Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi kollar in indie-året 2020

Det ser ut att bli ett riktigt fint indie-år under 2020. Vi kollar in 20 spel som förtjänar att lyftas fram lite extra...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att det är massor av fina spel på gång under 2020 är såklart ingen hemlighet, då det ju dessutom vankas nya konsoler. Det brukar dock få konsekvensen att indie-spelen hamnar lite i skymundan, då dessa sällan har den senaste eller mest påkostade tekniken, eller för den delen används för att kränga ny hårdvara. Vi har därför nu vaskat fram 20 godbitar från indie-scenen åt dig, som du bör hålla reda på.

HQ

Ooblets (Glumberland) - Ooblets är faktiskt det första spelet från utvecklaren Glumberland och bygger på farmande samt att samla på sig små förtjusande varelser. Teamet jämför frikostigt med spelserier som Pokémon, Harvest Moon och Animal Crossing, och som spelare ska du träna dina ooblets, utforska spelvärlden samt delta i danstävlingar mot andra tränare och vilda ooblets. Det har en iögonfallande och färgglad stil som för tankarna till gamla barnprogram och vi ser fram emot att få umgås med alla dessa kulörta varelser.

Vi kollar in indie-året 2020
Detta är en annons:

The Pathless (Giant Squid) - Skaparna av Abzû är senare i år tillbaka med ett nytt äventyr; The Pathless. Här spelar du en hejare på att skjuta pilbåge med uppdraget att befria världen från en hemsk förbannelse. Vid din sida har du en charmig kompanjon och ni ska sedan lösa diverse pussel, och kämpa er fram genom världen samt ta er an strider mot diverse antagonister. The Pathless ser på förhand ut att bli ett mäktigt äventyr med mer fart och fläkt än sin föregångare. Du måste verkligen lära dig traktera din pil och båge på bästa sätt om du vill lyckas med uppdraget att nedgöra ondskan.

HQ

Moving Out (SMG Studio) - Här hittar vi en typisk fysikbaserad spelupplevelse som utvecklarna menar "ger en helt ny betydelse åt begreppet lokal co-op ". Vid en första anblick finns tydliga drag från Overcooked, och blir det ens i närheten av lika roligt, är det såklart ett givet köp. I spelet arbetar du som Furniture Arrangement & Relocation Technician (F.A.R.T) med uppdrag att flytta lådor, möbler och annat i varierande terräng. Givetvis är det lättare sagt än gjort, och du får inte vara sen med leveranserna.

Vi kollar in indie-året 2020
Detta är en annons:

Sable (Shedworks) - Ett mycket stilistiskt äventyr med en öppen spelvärld, utvecklat av Shedworks, är vad som erbjuds i Sable. Protagonisten Sable försöker hitta sin plats i världen och det finns inte någon övergripande story som håller allt samman. Istället finns flera mindre historier som var och en lär dig något om världen samt dess historia. Som spelare kommer du få ta dig fram på hoverbike, bestiga berg och utforska kraschade rymdskepp - där varje nytt område du upptäcker lägger till något nytt och allt kan upptäckas i den ordning du själv vill.

Vi kollar in indie-året 2020Vi kollar in indie-året 2020Vi kollar in indie-året 2020
Vi kollar in indie-året 2020

12 Minutes (Luis Antonio) - 12 Minutes spelas ur ett så kallat 'top down'-perspektiv och har en tämligen unik twist. Efter just tolv minuter kommer nämligen spelet återgå till startpunkten igen, vilket betyder att du kommer behöva göra saker annorlunda hela tiden för att försöka klara utmaningarna du ställs inför. Varje gång spelet startas om, är det bara du själv som kommer ihåg vad som hänt och du måste därför använda informationen för att försöka lösa varför en polis stormat din lägenhet och anklagat din fru för mord för att sedan slå ihjäl henne. Upplägget är klassisk peka/klicka, och vi tror att det här mysteriet kan bli något alldeles unikt.

Vi kollar in indie-året 2020Vi kollar in indie-året 2020

Cloudpunk (ION Lands) - Cyberpunk-spel kan det såklart aldrig bli för mycket av och i Cloudpunk får vi arbeta som lastbilschaufför för det tveksamma företaget Cloudpunk Inc. Resan genom världen kommer ta dig från de högsta skyskraporna någonsin till Underdark, och det bjuds på möten med färgstarka och ljusskygga personer, superavancerad AI samt mekaniskt förbättrade androider. Kärnan i spelet är kampen för att försöka ta sig någonstans i det långa äventyr vi kallar livet.

