 5 och Xbox Series X när nästa generation kommer på tal. Men faktum är att Switch inte ens är tre år gammal ännu och lär hänga med länge än. Det är våldsamt heta spel på väg och Nintendo har aldrig varit blyga för att släppa uppdaterade versioner av sina konsoler. Playstation 5 och Xbox Series X må dominera det mediala utrymmet för tillfället, men när det kommer till faktisk försäljning är det inte lika självklart.

Och det är ju just sådant som är temat för denna artikelserie. Vilka vinner egentligen nästa generation? Jag började med Playstation 5, följt av Xbox Series X och nu har turen kommit till Switch. Vad är det som talar för och emot att den ska fortsätta vara den mest populära konsolen? Nu kör vi!

Därför vinner Switch nästa generation
Tidernas snabbast säljande spelenhet ångar på, och vi utgår från att Nintendo laddar på rejält i år.

Detta talar för Nintendo Switch
• Mer eller mindre sedan den släpptes har Switch varit den bäst säljande konsolen av dem alla och smulat sönder försäljningsrekord på löpande band. Det kan man ha synpunkter på och kalla gamla meriter som inte nödvändigtvis betyder något 2020, men faktum är att det egentligen inte finns några tecken som talar för att Switch popularitet ska avstanna. Nintendo håller korten tätt mot bröstet och har säkerligen flera överraskningar på gång under året, och de tävlar liksom lite på sina egna premisser. Den som inte tyckte att det spelade någon roll att Switch inte matchade Playstation 4 i prestanda, och köpte den ändå, lär heller inte bry sig om den har fulare spel än Xbox Series X. Det är inte alls där enhetens storhet ligger och varken Microsoft eller Sony har det som krävs för att hota dem, och med ett starkt momentum lär de fortsätta sälja tonvis av både spel och hårdvara.

Detta är en annons:

• Pris är något som historiskt sett visat sig vara otroligt viktigt för nya konsoler. Och jag tror ingen tycker att det är en varken provocerande eller särskilt skarpsynt analys att tro att Switch kommer vara billigare än Playstation 5 och Xbox Series X. Den som vill spela de senaste spelen, ha det största indieutbudet och dessutom få en smidig, portabel konsol lär fortsätta att köpa Switch. Likaså lär det vara familjernas förstahandsalternativ under lång tid framöver, bland annat just tack vare prislappen.

• Flera riktigt fina rykten med källor som Nikkei och Financial Times har skvallrat om att Nintendo just nu filar på en mer kraftfull Switch-enhet som ska lanseras ungefär samtidigt som Playstation 5 och Xbox Series X, eller möjligen strax efter. Den kommer fortfarande inte matcha dem grafiskt, men det är som ovan nämnt heller inte viktigt. Däremot tillför den ny fräschör och gör att Switch kommer fortsätta att skrivas om i media, samt gör den ändå mer relevant för den teknikintresserade publiken.

Därför vinner Switch nästa generation
Nintendos makalösa spel bidrar såklart till populariteten. Zelda: Breath of the Wild är serens bäst säljande spel - och uppföljare har en tendens att bli ännu mer populära.

• Många har pekat på Playstation 4 och snusförnuftigt deklarerat att bra spel säljer hårdvara. Och det ligger mycket i det, men jag skulle inte säga att bästa exemplet för det är Sonys senaste konsol, utan Nintendos enheter. De lyckas kränga förhållandevis primitiv hårdvara för rätt dyra pengar tack vare enormt mycket nytänkande och helt fantastiska spel som helt enkelt ger spelupplevelser man inte får någon annanstans. Vare sig det handlar om fullkomligt vattentäta succéer som Marios plattformsäventyr, hans asfaltstuktande i Mario Kart, Links eskapader i Zelda, fickmonsterjakten i Pokémon eller udda kreationer som Splatoon och Animal Crossing - så har Nintendo utvecklare i världsklass och med en lägstanivå som är närmast chockerande hög. Nintendos spel har kraften att ensamt göra att Switch fortsätter vara aktuell och konkurrenskraftig länge än, och att den med tunga lanseringar kommer sopa banan med både Playstation 5 och Xbox Series X julhandeln 2020 får väl närmast ses som ett faktum.