Vi kollar in indie-året 2020
Vi kollar in indie-året 2020Vi kollar in indie-året 2020Vi kollar in indie-året 2020

Minute of Islands (Studio Fizbin) - Ett äventyr som utspelas i en märklig och vacker skärgård, där vi får träffa den unga mekanikern Mo. Hon tycks tyvärr inte vara rätt person för att rädda den kollapsande världen, men hon har å andra sidan den mäktiga 'Omni Switch' och måste därför ändå försöka göra det. Det handritade äventyret bidrar till en speciell känsla när du besöker de många öarna, och du får undan för undan lära dig mer om de som bor där. Sakta med säkert får vi även lära känna Mo och veta vad som driver henne, i takt med att hon inser att hennes ambitioner inte längre är vad de en gång var.

HQ

Spiritfarer (Thunder Lotus) - Spiritfarer har en mycket märklig slogan som ensamt gör oss nyfikna, eller vad sägs om: 'a cosy management game about dying'. Här har du hand om en färja och kan med den kuska runt över djupa farvatten för att upptäcka världen. Du får undan för undan uppgradera din båt... samt lära känna andevärlden. Det ser ut att bli ett spel med ganska lågt tempo och mysig design samt lugnande musik. Du får lära känna dina passagerare, skapa minnen tillsammans och lära dig massor om hur det är att ta farväl av älskade vänner. Mörkt, men ändå trivsamt. En blivande indie-pärla, tror vi.

HQ

Super Meat Boy Forever (Team Meat) - Efter framgångarna med Super Meat Boy är Team Meat nu tillbaka med ännu mer frustration som underhållning. Här ska du rädda din dotter Nugget från den onda Dr Fetus, och detta gör du givetvis genom att springa, hoppa, och glida fram genom drygt 7000 olika banor. I Super Meat Boy Forever utlovas dessutom större bossar, helt ny art samt högre upplösning. Allt är dock inte nytt och Meat Boy kommer fortfarande vara direkt kriminellt svårt, vilket ju är en del av seriens dragningskraft.

HQ

Hollow Knight: Silksong (Team Cherry) - Uppföljaren till Hollow Knight släpps detta år och här vankas ett helt nytt kungadöme. Det betyder nya saker att utforska, fler prylar att bemästra, nya fiender att dräpa (och dräpas av) samt något kallat 'Silk Soul' som du får uppleva efter att du klarat äventyret. I Silksong spelar du som Hornet, prinsessväktaren i Hallownest, och som du kanske anar kommer vår hjälte att ställas inför flera utmaningar. Dessa har återigen tonsatts av Christopher Larkin som utlovar fler magiska melodier av just det slag som fick oss att älska originalet.

HQ

Atomic Heart (Mundfish) - Förlagt till en alternativ verklighet i kommunistiska Sovjet, får vi i Atomic Heart besöka en framtid med robotar, hologram och annat. Trots att det är en indie-titel, snackar vi våldsamt snygg grafik där vi ska spela som en KGB-officer, som skickas till Facility 3826. Spelet tycks ha flera olika regioner med varierande miljö, där vi stöter på stridsfordon skapade på 'The Factory' - ursprungligen gjorda för att hjälpa till. Men samtliga var tycks ha varit programmerade för att strida vid händelse av krig...

HQ

Carrion (Phobia Game Studio) - Skräck och indie-spel har visat sig vara två saker som fungerar mycket bra ihop, men i Carrion kastas rollerna om. Här är det du själv som spelar ett monster som sprider kaos omkring sig, och efter att har tagit sig ut från ett fängelse, gäller det nu att sprida fruktan och panik i den facilitet där du tidigare satt fast. Undan för undan växer du och utvecklas, vilket ger både nya förmågor och underlättar din kamp för frihet. Spelmekaniskt lånar det drag från Metroidvania och låter dig utforska den byggnad du sedermera ska förstöra för gott.

Vi kollar in indie-året 2020
Vi kollar in indie-året 2020Vi kollar in indie-året 2020Vi kollar in indie-året 2020

Spelunky 2 (Mossmouth) - Mer vansinniga eskapader väntar i Spelunky 2, som tydligen ska bli både större och bättre samt dessutom mer intensivt än sin föregångare. Det roguelike-inspirerade äventyret kommer såklart kräva sin tribut i form av massor av dödsfall medan du lär dig dina fienders förmågor, vilka föremål som behövs var samt hur du bäst undviker fällor. En fara som ser synnerligen hotfull ut av det vi fått se, är den lava som droppar från taket, vilken vi gissar att vi kommer svära frikostigt åt. Vare sig du spelade originalet eller ej, ser Spelunky 2 ut att bli riktigt underhållande.

HQ

The Red Lantern (Timberline Studio) - Vilse i ödemarken och med få verktyg till hands, gäller det nu för dig och dina fem hundar att ta sig hem. The Red Lantern är ett äventyr som förändras beroende på hur du spelar med hundratals scenarion som kan inträffa. Ena gången kämpar du emot förfrysningsrisken för att därefter tampas mot en björn. Moder natur är helt enkelt inte din vän här och du måste verkligen se till att planera för att ha nytta av dina resurser. För som det slås fast i trailern; "saker brukar gå som planerat, tills dess att de inte gör det.''

Vi kollar in indie-året 2020Vi kollar in indie-året 2020

Phantom Brigade (Brace Yourself Games) - Vad sägs om att få slå sig ner bakom spakarna i gigantiska mechs för att försvara ditt land efter en invasion? I detta rollspel blandas turbaserade strider med realtidsstrategi och det är upp till dig att planera dina attacker. Du behöver en genomtänkt taktik, förbereda attacker och försöka förutse vad fienden ska göra. Därefter kommer striderna utspelas, och det kommer inte gå exakt som planerat så du måste ofta göra nya försök med fräscha infallsvinklar.

HQ

Axiom Verge 2 (Thomas Happ Games) - Många har beskrivit Axiom Verge som indie-måttstocken för Metroidvania-äventyr, och vi kan inte annat än instämma. Och snart är det dags för ett helt nytt äventyr med nya karaktärer, förmågor, fiender samt även en helt ny värld. Utöver detta säger utvecklarna även att de har en riktigt stor hemlighet på gång. Vi är härmed officiellt nyfikna!

HQ

The Riftbreaker (EXOR Studios) - Här står överlevnad på schemat, med idéer lånade från andra spel. Bland annat förväntas du bygga en bas, samla/forska på insamlade prover, dräpa otaliga fiender samt uppgradera dig själv. Målet är att skapa en tidsreva som låter dig komma tillbaka till jorden igen, vilket såklart är lättare sagt än gjort och det är mycket att tänka på. Bland annat måste den bas du bygger kunna sköta sig själv när du är ute och gör annat, samt kunna motstå attacker från monster som inte tycker din bas har där att göra.

Vi kollar in indie-året 2020
Vi kollar in indie-året 2020Vi kollar in indie-året 2020Vi kollar in indie-året 2020

Sports Story (Sidebar Games) - Det handlar inte längre bara om att spela golf, utan nu kommer här ett rollspel från Sidebar Games där vi ska utöva en väldans massa idrotter och aktiviteter. Det kan handla om att spela baseball med brödrost eller slå golfbollar på volley med baseballträ in i fotbollsmål på en tennisbana. Eftersom varför inte?! Det ska även finnas dungeons att utforska, massor av minispel och episka möten med färgstarka personligheter. Sports Story ser helt enkelt ut att bygga vidare på de ljuvliga grunderna från föregångaren, och vi är sugna.

HQ

Griftlands (Klei Entertainment) - I detta spel ska du bygga dig en kortlek medan du dör om och om igen i ett till synes unikt roguelite-äventyr. Varje gång du biter i det digitala gräset, förväntas du lära dig något av det, för att sedan anpassa strategin därefter vare sig du ska stjäla, döda eller förhandla. I takt med att du tar nya jobb och samlar på dig fler kort får du också fler möjligheter, samt skaffar dig allierade vänner. I Griftlands kommer varje beslut du fattar ha betydelse och döden är kort och gott bara ett tecken på att du måste tänka om och framför allt bättre.

HQ

Wave Break (Funktronic Labs) - Kulörta djur som gör trick i båtar, står i centrum i Wave Break. Du kan se det som ett Tony Hawk-inspirerat äventyr med just båtar, men även explosioner och mord. Det fullkomligen dräller av inställningsmöjligheter för både fordon och karaktärer, med vilka du sedan ska göra trick för att få så höga poäng som möjligt. Du kommer att kunna spela både ensamt i Trick Attack, men även skjuta ner vänner och annat löst folk i Deathmatch. Wave Break-djuren tycks ha mer gemensamt med Conker än Banjo-Kazooie, och det erbjuds multiplayer både lokalt och online. Vi tror att detta kan bli en soffhöjdare att förstöra vänskaper med under 2020.

Har du några indie-favoriter du håller ögonen på lite särskilt under detta år?



Loading next content