Detta är en annons:

• Det finns många citat som visare med vilken järnhand Hiroshi Yamauchi länge styrde Nintendo, och en hel del av hans metoder och tankegångar har funnits kvar i väggarna. Visst gjorde Satoru Iwata mycket genialt, men jag tror att vi även underskattar vad hans efterträdare Tatsumi Kimishima bidrog med ifråga om nytänkande. Han satt bara tre år som chef över Nintendo och under hans korta period hann Nintendo bli ett företag som gör smartphone-spel, samarbetar med Microsoft, tillåter crossplay och talar om en tänkbar framtid utan egen hårdvara. Nintendo är idag mycket mer flexibelt och snabbfotat, och svarar snabbt på det marknaden kräver. Att Nintendo ska göra samma tjurskalliga missar med regionslåsning, märklig censur, oanvändarvänliga system och liknande känns osannolikt - och idag är de mer fokuserade på vad som faktiskt är bra för spelarna. Kort sagt känns Nintendo mer framtidskompatibla än någonsin.

Detta talar mot Nintendo Switch
• Jag vet vad jag skrev ovan, och det står sig. Men Switch kom 2017. Nintendos konsoler brukar hålla ungefär fem år och sedan styrs utvecklingen över mot något annat. Skarvarna hanterar Nintendo vanligtvis inte särskilt väl och även om Switch gick bra, så ska man minnas att Nintendo 64 efterträddes av floppen Gamecube, medan Wii efterträddes av floppen Wii U. Börjar Switch-stödet dala 2021 och en mindre sexig Switch-uppföljare presenteras, väntar sannolikt åtskilliga svåra år för Nintendos del.

Därför vinner Switch nästa generation
Ett geni vi kommer sakna något enormt den dagen han drar sig tillbaka från spelvärlden.

• Den 16 november fyller spelvärldens förmodligen störste spelskapare någonsin år. Shigeru Miyamoto. Mannen bakom bland annat Mario och Zelda. Men faktum är att han fyller 68 år, och det är knappast purungt. Även om mannen är ett veritabelt geni, så går det inte att komma ifrån att hans ålder är på väg att börja bli ett seriöst hinder. Hur länge kommer han kunna leverera nyskapande idéer och det där tänkandet utanför lådan som lett till så många udda och makalösa produkter? Någon gång lär även Miyamoto vilja lägga handkontrollen på hyllan för att spela mer banjo och pyssla med sina älskade hundar. Och risken är att det sker förr snarare, och det kommer att vara ett närmast sanslöst stort kreativt och namnkunnigt avbräck för Nintendos del.

• Ni har säkert hört folk säga att Microsoft och Sony har massor av verksamheter att falla tillbaka på. Om Playstation 5 eller Xbox Series X inte går som planerat - så klarar de sig ändå. Nintendo däremot, de har "bara" spelen och när det inte funkar, finns inget annat att luta sig emot idag. Under Gamecube-eran lanserades Nintendo DS som rätade upp det negativa, och även om efterföljaren Nintendo 3DS aldrig blev samma sanslösa storsäljare (där man ska minnas att Nintendo DS är det mest framgångsrika portabla formatet någonsin, så "aldrig blev samma sanslösa storsäljare" är inte så illa som det låter), så bidrog den ändå till att hjälpa Wii U genom bibehållet intresse för Nintendo spel. Nu finns dock inget sådant, då smartphone-satsningen inte riktigt blivit så framgångsrik som Nintendo hade räknat med och Switch är det enda stationära Nintendo-formatet någonsin som inte kan få draghjälp av ett portabelt syskon.

Artikeln Därför vinner Playstation 5 nästa generation hittar du på denna länk.

Artikeln Därför vinner Xbox Series X nästa generation hittar du på denna länk.



Loading next content